ro
 
Vineri, 12. Iulie 2024.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari

10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 3 zile, începând cu 13 iunie ora 17, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba și de vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o dezbatere cu titlul „De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?", avându-i ca invitați pe fizicianul Pető Mária și cercetătorul chimist Fejér Szilárd, moderator Erdély András.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor instrumentele de telecomunicație și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care acestea au fost create.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona dispozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane.

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot admira dar și încerca vechile dispozitive.

Expoziția poate fi vizitată în grup, prin tur ghidat între 14 și 15 iunie, în clădirea fostei fabrici de țigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI.

 

PROGRAM

13 IUNIE
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE
(fosta fabrica de țigarete, etajul 1.)

 

17:00–17:15

  • Discursuri de deschidere // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba și vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

17:15–18:15

  • Dezbatere - De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?

Experți: Pető Mária fizician și Fejér Szilárd cercetător chimist

Moderator: Erdély András

18.15–18.30

  • Prezentare roboți - Elevii clasei a VII-a a Colegiului Naţional Székely Mikó

18.30–19.00

  • Neptune - Modelul de satelit (premiat cu locul II) al elevilor de la Centrul de Excelență

 

14-15 IUNIE
EXPOZIȚIE PERMANENTĂ

 

10.00–16.00 

  • Tururi ghidate pentru grupuri (pe bază de rezervare AICI)

Expoziția este organizată de Sepsi TeleTár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și a Fundației Communitas.

Punem Sfântu Gheorghe în mișcare! Zilele Sportive, ediția a 16-a – un oraș activ
10.07.2024

După un an de absență, în data de 20 septembrie 2024 se dă startul unei noi ediții a Zilelor Sportive.

SepsiClassic a fost din nou îndrăgit de public
09.07.2024

Cea de-a doua ediție a festivalului de muzică clasică din Sfântu Gheorghe s-a încheiat duminică.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.