ro
 

Se anunță un an plin de evenimente la Sfântu Gheorghe

19.01.2023

Și anul acesta va fi unul bogat în evenimente comunitare și culturale la Sfântu Gheorghe. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și viceprimarul Vargha Fruzsina au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă comune la Cinema Arta, programul evenimentelor organizate de cele peste 20 de instituții partenere. 

Anul trecut, la Sfântu Gheorghe au fost organizate peste 1.500 de evenimente și 2.200 de proiecții de film, astfel că au fost peste 4 evenimente și 6 filme pentru fiecare zi din an, pe lângă expozițiile permanente din muzee și spații expoziționale. În reşedinţa de județ, 25 de festivaluri și evenimente comunitare au completat oferta permanentă a instituțiilor, ceea ce înseamnă peste 800 de evenimente. 

„În 2008, când președintele Tamás Sándor și cu mine ne-am mutat acasă de la București, am promis că vom face tot ce ne stă în putință pentru a găsi un echilibru între dezvoltarea infrastructurii și construirea comunității. Le mulțumesc tuturor celor care muncesc pentru ca aceste evenimente să devină realitate”, a declarat primarul Antal Árpád.

„Patru evenimente în medie în fiecare zi la Sfântu Gheorghe este un omagiu adus instituțiilor culturale, societății civile și organizațiilor de tineret care animă viața culturală a orașului. Ne-am luat un angajament conștient, atât la nivel județean, cât și la nivel local, de a coordona evenimentele, de a ne sprijini reciproc”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

În 2022, șase noi evenimente au debutat la Sfântu Gheorghe, printre care Binecuvântarea bucatelor de Paște, Târgul de carte și Festivalul de literatură contemporană SepsiBook, Ziua inventatorilor maghiari, Festivalul Tabakó, TedX Sfântu Gheorghe și Concursul Transylvanian Spirit - Concurs de palincă și distilate din fructe din Transilvania.

„Împreună cu primarul Antal Árpád, ne-am angajat să nu fim contabilii evenimentelor din trecut, ci să fim formatorii acestei regiuni. În ciuda tuturor dificultăților, constatăm că, pe lângă consolidarea identității locale și regionale, forța culturală și comunitară a municipiului Sfântu Gheorghe și a judeţului Covasna radiază din evenimentele noastre anuale. Putem vorbi de dezvoltarea sportului, a turismului gastronomic, a festivalurilor care ajută la dezvoltarea produselor locale, a evenimentelor care arată unitatea zonei, a sărbătorilor care întăresc conștiința istorică, pe lângă puterea culturală care are un impact puternic atât în exterior, cât și în interior”, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.  

Evenimentele din acest an au început cu Ziua Culturii Române, şi cea a Culturii Maghiare, ocazii cu care a fost decernat premiul Háromszék pentru Cultură. În martie, un invitat surpriză va comemora revoluția și lupta pentru libertate din 1848-49, primul eveniment al anului comemorativ Petőfi 200 va avea loc pe axa Breţcu - Târgu Secuiesc - Sfântu Gheorghe, iar prima parte a celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Reflex va avea loc în perioada 25-28 martie.

Cea de-a 30-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, cea mai mare sărbătoare a unui oraș din Transilvania, va fi organizată în perioada 23-30 aprilie, cu o serie de artiști și evenimente care vor marca ediţia aniversară. 

Luna mai va fi foarte bogată în evenimente, cu revenirea Săptămânii Designului, Zilele Elevilor, a doua parte a Festivalului Internațional de Teatru Reflex și a doua ediție a târgului de carte și a festivalului de literatură contemporană SepsiBook, care va avea loc în perioada 25-28 mai. De asemenea, va fi sărbătorită cea de-a 10-a aniversare a Muzeului Cinegetic.

Seria de evenimente din iunie începe cu Ziua Copilului, urmată de Galopiada Secuiască, în perioada 9-11 iunie, dar și de Ziua Inventatorilor Maghiari la fosta fabrică de ţigarete, și apoi cea de-a doua ediție a Festivalului de Jazz și Blues. 

În luna iulie, în Parcul Cultural vor avea loc evenimente în curtea Casei de Cultură „Kónya Ádám”, precum și o tabără de jazz și muzică de improvizație pentru iubitorii de artă.

În august va avea loc Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, care este important și din punct de vedere turistic, deoarece promovează regiunea noastră prin transmisiuni în direct. În perioada 19 august - 24 septembrie, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe va putea fi vizitată o expoziție inedită, în care vor fi prezentate lucrările lui Máté Bence, un fotograf de natură de renume mondial, ale cărui imagini, luminate, vor aduce viața sălbatică și natura mai aproape de public. Festivalul Deliciilor Dulci - Kürtőskalács, care se concentrează pe produsele locale și pe tradițiile gastronomice, va avea loc între 25 și 27 august, iar cea de-a doua ediţie a Festivalului Tabakó va avea loc între 31 august și 2 septembrie, tot în curtea fostei fabrici de ţigarete. 

În septembrie, orașul va pulsa în perioada 14-17 septembrie la cea de-a noua ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, urmat de EVA Filmmakers Fest, Zilele Sportive și Târgul de Toamnă, care va avea loc între 29 septembrie - 1 octombrie, precum și de evenimentul itinerant Nektaria, concurs apicol din Ținutul Secuiesc.

În octombrie va avea loc cea de-a 14-a ediție a Zilelor Ținutului Secuiesc, care va fi deschisă de Festivalul de fotografie Visor, dar tot în octombrie va avea loc și Festivalul DbutanT.

„Cu siguranță, una dintre cele mai importante noutăți din acest an va fi redeschiderea, în octombrie, a Muzeului Național Secuiesc, care a fost renovat cu fonduri europene. Primul eveniment va fi o nouă expoziție a lui Gábor Áron”, a declarat președintele Tamás Sándor.

Unul dintre cele mai tradiționale evenimente ale anului, Festivalul de Muzică și Dansuri Populare, va avea loc pentru a 33-a oară în acest an, în perioada 10-12 noiembrie, iar în același weekend va avea loc și Concursul Transylvanian Spirit - ediția a II-a. De asemenea, TedX Sfântu Gheorghe se va întoarce cu a doua ediție, dar va avea loc şi un bal al bobocilor din oraș.

Pe 3 decembrie, va avea loc una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale comunității noastre, aprinderea primei lumânări de Advent, urmată de un târg de Crăciun și programe muzicale. Şi anul acesta îl vom încheia cu un Revelion în stradă. 

În acest an, fostul Hotel Bodoc va fi demolat, un moment simbolic care marchează sfârșitul unei epoci, iar municipalitatea și Teatrul „Tamási Áron” pregătesc un eveniment de adio unic. Evenimentul va fi urmărit în direct de 2-3 mii de spectatori, fiind cea mai mare producție de teatru și video mapping văzută vreodată în regiune.

Evenimentele din Sfântu Gheorghe sunt mereu pline de activitate, iar municipalitatea dorește să se asigure că fiecare membru al comunității poate găsi un eveniment care să fie pe placul său, al familiei și al prietenilor săi. 

Primarul Antal Árpád a subliniat că în acest an se cheltuiesc mai mulți bani pentru investiții, astfel încât evenimentele culturale din 2023 vor trebui să se descurce cu un buget mai mic decât anul trecut, dar în ciuda dificultăților, se pregătește un program bogat de evenimente.

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.