ro
 
Vineri, 19. Aprilie 2024.

O scurtă descriere a domeniului de locuințe din Sfântu Gheorghe

24.03.2021

Portofoliul de locuințe ale Primăriei Sfântu Gheorghe include locuințe construite de stat, locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), locuințe sociale, locuințe de serviciu și de urgență și terenuri care pot fi solicitate în cadrul programului „Hai acasă!”.

Fondul de locuințe de stat include toate apartamentele din blocurile construite de statul român care nu au fost achiziționate de chiriașii lor. În oraș există un total de 19.600 de apartamente dintre care 137 sunt administrate de Primărie, restul fiind proprietate privată. Chiriașii acestor apartamente pot continua să-și exercite dreptul de cumpărare în mod continuu.

Municipiul dispune, de asemenea, de 126 de proprietăți rezidențiale în zona Câmpul Frumos, care au devenit proprietatea administrației locale în urma cumpărării fostului IAS, intrat în faliment. Închirierea de locuințe este reînnoită anual. De asemenea, chiriașii pot cumpăra aceste proprietăți, dar nu există posibilitatea de a plăti în rate, astfel că prețul de achiziție trebuie achitat într-o singură tranșă.

Apartamentele construite din fonduri de stat pot fi solicitate pe baza unor condiții generale și criterii de evaluare (click AICI şi AICI), numai în cazul în care contractul de închiriere este reziliat cu actualul chiriaș.

Cele 159 de apartamente ANL care au fost construite în Sfântu Gheorghe se află pe străzile Stadionului, Fabricii, Lalelei, Nuferilor și bulevardul General Grigore Bălan. Din 2016, chiria pentru apartamentele ANL depinde de veniturile chiriașului, suma de achitat fiind recalculată anual de municipalitate, ajustată la câștigurile chiriașilor pentru anul precedent. Detaliile aplicării pentru apartamente ANL eliberate de actualii chiriași pot fi găsite AICI.

Locuințele sociale sunt administrate tot de Primăria Sfântu Gheorghe, şi se află pe străzile Stadionului şi Lunca Oltului. Aceste proprietăți creează condiții de locuit pentru persoane sau familii a căror situație economică și socială nu permite accesul la propria locuință. Contractele de închiriere pentru 138 de apartamente din strada Lunca Oltului sunt valabile un an și sunt revizuite anual și prelungite în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. Contractele celor 32 de apartamente de pe strada Stadionului sunt încheiate pentru o perioadă de cinci ani, care de asemenea poate fi prelungită. Detalii despre locuințele sociale pot fi solicitate de la Direcția de Asistență Socială, iar condițiile de aplicare a locuințelor şi criteriile de punctaj pot fi găsite AICI.

Primăria Sfântu Gheorghe întreține şi 33 de apartamente de serviciu pentru angajații instituțiilor sale, care se află pe străzile Ţigaretei, Daliei şi Borvíz. În plus, municipalitatea trebuie să dețină şi locuințe care pot fi utilizate în situații de urgență (calamități naturale, demolări cauzate de amenajări ale teritoriului etc.).

După cum am anunţat deja în mai multe ocazii, Primăria Sfântu Gheorghe oferă şi parcele de teren gratuite solicitanţilor prin programul „Hai acasă!”, care își propune să încurajeze tinerii să se întoarcă și să rămână acasă, în Sfântu Gheorghe. Criteriile de evaluare și condițiile de aplicare pot fi găsite AICI.

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii