Vocea culturii va umple spațiile orașului
Primul festival de muzică clasică are loc între 6 și 9 iulie la Sfântu Gheorghe
Viceprimarul Vargha Fruzsina, consultantul de specialitate al festivalului, Lőfi Gellért, care este şi coordonator de programe, împreună cu Gombos Zoltán din partea echipei de organizare, au anunțat marți în cadrul unei conferințe de presă detaliile primei ediții a Festivalului de Muzică Clasică din Sfântu Gheorghe.
„Îmbogățim lista evenimentelor din Sfântu Gheorghe cu un nou festival. Organizăm de mai mulți ani Stagiunea de Concerte Simfonice, unde a existat și există un interes pentru concerte susținute de artiști consacrați, veniți din străinătate. Sperăm ca prin acest festival cu un program bogat, cu invitați de renume să oferim publicului din oraș și din regiune experiențe muzicale de neuitat, dar în acelaşi timp sperăm să stârnim şi interesul tinerilor pentru muzica clasică” - a declarat în deschidere viceprimarul Vargha Fruzsina.
„La Sfântu Gheorghe există un interes real față de evenimente cultural-muzicale cu invitați care să aducă în oraș multiculturalitatea muzicală a Europei, pentru că mulți nu au posibilitatea de a participa la concerte din străinătate. Pe de altă parte, orașul are o instituție de învățământ apreciată, cu foarte mulți tineri talentați. Sper din suflet că SepsiClassic va deveni un festival cu tradiție, la care vor veni cu bucurie iubitorii de muzică de pretutindeni” - a subliniat Lőfi Gellért înainte să prezinte invitații și artiștii locali, care merită o atenție specială.
Șirul programelor muzicale ale festivalului va fi deschis de concertul romantic Salut d’amour al Orchestrei de Cameră Kaganovskiy Virtuosi, precedat de recitalul tânărului violonist Furus Ábel joi, 6 iulie, de la ora 19:30, la Biserica Unitariană.
În program: Edward Elgar: Serenadă pentru orchestră de coarde op. 20; Jean Sibelius: Impromptu op. 5; Piotr Ilici Ceaikovski: Serenadă pentru orchestră de coarde op. 48. Soliști: Artur Kaganovskiy, Simina Croitoru.
În cea de-a doua zi a SepsiClassic, în data de 7 iulie soprana Kolonits Klára din Budapesta va veni în fața publicului cu producția Florile verii, acompaniată la pian de artistul Zsoldos Bálint. Recitalul în a cărui deschidere va cânta Keresztes Antónia, elevă la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, va fi susținut de la ora 17:30 la Centrul de Cultură Arcuș, din strada Oltului. Repertoriul ales cu grijă de soprană cuprinde piese ale compozitorilor Ceaikovski, Brahms şi Grieg.
Tot vineri, 7 iulie organistul și dirijorul Somogyi-Tóth Dániel, artist consacrat pe plan internațional va susține un concert la orga Bisericii „Krisztus Király”. În deschidere tânărul Kádár János Balázs vine în fața publicului cu un recital de clarinet. În program: Purcell: Trumpet voluntary; A. Vivaldi–J.S. Bach: a-moll concerto BWV593; A. Vivaldi – Somogyi-Tóth D.: Concerto în G major Op. 3. No. 3.; J.S. Bach: toccata, adagio și fuga în C major BWV564; Purcell–Lehotka: Suită pentru pian; J.S. Bach: Toccata și fuga în D Minor BWV565.
Concertele zilei de sâmbătă vor fi găzduite de Sala Bartók a Muzeului Național Secuiesc. Deşi inaugurarea oficială a Muzeului după lucrările recente de renovare va avea loc în toamna acestui an, Sala Bartók a muzeului va fi locația perfectă acum pentru aceste concerte.
De la ora 17:30 pianista Radnóti Róza prin recitalul Ligeti 100 – miniaturi din operele lui Ligeti și Bartók, aduce un omagiu compozitorului Ligeti György, la 100 de ani de la nașterea acestuia. În deschidere va cânta la violoncel Dénes Dorottya. În program: Ligeti: Musica ricercata 25’ și Bartók: 14 Bagatell 25’.
De la ora 19:45 pianistul Veress Ábel din Tg. Secuiesc și prietenii lui invitați, Kiss Lucia (violoncel) și Kóbor Éva (vioară) vor susține un concert de cameră. În prima parte a serii vor cânta la pian și violoncel Sebestyén-Lázár Regina și Dénes Dorottya. În program: Bartók Béla: Rapsodia 1., P. I. Tchaikovsky: Piano trio în A Minor. Invitat special: pianistul Bogányi Gergely.
