ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Sistem de iluminat public modernizat

12.09.2022

Municipiul Sfântu Gheorghe a implementat un proiect de modernizare, eficientizare al sistemului de iluminat public  în cadrul Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, derulat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Obiectivul Programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice a sistemelor de iluminat public, iar scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficienţă energetică ridicată. Obiectul Programului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţii.

În vederea creșterii eficienței energetic, Planul de Acțiune pentru Energia Durabilă al Municipiului Sfântu Gheorghe prevede continuarea eforturilor pentru modernizarea, completarea sau extinderea, după caz, a întregii rețele stradale (rutiere și pietonale) în aceleași condiții de calitate, astfel încât toți locuitorii să beneficieze în mod egal de un serviciu performant de iluminat public, ceea ce figurează și printre obiectivele formulate în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului.

În acest sens a fost implementată investiția ”Eficientizarea sistemului de iluminat public pe unele străzi din Municipiul Sfantu Gheorghe, conform Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”, în care este prevăzută achiziţionarea şi instalarea a 289 buc. corpuri de iluminat LED cu eficienţă energetică ridicată, respectiv achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie, străzile vizate fiind următoarele: 1 Dec 1918, Bisericii, Ciucului, Kőrösi Csoma Sándor, Oltului, Parcul Elisabeta, P-ța Kálvin, Podețului (Șoimului), Șugaș Băi, Libertății, Gróf Mikó Imre, Gyárfás Jenő, Constructorilor, József Attila.

În urma finalizării investiției a fost modernizat sistemul de iluminat public prin utilizarea a 288 corpuri de iluminat eficiente energetic ce incorporează tehnologii noi prietenoase cu mediul, a crescut securitatea, siguranța și confortul cetățenilor în general și a celor cu dizabilități, în special prin aducerea iluminatului public la valorile cantitative și calitative conform cerințelor naționale și internationale. Totodată, a fost redus consumul de energie electrică cu peste 67% și a fost diminuată semnificativ poluarea luminoasă în urma implementării soluțiilor de control prin telegestiune și senzoristică.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 1.364.384,82, din care finanțarea nerambursabilă a fost în valoare de 681.150,20 lei, durata de implementare fiind de 17 luni.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.