ro
 
Miercuri, 14. Aprilie 2021.

O scurtă descriere a domeniului de locuințe din Sfântu Gheorghe

24.03.2021

Portofoliul de locuințe ale Primăriei Sfântu Gheorghe include locuințe construite de stat, locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), locuințe sociale, locuințe de serviciu și de urgență și terenuri care pot fi solicitate în cadrul programului „Hai acasă!”.

Fondul de locuințe de stat include toate apartamentele din blocurile construite de statul român care nu au fost achiziționate de chiriașii lor. În oraș există un total de 19.600 de apartamente dintre care 137 sunt administrate de Primărie, restul fiind proprietate privată. Chiriașii acestor apartamente pot continua să-și exercite dreptul de cumpărare în mod continuu.

Municipiul dispune, de asemenea, de 126 de proprietăți rezidențiale în zona Câmpul Frumos, care au devenit proprietatea administrației locale în urma cumpărării fostului IAS, intrat în faliment. Închirierea de locuințe este reînnoită anual. De asemenea, chiriașii pot cumpăra aceste proprietăți, dar nu există posibilitatea de a plăti în rate, astfel că prețul de achiziție trebuie achitat într-o singură tranșă.

Apartamentele construite din fonduri de stat pot fi solicitate pe baza unor condiții generale și criterii de evaluare (click AICI şi AICI), numai în cazul în care contractul de închiriere este reziliat cu actualul chiriaș.

Cele 159 de apartamente ANL care au fost construite în Sfântu Gheorghe se află pe străzile Stadionului, Fabricii, Lalelei, Nuferilor și bulevardul General Grigore Bălan. Din 2016, chiria pentru apartamentele ANL depinde de veniturile chiriașului, suma de achitat fiind recalculată anual de municipalitate, ajustată la câștigurile chiriașilor pentru anul precedent. Detaliile aplicării pentru apartamente ANL eliberate de actualii chiriași pot fi găsite AICI.

Locuințele sociale sunt administrate tot de Primăria Sfântu Gheorghe, şi se află pe străzile Stadionului şi Lunca Oltului. Aceste proprietăți creează condiții de locuit pentru persoane sau familii a căror situație economică și socială nu permite accesul la propria locuință. Contractele de închiriere pentru 138 de apartamente din strada Lunca Oltului sunt valabile un an și sunt revizuite anual și prelungite în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. Contractele celor 32 de apartamente de pe strada Stadionului sunt încheiate pentru o perioadă de cinci ani, care de asemenea poate fi prelungită. Detalii despre locuințele sociale pot fi solicitate de la Direcția de Asistență Socială, iar condițiile de aplicare a locuințelor şi criteriile de punctaj pot fi găsite AICI.

Primăria Sfântu Gheorghe întreține şi 33 de apartamente de serviciu pentru angajații instituțiilor sale, care se află pe străzile Ţigaretei, Daliei şi Borvíz. În plus, municipalitatea trebuie să dețină şi locuințe care pot fi utilizate în situații de urgență (calamități naturale, demolări cauzate de amenajări ale teritoriului etc.).

După cum am anunţat deja în mai multe ocazii, Primăria Sfântu Gheorghe oferă şi parcele de teren gratuite solicitanţilor prin programul „Hai acasă!”, care își propune să încurajeze tinerii să se întoarcă și să rămână acasă, în Sfântu Gheorghe. Criteriile de evaluare și condițiile de aplicare pot fi găsite AICI.

Valoarea abonamentelor neutilizate la Baza de înot va fi restituită
14.04.2021

Sepsi ReKreativ anunţă că din cauza pandemiei nu va putea deschide Baza de înot din Sfântu Gheorghe nici în viitorul apropiat.

S-au finalizat lucrările de modernizare la Serviciul Comunitar de Evidenţă a Persoanelor
13.04.2021

Serviciul  Comunitar de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe își continuă activitatea de pe strada Dózsa György nr. 14 într-un spațiu proaspăt renovat.

Din 14 aprilie, locuitorii din Chilieni şi Coşeni pot prelua puieţii de pomi fructiferi solicitaţi
12.04.2021

Începând de miercuri, 14 aprilie, ora 9, puieţii de pomi fructiferi solicitaţi de locuitorii din Chilieni şi Coşeni pot fi preluaţi de la Grădinăria oraşului (str. Arcuşului).

Se reiau lucrările de reabilitare a drumurilor în mai multe zone din oraș
12.04.2021

Odată cu venirea primăverii, sunt reluate lucrările de reabilitare a drumurilor în mai multe zone din oraș.

Lângă Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe va fi construit un patinoar modern
10.04.2021

Consiliul Judeţean Covasna şi Primăriile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc vor înfiinţa un club de hochei, urmând ca lângă Arena Sepsi să fie construit şi un patinoar modern.