Teatrele din Sfântu Gheorghe încep noua stagiune
Din luna septembrie, cei interesați sunt așteptați din nou la teatru
Teatrele din Sfântu Gheorghe au pregătit pentru noua stagiune un repertoriu bogat cu spectacolele îndrăgite ale stagiunii trecute, dar și cu multe premiere ori evenimente inedite. Vor avea loc spectacole în aer liber, festivaluri internaționale, dar și reprezentații invitate de la instituții de cultură din țară și din străinătate.
Teatrul „Andrei Mureșanu” lansează noi proiecte și festivaluri
Începând din această toamnă, Teatrul „Andrei Mureșanu” în colaborare cu Cinematograful Arta și Casa de Cultură „Kónya Ádám” vor lansa proiectul „Teatru în Cinema”, care presupune ca în serile de luni, când nu se difuzează filme, în sălile de cinema să fie programate spectacole de teatru. Primele două montări incluse în acest proiect au în prim plan doi tineri actori, cei mai noi angajați TAM. Astfel, „Jurnalul unei menajere” cu Mădălina Mușat se va juca în data de 13 septembrie, iar „Torța” cu Iulian Trăistaru, în 20 septembrie.
Pe parcursul stagiunii, patru regizori cunoscuți, respectiv Cristian Ban, Radu Nica, Bobi Pricop și Eugen Gyemant, vor monta spectacole noi. Dintre acestea, spectacolul „Richard al III-lea”, regizat de Eugen Gyemant, va fi realizat din dublă perspectivă, atât offline, cât și în VR360. Filmarea VR360 este parte dintr-un proiect care a câștigat finanțare din partea AFCN.
„Doi morți vii”, în regia lui Alexandru Dabija, „Consimțământ”, în regia lui Radu Afrim ori „Dragonul de aur”, în regia Catincăi Drăgănescu – sunt doar câteva dintre spectacolele deja existente în repertoriul TAM care vor putea fi revăzute și în noua stagiune.
Teatrul „Andrei Mureșanu” vă așteaptă și la festival. Astfel, în perioada 4-10 septembrie se va desfășura „EVA FilmMakers Fest”, primul festival de film dedicat în exclusivitate femeilor regizor din țară și din străinătate. De asemenea, este deja în plină desfășurare și cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT.
Mai multe informații despre bilete și program pe site-ul teatrului: www.tam.ro.
Trupa „Tamási Áron” începe noua stagiunea într-un spațiu inedit
Spectacolul „Sütemények királynője” („Regina prăjiturilor”), text Pintér Béla, urmează să fie primul eveniment cultural găzduit de Fosta Fabrică de Ţigarete, după ce a fost achiziţionată de Primăria Sfântu Gheorghe. Spectacolul se va juca pe 3 septembrie, de la ora 20:00, iar în caz de ploaie, acesta va fi reprogramat pentru data de 4 septembrie. Deși s-a dorit ca acest spectacol să deschidă noua stagiune, condițiile meteo nu au permis acest lucru, spectatorii fiind așteptați deja și în această seară, 1 septembrie, la spectacolul „Amikor telihold ragyog a turkáló felett” („Când coboară luna plină peste second hand”), în regia lui Radu Afrim, piesă care a luat marele premiu pentru cel mai bun spectacol la festivalul de teatru de la Kisvarda (Ungaria).
Între 16-20 septembrie, Teatrul „Tamási Áron” va fi gazda unei mini stagiuni a Teatrului Studio al Universitãţii de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Aceștia vor aduce în fața iubitorilor de teatru o serie de spectacole scrise de William Shakespeare, în regia debutanților aflați sub îndrumarea lui Bocsárdi László.
Spectacolele din interior sunt supratitrate în limba română. Mai multe detalii pe site-ul teatrului: www.tasz.ro.
M Studio la cea de a 16-a stagiune
Teatrul de Mișcare M Studio prezintă în stagiunea 2021-2022 spectacolul „Pam param”, în coregrafia Andreei Gavriliu, dar și spectacolele „Pappa mia!”, „Lift” și „Pomană”, care vor avea loc la sediul trupei. Însă, spectatorii vor avea ocazia să urmărească compania și în afara spațiilor deja obișnuite. Astfel, spectacolul „PYRO – Jonglerii cu focul” va putea fi văzut în mai multe zone din oraș, cum ar fi în cadrul Zilelor Sportive sau la Târgul de Toamnă, dar și în cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și la Câmpul Frumos. În luna noiembrie va avea loc premiera spectacolului „Java”, în regia lui Gigi Căciuleanu, iar pe 9 noiembrie vom putea urmări spectacolul invitat „Cage”, producție a trupei FrenÁk Company (FR-HU).
La începutul lunii decembrie va avea loc a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Mișcare Flow, festival inițiat și organizat de către M Studio.
Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.m-studio.ro.
Teatrul de păpuși Cimborák: spectacole atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari
Noua stagiune aduce în fața spectatorilor Teatrului de păpuși Cimborák atât spectacole pentru copii, cât și pentru adulți. „Részeg halottakat nem szolgálunk ki” („Nu servim alcool celor beți-morți”) este unul dintre spectacolele din repertoriul Cimborák dedicat celor cu vârsta de peste 14 ani. Acesta își dorește să-i provoace pe spectatori printr-o satiră a societății noastre, dar dispune și de un mod inedit de reprezentație, fiind jucat în vitrina teatrului.
„A fehér macskahercegnő” („Alba prințesă a pisicilor”) și „A fák titkos szíve” („Inima secretă a copacilor”) – sunt printre spectacolele care-i așteaptă pe cei mici în această stagiune. Pe lângă acestea, Teatrul de păpuși Cimborák va colabora și cu MárkusZínház (Pécs, Ungaria) pentru o serie de spectacole dedicate copiilor, iar între 30 septembrie - 8 octombrie va avea loc Festivalul de teatru de păpuși „Mesélő Háromszék”, bazat pe povești populare maghiare. În cadrul festivalului vor fi invitate trupe din Ungaria și Slovacia.
Detalii și programul pot fi găsite pe pagina de Facebook a teatrului de păpuși: www.facebook.com/Cimborak.