Sfântu Gheorghe ar putea deveni un pic Capitala Europeană a Culturii
Municipalitățile Veszprém și Sfântu Gheorghe au semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea și implementarea programului Veszprém-Balaton 2023, Capitală Europeană a Culturii.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, viceprimarul Vargha Fruzsina, vicepreședintele executiv al UDMR, Hegedüs Csilla, primarul orașului Veszprém, Porga Gyula, și comisarul guvernamental Dr. Navracsics Tibor au avut o discuție comună al cărei subiect a fost încheierea unui acord de cooperare între Veszprém, care va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023, și orașul cu care este înfrățit, Sfântu Gheorghe.
La discuţie a participat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a spus că între județul Covasna, inclusiv Sfântu Gheorghe, și Veszprém s-a stabilit o cooperare serioasă și o relație profesională încă din anii 1970, nu numai în domeniul culturii, ci și în administrația publică, afaceri sociale și relații umane.
Comisarul guvernamental Navracsics Tibor a menționat că Veszprém va fi Capitala Europeană a Culturii în 2023, împreună cu regiunea Balaton, iar cele două orașe plănuiesc să semneze acordul de cooperare încă de acum un an. El a mai făcut referire la faptul că programul Capitalei Europene a Culturii își propune să construiască o punte între orașe, să apropie comunitățile și să consolideze o identitate culturală comună.
„Este o bucurie deosebită pentru mine faptul că două orașe înfrățite cooperează pentru a pregăti și mai apoi pentru a pune în aplicare seria de programe din cadrul programului Capitala Europeană a Culturii. Astfel, pe lângă Veszprém, Sfântu Gheorghe va deveni puțin Capitala Europeană a Culturii, datorită programelor comune, a cooperării, întâlnirilor și contactelor”, a spus Dr. Navracsics Tibor.
Primarul Antal Árpád a felicitat orașul Veszprém pentru titlu și a relatat că, în 2015, și Sfântu Gheorghe a depus o cerere în numele Ținutului Secuiesc, însă s-a ales ca România să fie reprezentată de Timișoara.
„Cu siguranță ne dorim să intrăm în acest flux, împreună cu și prin Veszprém. La rândul nostru, și noi am pregătit o propunere foarte bună, a cărei implementare o vom realiza în următorii trei ani, treptat, sub formă de programe. Aceasta este o oportunitate foarte bună pentru noi de a atinge obiectivele pe care le-am formulat: să construim poduri între orașe și regiuni, să dărâmăm zidurile și prejudecățile și să arătăm lumii fața frumoasă a Ținutului Secuiesc, cu ajutorul culturii. Sunt încrezător că suntem la începutul unei povești de succes și că putem trece la o altă etapă în ceea ce privește această relație de 30 de ani, completând-o cu conținut valoros”, - a mulțumit pentru oportunitate Antal Árpád.
Primarul orașului Veszprém, Porga Gyula, a declarat că povara suportării premiului vine cu mai multe sarcini, întrucât, pe de o parte, trebuie să transmită Europei cultura deosebită pe care o reprezintă Veszprém și Panonia, iar pe de altă parte, trebuie promovată și cultura maghiară.
„Cultura maghiară nu există doar în interiorul granițelor țării, ci are și un prezent foarte viu și vibrant în afara țării, unul dintre stindardurile sale fiind Sfântu Gheorghe. Începuturile acestei relații de înfrățire, care împlinește 30 de ani în acest an, au pornit dintr-o colaborare culturală și este o oportunitate foarte bună pentru a consolida în continuare acest acord, prin construirea de comunități și programe împreună în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii” - a spus Porga Gyula.
Vicepreședinte executiv al UDMR, Hegedüs Csilla, a spus că scopul parteneriatului este de a face cunoscut Europei Ținutul Secuiesc din secolul XXI, întrucât aici trăiește o comunitate puternică, creatoare de valoare și coezivă, care conviețuiește frumos prin păstrarea tradițiilor și crearea de valori.
„Sfântu Gheorghe și Ținutul Secuiesc nu reprezintă trecutul, ci viitorul. Aici există o echipă incredibil de pricepută și pragmatică în arhitectură, artă, actorie, design sau chiar informatică, care transmite toate aceste valori. Sfântu Gheorghe și Veszprém sunt o cutie de bijuterii frumoasă fiecare în parte, iar anul 2023 va așeza mai multe pietre prețioase în ambele cutii. Vă mulțumim foarte mult pentru această oportunitate” - a transmis Hegedüs Csilla.
Participanții au semnat un acord de cooperare, iar apoi viceprimarul Vargha Fruzsina, care va coordona implementarea programelor, a declarat că acest parteneriat va motiva foarte mult entuziasmul creativ al orașului.
„Stabilirea acestei cooperări este importantă și pentru că în acest fel pot fi evidențiate forțele creative din secolul XXI ale municipiului Sfântu Gheorghe, alături de cultivarea și păstrarea tradițiilor. Și imaginea de astăzi a acestui oraș trebuie să fie arătată tinerilor cât și generației mai în vârstă, întrucât facem parte din acest întreg, în unitate și comunitate” - a spus Vargha Fruzsina.
Sfântu Gheorghe a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2015, în numele Ținutului Secuiesc, împreună cu orașele Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc respectiv cu județele Covasna și Harghita. Înainte de aceasta, prin organizarea anilor tematici, scopul Primăriei a fost de a apropia cetățenii de oferta instituțiilor culturale. În consecință, sub denumirea Acasă în cultură a fost compilată o serie de programe de patru ani: în 2013, Anul sunetului și cuvintelor, în 2014, Jocul, 2015 a marcat Anul tradițiilor și 2016 Anul imaginii. Seria de succes a celor patru ani tematici a fost prelungită în 2017 cu Anul participării comunitare, apoi în 2019 și 2020 cu Anul elevilor.
„În 2015, am spus că suntem determinați. Soarta a fost de partea noastră pentru a reuși să punem în aplicare programele dezvoltate la acea vreme, iar cu ajutorul orașului Veszprém, vom fi totuși puțin și noi Capitala Europeană a Culturii” – a spus Antal Árpád.
În Sfântu Gheorghe, programele vor fi implementate începând din 2021 și vor dura până la sfârșitul anului 2023.