De la ora 20:45 va începe recitalul extraordinar de pian al lui Bogányi Gergely. Publicul din Sfântu Gheorghe va avea ocazia acum să se bucure şi de sunetul aparte al pianului-Bogányi, pe care artistul îl aduce la SepsiClassic. În deschidere Sebestyén-Lázár Regina și Dénes Dorottya, absolvente ale Liceului de Arte „Plugor Sándor” vor prezenta o compoziție muzicală proprie, care va fi urmată de recitalul de pian la patru mâini cu Bogányi Gergely și Veress Ábel. În program: Chopin: Bolero op. 19, Balada no. 1 în G minor op. 23, Nocturne, Vals; Liszt: Sunetul pădurii (studii pentru pian no.1), Dansul piticilor (studiu pentru pian no. 2), Rapsodia maghiară no. 2.
Duminică, în ultima zi a festivalului, pianistul din Sfântu Gheorghe Szőcs Botond și prietenii – Filip Zsombor (chitară), Csoma Attila (tuba) și Mădălina Bourceanu (soprană) vor susține un concert cameral în Sala Bartók din muzeu.
În program: Astor Piazzolla: Invierno Porteño, Joaquin Rodrigo: Concierto de Aranjuez - Adagio, Serghei Rachmaninov: Son, Franz Schubert: Gretchen am Spinnrade, Anton Rubinstein: Noci, Edvard Grieg: Solveig's Song, Francis Poulenc: Les chemins de l'amour, Serghei Rachmaninov: Ne poy krasavitsa pri mne, Jules Massenet: Elegie, Fernando Obradors: El vito, Frietz Kropsch: În adâncul pivniței, Ionel Dumitru: Dans românesc, Kodály Zoltán: Dansul dublu de la Kalló, Grigoras Dinicu / Csoma Attila: Ciocârlia, Frederic Chopin: Nocturn, Ciprian Porumbescu / Szőcs Botond: Baladă, Moment muzical Serghei Rachmaninov.
Filarmonica Banatul Timișoara va susține concertul de închidere a festivalului SepsiClassic. Renumita orchestra simfonică, prezentă pentru prima dată la Sfântu Gheorghe, va cânta alături de pianistul Balogh Ádám, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. Concertul va avea loc în Biserica Krisztus Király, duminică de la ora 19:30. În program: Bartók Béla: Dansuri românești; L. van Beethoven: Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră, Simfonia nr. 5.
Biletele pot fi achiziționate de la Casa Municipală de Bilete din Sfântu Gheorghe (P-ța Libertății nr.1), online pe pagina www.eventim.ro sau la fața locului, cu 30 de minute înainte de concert. Biletele cu reducere pentru elevi și pensionari pot fi procurate numai la Casa Municipală de Bilete, care este deschisă conform următorului program: luni și miercuri între orele 8-16, marți și joi între orele 8-18, vineri între orele 8-15.
Concerte în Parcul Elisabeta și prelegeri de istoria muzicii la Cinema Arta
Joi și vineri muzicologul și pianistul Zsoldos Dávid ne va călăuzi în lumea istoriei muzicii, prezentând viața și opera pusă în paralel a câte doi compozitori: Bach și Händel, respectiv Liszt și Paderewski. Vom asigura traducere consecutivă în limba română.
Concertul cvartetului de coarde Lilium Quartet va fi primul în aer liber, în cadrul festivalului SepsiClassic. Veniți la o plimbare prin parc în după-amiaza zilei de 7 iulie, și lăsați-vă seduși de sunetul lin al muzicii! Membrii cvartetului sunt: Gáspár Csaba (vioara I), Ráduly Zsófia (vioara II), Fazakas Albert (violă) és Tóth-Györbíró Apor (violoncel). În program: W. A. Mozart: Divertimento in D; A. Vivaldi: Concerto grosso in D minor; Antonín Dvořák: Humoresque; Jerry Bock: Sunrise, Sunset; Leroy Anderson: Blue Tango.
Duminică de la ora 16:30 Orchestra de Cameră Clarinetto din Miercurea Ciuc vă așteaptă cu un concert fascinant, tot în Parcul Elisabeta. Membrii – Jánosy Anna, Korodi Erik, András Bálint și Székely István – cântă împreună încă din studenție. Formația „se mișcă” familiar prin orice stil muzical, talentul și flexibilitatea lor în diferite tehnici muzicale fiind remarcat și de compozitori din țară și de peste hotare, care au compus piese special pentru orchestră.
Programul complet al SepsiClassic, informațiile despre bilete și detaliile festivalului se găsesc pe www.sepsiclassic.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului. Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația Culturală „Mikes Kelemen”.