ro
 
Duminică, 22. Decembrie 2024.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari

10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 3 zile, începând cu 13 iunie ora 17, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba și de vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o dezbatere cu titlul „De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?", avându-i ca invitați pe fizicianul Pető Mária și cercetătorul chimist Fejér Szilárd, moderator Erdély András.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor instrumentele de telecomunicație și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care acestea au fost create.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona dispozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane.

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot admira dar și încerca vechile dispozitive.

Expoziția poate fi vizitată în grup, prin tur ghidat între 14 și 15 iunie, în clădirea fostei fabrici de țigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI.

 

PROGRAM

13 IUNIE
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE
(fosta fabrica de țigarete, etajul 1.)

 

17:00–17:15

  • Discursuri de deschidere // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba și vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

17:15–18:15

  • Dezbatere - De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?

Experți: Pető Mária fizician și Fejér Szilárd cercetător chimist

Moderator: Erdély András

18.15–18.30

  • Prezentare roboți - Elevii clasei a VII-a a Colegiului Naţional Székely Mikó

18.30–19.00

  • Neptune - Modelul de satelit (premiat cu locul II) al elevilor de la Centrul de Excelență

 

14-15 IUNIE
EXPOZIȚIE PERMANENTĂ

 

10.00–16.00 

  • Tururi ghidate pentru grupuri (pe bază de rezervare AICI)

Expoziția este organizată de Sepsi TeleTár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și a Fundației Communitas.

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal

În weekend are loc inaugurarea patinoarului din Arena Sepsi
16.12.2024

Show-ul „Fire to ice” va cuprinde un concert Tóth Abigél şi două meciuri de hochei în zilele de sâmbătă şi duminică

Un număr record de desene vor fi proiectate pe fațada Teatrului „Tamási Áron”
16.12.2024

Au fost desemnaţi şi câştigătorii din acest an, care vor fi premiaţi vineri, 20 decembrie

Programul complet al Târgului de Crăciun: 14-23 decembrie
12.12.2024

Cu un program reînnoit și diversificat de activități dedicate așteptării sărbătorilor, Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe vă așteaptă între 14 și 23 decembrie în Piața Centrală a orașului. 

 
Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania
11.12.2024

10 ani, mai mult de 140 de expoziții, 90 de cataloage, evenimente de popularizare a artei plastice și două colecții de aproximativ 1200 de opere de artă în total