ro
 
Sâmbătă, 06. Martie 2021.

Tăierea și transportarea copacilor tăiați din zonele rezidențiale

23.02.2021

Informații utile cu privire la întreținerea spațiilor verzi din Sfântu Gheorghe

În urma întrebărilor și sesizărilor venite din partea locuitorilor, Primăria Sfântu Gheorghe vă aduce la cunoștință ce trebuie făcut în legătură cu tăierea și îndepărtarea copacilor tăiați dintre blocuri și cine este responsabil pentru îngrijirea spațiilor verzi din zonele rezidențiale.

În Sfântu Gheorghe, îngrijirea spațiilor verzi de-a lungul drumurilor principale și din centrul orașului este una dintre sarcinile Grădinăriei oraşului, aflată în subordinea Primăriei. Asociațiile de proprietari sunt responsabile pentru îngrijirea spațiilor verzi din zonele rezidențiale, în acest sens și pentru tăierea și îndepărtarea copacilor tăiați, acest lucru făcându-se numai în conformitate cu reglementările în vigoare.

Când, cine şi cum poate tăia un copac dintr-o zonă rezidențială?

Un copac poate fi tăiat într-o zonă verde rezidențială dacă a crescut prea înalt și ar putea reprezenta un pericol pentru locuitori. În alte cazuri, tăierea copacilor este permisă numai în situații bine justificate: dacă este în mod clar bolnav sau dacă se află în imediata apropiere a zidurilor și ferestrelor unei clădiri. În toate celelalte cazuri, se recomandă toaletarea arborilor.

Dacă locuitorii aleg să taie un copac, este necesar acordul majorității proprietarilor, precum și o justificare temeinică a tăierii. După aceasta, trebuie depusă o solicitare la Primărie. Eliberarea avizului este decisă de o comisie formată din reprezentanți ai Autorității de Mediu și ai Grădinăriei oraşului.

Dacă comisia autorizează tăierea copacului, în cazul în care diametrul trunchiului copacului, măsurat la înălțimea umerilor, depășește 8 centimetri, este necesar să solicitați intervenția Direcţiei Silvice sau a Ocolului Silvic privat Hatod, care va ștampila și va informa despre cerințele legale cu privire la transportul copacului/copacilor după tăiere. Dacă, din cauza unui factor extern, cum ar fi condițiile meteorologice, un copac cade între blocuri, este în continuare responsabilitatea asociațiilor de proprietari să îndepărteze rămășițele acestuia.

La tăierea copacilor și arbuștilor cu diametrul trunchiului mai mic, avizul eliberat de Primărie este suficient, nu este necesară înregistrarea la Ocolul Silvic.

Pentru efectuarea lucrărilor recomandăm apelarea la o companie specializată pentru astfel de sarcini, fiind responsabilitatea persoanei care inițiază tăierea să solicite intervenția specialiștilor. După tăiere sau toaletare, angajatul Compartimentului pentru Monitorizare Societăți Comerciale și Servicii Comunitare de Utilități Publice din cadrul Primăriei trebuie să fie notificat prin telefon la 0729-206.640 sau prin e-mail erika.nagy@sepsi.ro. Acest lucru este necesar deoarece operațiunea trebuie înregistrată în Registrul Spațiilor Verzi al Primăriei.

Cum să plantezi un copac într-o zonă rezidențială?

Un aspect important în amenajarea și întreținerea spațiilor verzi ale orașului este selectarea unui loc de plantare adecvat și o bună cunoaștere a soiurilor de plante. Acest lucru vă poate ajuta să evitați o posibilă tăiere sau cădere ulterioară.

Primăria atrage atenția locuitorilor să ia în considerare la plantare dimensiunea de creștere a copacului și să evite plantarea în imediata vecinătate a zidurilor clădirilor, ferestrelor, parcărilor și firelor sau conductelor. Nu este recomandat să plantați pini în zone rezidențiale, deoarece pot deranja locuitorii după ce ating o anumită înălțime.

De asemenea, locuitorii pot solicita și în acest an diverse produse, ca parte a Programului Primăriei de înfrumusețare a spațiilor verzi. Mai multe informații găsiţi AICI.

Târg de Ziua Femeii în weekend la Sfântu Gheorghe
05.03.2021

Târgul producătorilor și meșterilor locali va fi organizat luna aceasta în weekendul 6-7 martie, de această dată cu accent pe Ziua Internațională a Femeii – 8 martie.

UBB inițiază un parteneriat strategic cu autorităţile locale ale județului Covasna
04.03.2021

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe urmează să încheie un acord de parteneriat strategic.

21 de locuri de parcare rezidențiale mai pot fi solicitate la Sfântu Gheorghe
04.03.2021

Primăria Sfântu Gheorghe a organizat recent o nouă licitaţie pentru locurile de parcare din zonele rezidențiale din mai multe străzi ale orașului. Până în prezent, au fost închiriate în total 227 de locuri de parcare, iar 21 de locuri pot fi în continuare solicitate.

Aproape jumătate dintre locuitorii din Sfântu Gheorghe au achitat deja impozitele locale
03.03.2021

Contribuabilii care plătesc anticipat până la 31 martie impozitele locale datorate pentru tot anul beneficiază de o bonificaţie de 9%

Depozitul pentru biciclete va fi amplasat pe strada Scurtă
26.02.2021

A existat un mare interes pentru suportul de depozitare a bicicletelor cu 18 locuri oferit de Primăria Sfântu Gheorghe