ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Programul „Dăm valoare rablei tale” continuă şi în acest an

28.01.2022

Perioada minimă de înmatriculare a autoturismului în Sfântu Gheorghe a fost redusă la 5 ani.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în şedinţa ordinară a lunii ianuarie modificarea regulamentului programului local „Dăm valoare rablei tale”. Astfel, durata minimă de înmatriculare a unui autoturism în Sfântu Gheorghe, necesară pentru ca acesta să fie eligibil, a fost redusă de la 10 la 5 ani.

Anul trecut, în cadrul programului au fost aprobate peste 500 de solicitări, bugetul fiind de peste 1,5 milioane de lei din fonduri locale.

Anul acesta bugetul iniţial va fi de 500.000 de lei, sumă care va fi suplimentată în funcţie de numărul de solicitări, toţi doritorii care îndeplinesc condiţiile urmând să fie acceptaţi în program.

Primarul Antal Árpád a explicat într-o conferinţă de presă că până în 2021 ritmul de creştere a numărului de autoturisme din Sfântu Gheorghe a fost de 830 pe an, iar anul trecut acest ritm de creştere a scăzut la sub 300.

„Încă nu putem vorbi despre o diminuare a numărului de autoturisme în Sfântu Gheorghe, dar prin acest program am reuşit să reducem foarte mult ritmul de creştere. Programul va continua şi în acest an şi sperăm că dacă vor fi şi proiecte la nivel naţional care vor întări ideea de a ajuta oamenii să aibă maşini noi, maşini care poluează mai puţin, atunci s-ar putea să ajungem la o stabilizare a numărului de maşini pentru că abia atunci se pot face politici publice pe termen lung. Atâta timp cât numărul de autoturisme creşte anual cu aproape 1.000 de unităţi nu ai nicio şansă să faci faţă cu amenajarea de locuri de parcare la acest ritm de creştere. Este o realitate pe care o vedem cu toţii, din păcate în fiecare an proprietarii de autoturisme au mai luat un pic din spaţiul verde al oraşului”, a spus primarul Antal Árpád.

Scopul Programului constă în eliminarea din trafic a autoturismelor uzate mai vechi de 10 ani, poluatoare ale mediului, care ocupă de cele mai multe ori domeniul public și așa supraaglomerat. Pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei acordată de Primărie pentru fiecare autoturism, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă domiciliul stabil sau sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, să deţină autoturismul în proprietate de cel puţin 3 ani, să nu aibă restanţe la bugetul local şi să declare pe proprie răspundere că pentru autovehiculul introdus în acest program nu au depus acte pentru a obţine vouchere în cadrul Programului naţional Rabla. De asemenea, trebuie să se angajeze că în următorii 3 ani nu vor achiziţiona un autoturism mai vechi de 5 ani, în caz contrar, vor trebui să returneze suma de 3.000 lei obţinută prin acest program. Mai multe detalii despre condiţiile programului şi documentele necesare puteţi citi AICI.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.