ro
 
Duminică, 20. Iunie 2021.

Proiecte pentru susținerea tinerilor din Sfântu Gheorghe

02.06.2021

Va fi înființat un Birou de tineret la Sfântu Gheorghe

În urma Consultării tinerilor, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe intenționează să înființeze în viitorul apropiat un Birou de tineret. Obiectivul principal al Biroului este de a răspunde nevoilor tinerilor și de a le oferi acces la oportunități de formare profesională, programe Erasmus+ și de consolidare a comunității.

Deschiderea Biroului de tineret este planificată pentru începutul lunii august. Locația temporară a acestuia va fi în clădirea de la colțul străzii Martinovics Ignác, vizavi de Cinema, care va fi nu doar un spațiu pentru consilierea tinerilor, ci și un adevărat spațiu comunitar.

„Colaborăm cu grupul Pont din Cluj-Napoca pentru a acredita un curs de formare pentru lucrători de tineret, ca să-i ajutăm pe viitorii colegi în activitatea lor” – a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Facultate de Arte Plastice la Sfântu Gheorghe

Universitatea din Pécs în parteneriat cu Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania vor înființa o Facultate de Arte Plastice la Sfântu Gheorghe. Aici vor fi scoase la concurs 10 locuri pentru specializarea pictură și încă 6 pentru cea de sculptură, urmând ca la jumătatea lunii iunie să fie obținute toate acreditările necesare. Admiterea se va face în luna septembrie, cel mai probabil conform sistemului de admitere de la Universitatea din Pécs, astfel încât studenții vor trebui să prezinte un portofoliu și să dea un examen practic.

În dezvoltarea atelierelor de creație se va avea în vedere ca acestea să fie cât mai prietenoase cu artiștii, astfel Casa Gyárfás de pe strada Oltului și clădirea fostei Fabrici de Ţigarete sunt printre primele opțiuni luate în considerare drept locații pentru această inițiativă.

Cadrele universitare vor fi formate din artiști locali, astfel Ütő Gusztáv din Sfântu Gheorghe va conduce cursul de pictură, iar Berze Imre din Odorheiu Secuiesc și Péter Alpár din Sfântu Gheorghe vor coordona cursul de sculptură.

Proiecte culturale și de tineret

Organizațiile nonguvernamentale au timp până pe 11 iunie să se înscrie la concursul de Proiecte culturale, lansat de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Din data semnării contractului, organizațiile înregistrate în Sfântu Gheorghe pot organiza până în data de 20 decembrie 2021 diverse programe. Întrucât vorbim de o cerere de propuneri finanțate după derularea proiectelor, organizațiile vor implementa proiectele din bugetul propriu, iar mai apoi o parte din sumă va fi rambursată de către municipalitate.

„Ultimul an nu a fost prea blând cu teatrele, muzeele, ONG-urile și fundațiile interesate de cultură, spațiul lor a devenit foarte limitat. Sper că, la fel ca în anii precedenți, vom primi aplicații care să se adreseze tuturor vârstelor. Bineînțeles, nu am uitat nici de tineri, care vor avea în continuare posibilitatea de a propune proiecte” - a subliniat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Municipalitatea va lansa un apel de candidaturi pentru Proiecte de tineret după deschiderea Biroului de Tineret, ce se preconizează că va avea loc la începutul lunii august.

Programul de internship pentru studenți va avea loc şi în acest an

Anul trecut, un număr de 34 de tineri au participat la programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe. Tinerii au avut ocazia astfel să facă parte pentru două-trei săptămâni din departamentele Primăriei. Este posibil ca durata programului de internship să fie prelungită în acest an, deoarece cele 3 săptămâni prevăzute anul trecut s-au dovedit a fi prea scurte pentru ca participanții să se acomodeze și să învețe îndeajuns despre departamentele Primăriei. În acest an, stagiul va fi anunțat la sfârșitul sesiunilor de examene, adică la începutul lunii viitoare, și se va desfășura până în luna august sau septembrie. Programul de anul trecut arată că cei care au fost implicați activ în viața instituțiilor, în cadrul cărora au fost repartizați, sunt în continuare dornici să participe la organizarea evenimentelor și proiectelor din oraș.

Hai să vedem împreună meciurile de la Euro 2020!
14.06.2021

Mai multe partide de la Campionatul European de Fotbal vor fi proiectate pe un ecran uriaş în parcul comun al Casei de Cultură „Kónya Ádám” şi al Liceului de Arte „Plugor Sándor”

Noi trasee adăugate programului Pedibus
10.06.2021

Elevii din Sfântu Gheorghe pot merge la școală pe jos şi din cartierele Gării și Oltului

Din 11 iunie se redeschid toate facilitățile de agrement de la Șugaș Băi
09.06.2021

Cei mari și cei mici deopotrivă sunt așteptați începând cu data de 11 iunie în stațiunea Șugaș Băi cu o gamă largă de activități de petrecere a timpului liber, dar și cu facilități de agrement și de wellness.

Faceți drumeții doar pe traseele marcate de Salvamont
08.06.2021

Centrul Județean pentru Protecţia Naturii și Salvamont Covasna le atrag atenția turiștilor să folosească pentru drumeții doar traseele omologate, marcate de către Salvamont.

Lucrări mai mici sunt în desfășurare pe străzile din Sfântu Gheorghe
04.06.2021

Muncitorii de la compania locală Sepsi Út-építő lucrează în mai multe locații din oraș