Sistem de iluminat public modernizat
Municipiul Sfântu Gheorghe a implementat un proiect de modernizare, eficientizare al sistemului de iluminat public în cadrul Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, derulat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu.
Obiectivul Programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice a sistemelor de iluminat public, iar scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficienţă energetică ridicată. Obiectul Programului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţii.
În vederea creșterii eficienței energetic, Planul de Acțiune pentru Energia Durabilă al Municipiului Sfântu Gheorghe prevede continuarea eforturilor pentru modernizarea, completarea sau extinderea, după caz, a întregii rețele stradale (rutiere și pietonale) în aceleași condiții de calitate, astfel încât toți locuitorii să beneficieze în mod egal de un serviciu performant de iluminat public, ceea ce figurează și printre obiectivele formulate în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului.
În acest sens a fost implementată investiția ”Eficientizarea sistemului de iluminat public pe unele străzi din Municipiul Sfantu Gheorghe, conform Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”, în care este prevăzută achiziţionarea şi instalarea a 289 buc. corpuri de iluminat LED cu eficienţă energetică ridicată, respectiv achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie, străzile vizate fiind următoarele: 1 Dec 1918, Bisericii, Ciucului, Kőrösi Csoma Sándor, Oltului, Parcul Elisabeta, P-ța Kálvin, Podețului (Șoimului), Șugaș Băi, Libertății, Gróf Mikó Imre, Gyárfás Jenő, Constructorilor, József Attila.
În urma finalizării investiției a fost modernizat sistemul de iluminat public prin utilizarea a 288 corpuri de iluminat eficiente energetic ce incorporează tehnologii noi prietenoase cu mediul, a crescut securitatea, siguranța și confortul cetățenilor în general și a celor cu dizabilități, în special prin aducerea iluminatului public la valorile cantitative și calitative conform cerințelor naționale și internationale. Totodată, a fost redus consumul de energie electrică cu peste 67% și a fost diminuată semnificativ poluarea luminoasă în urma implementării soluțiilor de control prin telegestiune și senzoristică.
Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 1.364.384,82, din care finanțarea nerambursabilă a fost în valoare de 681.150,20 lei, durata de implementare fiind de 17 luni.