Schimb de experienţă între Primăriile Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş
Sfântu Gheorghe este un exemplu în privinţa colectării selective a deşeurilor, în timp ce Târgu Mureş stă mai bine în privinţa transportului în comun.
Primarii Municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş, Antal Árpád şi Soós Zoltán, au susţinut joi o conferinţă de presă comună în care au vorbit despre un schimb de experienţă care are loc între cele două oraşe. O delegaţie din Târgu Mureş se află în aceste zile la Sfântu Gheorghe pentru a prelua exemplele de bune practici, urmând ca în curând o delegaţie covăsneană să meargă în judeţul Mureş pentru acelaşi scop.
„Discutăm timp de două zile despre colaborarea dintre cele două municipii, atât la nivel de primari cât şi la nivelul aparatului de specialitate. Sunt câteva domenii în care noi avem o experienţă şi putem vorbi de bune practici în Sfântu Gheorghe, în aceeaşi măsură sunt domenii în Târgu Mureş despre care avem de învăţat”, a spus primarul Antal Árpád.
„Ne-a făcut o deosebită plăcere să venim să vedem direcţiile şi serviciile Primăriei Sfântu Gheorghe care au rezultate mai bune, după cum reiese şi din statisticile naţionale. Nu doar la nivel de primari continuăm aceste discuţii, e important ca pentru a avea rezultate aparatul de specialitate să colaboreze şi să facă un schimb de experienţă şi de idei. Ceea ce funcţionează mai bine la Sfântu Gheorghe, e vorba de colectarea selectivă a deşeurilor sau biroul de imagine şi comunicare, managementul oraşului, toate aceste aspecte dorim să le analizăm şi să preluăm modelele de bună practică pe care să le putem aplica la Târgu Mureş”, a declarat primarul Soós Zoltán.
Primarul Antal Árpád a prezentat şi un raport al Societăţii Academice din România care a analizat transportul în comun, managementul deşeurilor şi situaţia instituţiilor de învăţământ din reşedinţele de judeţ din ţară. Conform raportului, Municipiul Sfântu Gheorghe se situează pe locul 7 la nivel naţional, iar Municipiul Târgu Mureş pe locul 27.
„Dacă ne uităm la punctaj, diferenţele se fac la managementul deşeurilor în favoarea Municipiului Sfântu Gheorghe, iar la transportul în comun în defavoarea oraşului nostru. Este o realitate şi într-adevăr dorim să învăţăm de la cei din Târgu Mureş având în vedere că şi noi suntem în pragul dezvoltării transportului în comun”, a spus primarul Antal Árpád.
Prima amendă la Sfântu Gheorghe pentru refuzul de a participa la Recensământ
Cei doi primari au vorbit şi despre situaţia Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din cele două municipii, subliniind importanţa completării chestionarelor de cât mai mulţi locuitori, mai ales că termenul limită pentru recenzarea populaţiei a fost prelungit cu încă o săptămână, până pe 31 iulie.
„Doresc să fac un nou apel la locuitori de a se prezenta la cele patru puncte de recenzare care vor funcţiona şi în următoarele 10 zile. De asemenea, în cazul în care recenzorul lasă un mesaj la locuinţă iar persoana respectivă crede că a completat corect, faptul că primeşte un mesaj înseamnă că nu a fost validat chestionarul, motiv pentru care e important să ia legătura cu recenzorul sau să meargă la punctele de recenzare”, a spus primarul Antal Árpád.
Cele mai recente date arată un nivel de participare la Recensământ de 96,6% la nivelul judeţului Covasna şi de 88,4% la nivelul Municipiului Sfântu Gheorghe.
În ultimele zile a fost solicitat şi sprijinul Poliţiei, iar recenzorii au fost însoţiţi în unele cazuri de către forţele de ordine pentru că unele persoane refuzau recenzarea. O singură persoană a fost amendată pentru că a refuzat recenzarea inclusiv în prezenţa Poliţiei.
„Nu acesta este scopul nostru, de a aplica amenzi, dar vorbim despre o obligativitate legală prin care toate persoanele din România trebuie să fie recenzate”, a explicat primarul Antal Árpád.
La rândul său, primarul mun. Târgu Mureş, Soós Zoltán, a subliniat importanţa completării chestionarelor de cât mai mulţi oameni.
„Este foarte important pentru UAT-uri să cunoaştem exact structura populaţiei pentru că asta ne ajută să facem strategia de dezvoltare pe următorii 5-10 ani. În afară că ştim câţi locuitori suntem, trebuie să ştim şi direcţia în care trebuie să o luăm, şi asta e cea mai utilă şi importantă cale ca să aflăm ce ar avea nevoie populaţia din acel oraş”, a spus primarul mun. Târgu Mureş.
În încheiere, Soós Zoltán a felicitat echipa de fotbal Sepsi OSK pentru rezultatele din ultima vreme, spunând că asta dă speranţa şi altor oraşe din regiune că merită să investeşti în cultură, în sport, în învăţământ şi în industrie.
„Asta o să facă diferenţa în România: oraşele care investesc în aceste ramuri vor avea viitor. În oraşele care abandonează aceste domenii şi nivelul de trai scade, şi posibilităţile pentru tineri scad şi devin exportatori de persoane”, a declarat primarul Soós Zoltán.