ro
 

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege

19.12.2023

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal

 

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat marţi, într-o şedinţă extraordinară, nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2024. Astfel, la fel ca în ultimii ani, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de Codul Fiscal. 

Toate impozitele locale pe locuinţele şi terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice au fost indexate însă cu rata inflaţiei, de 13,8%, care este obligatorie prin lege.

Ca în fiecare an, contribuabilii care plătesc anticipat până la 31 martie impozitele/taxele locale datorate pentru tot anul vor beneficia de o bonificaţie de 9%. Bonificaţia se acordă contribuabililor care nu figurează cu obligaţii restante către bugetul local.

Se schimbă încadrarea pe zone fiscale a mai multor străzi din oraş

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a introdus în anul 2017 criterii de zonificare diferențiate pentru stabilirea impozitului pe clădire și teren, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care se situează imobilele.

Având în vedere că în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de modernizare a unor străzi, trotuare, parcări, dar şi că s-au înfiinţat noi trasee de transport în comun, Consiliul Local a aprobat şi unele modificări a încadrării în zone fiscale pentru mai multe străzi din municipiu. Lista completă cu zonele fiscale o puteţi găsi AICI.

Se renunţă la reducerile acordate pentru ocuparea spaţiului public

Având în vedere că în timpul pandemiei, pentru a veni în sprijinul firmelor afectate de restricţii, Primăria Sfântu Gheorghe a redus taxele pentru ocuparea domeniului public, Consiliul Local a decis să renunţe la reducerile acordate pentru că restricţiile au dispărut. 

De asemenea, se menţine obligaţia declarării în termen de 30 de zile a oricărui fapt care naşte modificări privitor la situaţia fiscală a contribuabilului. Termenele de plată a impozitelor/taxelor locale sunt 31 martie pentru primul semestru, respectiv 30 septembrie pentru cel de-al doilea, cu excepția taxelor locale pe teren/clădire, datorate pe perioade mai mici de 1 an, care trebuiesc plătite până la data de 25 a lunii următoare nașterii obligației de plată.

Documentele  și declarațiile fiscale pot fi depuse la organul fiscal local și pe cale electronică, la adresa de e-mail taxeimpozitelocale@sepsi.ro. De asemenea, contribuabilii pot plăti, respectiv se pot informa legat de situația fiscală și online pe www.ghiseul.ro, și se pot efectua şi plăți prin internet banking. Conturile de trezorerie în care se pot efectua plățile pot fi găsite pe pagina de internet a Primăriei (click AICI).

Conform Codului fiscal, orice persoană care deţine în proprietate la data de 31 decembrie 2023 clădiri, terenuri sau mijloace de transport datorează impozit pe întregul an 2024.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.