Statuia lui Petőfi Sándor: acceptată de profesionişti, apreciată de public
În contextul controversei din jurul statuii lui Petőfi Sándor din Sfântu Gheorghe, fracţiunea UDMR din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe a cerut primarului Antal Árpád și Primăriei ca în loc să lanseze un nou concurs, să sprijine realizarea modificată a proiectului câștigător, ținând cont de nevoile și opiniile publicului, dar respectând şi decizia juriului profesionist.
După cum se ştie, anunțarea rezultatelor concursului pentru statuia lui Petőfi a stârnit discuții şi critici în rândul locuitorilor din Sfântu Gheorghe care sunt activi pe rețelele de socializare. După ce Primăria a anunțat lansarea unui nou concurs, și profesioniştii din domeniu și-au exprimat opinia. Astfel, luând în considerare opiniile tuturor părților implicate – creatorul proiectului câștigător, publicul, juriul profesionist, comunitatea artistică locală și fracţiunea UDMR din cadrul Consiliului Local – primarul Antal Árpád a decis să fie modificat proiectul original desemnat câştigător.
Scopul deciziei este de a permite autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe să ridice o statuie care să-l reprezinte în mod autentic pe Petőfi Sándor. Primăria consideră că este important ca în spaţiul public să fie amplasat un monument care să fie apreciat de public și ca toată lumea să simtă moștenirea poetului, motiv pentru care se va ține cont de solicitările făcute, dar nu se va trece peste decizia juriului. Prin urmare, Primăria a inițiat discuţii cu câștigătorul concursului, sculptorul Gergely Zoltán, pentru a apropia sculptura de dorinţele publicului și de criticile constructive, fără a restrânge sau diminua libertatea artistică și creativă.
Artistul a pregătit proiectul în conformitate cu cererea de oferte, fără intenția de a desacraliza sau demitiza personalitatea lui Petőfi, și a dorit să reprezinte un poet care a scris aproape 1.000 de poezii și a publicat aproximativ 800 de poezii în timpul vieții sale. Mesajul operei sale de sculptură: cultura este o armă mai puternică decât sabia. Este important de reținut că proiectul prezentat până acum este doar o schiță, iar o machetă de ghips la scară mică poate să nu fie la fel de detaliată ca lucrarea finală și nici nu este neapărat comparabilă, ca proporții, cu aspectul unei statui de bronz mari și elaborate, amplasată pe un piedestal înalt. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare și contextul sculpturii, deoarece nu este vorba de o sculptură monument în Piața Centrală, ci mai degrabă de o zonă mică între blocuri de locuinţe de-a lungul unui drum principal.
În urma părerilor exprimate în spaţiul public și a discuțiilor dintre Consiliul Local și artistul câștigător, se va realiza un proiect demn de marele poet în zona amenajată de la intersecția dintre strada 1 Decembrie 1918 și strada Zefirului.