ro
 

Programul complet al Scenei Principale de la Zilele Sfântu Gheorghe: Mai multe trupe locale ca niciodată!

05.04.2023

Scena principală de la ediţia 30 a Zilelor Sfântu Gheorghe va cuprinde o gamă largă de genuri muzicale, cu mai multe trupe locale ca niciodată, iar artistul maghiar Hobo va „stinge luminile” duminică seara, înainte de focul de artificii de închidere. Cele mai noi informaţii despre programele din acest an au fost oferite de organizatori într-o conferință de presă care a avut loc la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, şi la care au participat Dancs Zsolt, Bordás Beáta, Lázár Prezsmer Endre și Erdély András.

Coordonatorul programelor de la Scena Principală, Dancs Zsolt, a declarat că și în acest an s-a acordat o atenție deosebită formațiilor locale și regionale, care vor avea locul lor printre marile trupe naţionale sau internaționale.

„Este o părere bine stabilită că cel mai mare număr de muzicieni pe cap de locuitor din Transilvania se găsește probabil în Sfântu Gheorghe, așa că este legitim să ne așteptăm ca aceștia să fie apreciați de oraș și să li se ofere o șansă de a cânta pe Scena Principală printre formațiile naționale și internaționale”, a declarat Dancs Zsolt.

În total, 12 trupe vor concerta pe Scena Principală de vineri după-amiază până duminică seara.

Sing Floyd va deschide line-up-ul vineri, la ora 17:30. Trupa din Târgu Secuiesc, formată din 11 membri la inițiativa lui Demeter Elemér, a pus ștacheta foarte sus dacă vrea să obțină un sound Pink Floyd cu versuri în limba maghiară, însă a obţinut rezultate excelente.

De la ora 19:00, la microfoane va urca trio-ul ZanZa, format în 2022 și condus de Kovács István. Trupa din Sfântu Gheorghe, care cântă exclusiv piese proprii și se clasifică drept hard rock/heavy metal, și-a propus să lanseze un album important în acest an.

Și apropo de heavy metal/hard rock, începând cu ora 20:00, fanii vor avea parte de un adevărat clasic al genului, Ossian din Budapesta. După ce au debutat acum 35 de ani și au produs numeroase discuri de aur și platină, „băieții duri” ai rock-ului maghiar nu economisesc energie, iar petrecerea este garantată.

Waldeck va încheia prima zi a weekend-ului de festival la ora 22:30. Klaus Waldeck din Viena nu este cunoscut doar pentru că a fost „promis” de organizatori înainte de izbucnirea pandemiei, ci și pentru că a semnat muzica pentru mai multe filme de succes, fiind o figură proeminentă în mișcarea Electro Swing, condimentându-și numărul cu sunete electronice de jazz și hip-hop, precum și cu dub, care a evoluat din reggae jamaican, și va fi cu siguranță o figură de seamă la festivalul orașului. 

Szintaxis va deschide programul sâmbătă, la ora 18:00. Formată în 2019, trupa transilvăneană de rock alternativ a câștigat premiul pentru cel mai bun cântec maghiar transilvănean în anul în care s-a format, iar melodiile lor explorează suișurile și coborâșurile tinereții, uneori în termeni mai abstracți, alteori mai direcți. 

De la ora 20:00, artista maghiară Radics Gigi, care urcă pe scenă de 12 ani, dar are încă doar 27 de ani, va susține un concert de două ore. Tânărul artist a participat la mai multe concursuri de talente, a câștigat Megastar 6, a participat la Festivalul de Jazz de la Montreux și, în urma succesului de acolo, a cântat în mod regulat în Statele Unite, colaborând cu numeroase vedete mondiale. 

De la ora 22:00, pe scenă va urca The Motans, unul dintre cei mai în vogă artiști ai muzicii românești din ultimii ani, din a cărui trupă, formată din muzicieni din Republica Moldova și România, face parte și Damian Rusu, un chitarist din Sfântu Gheorghe. Piesele trupei au depăşit un total de 250 de milioane de vizualizări pe canalele de video-sharing, „Poem” cu Irina Rimes, care a cântat la ediția 2018 a Zilelor Sfântu Gheorghe, ajungând la 50 de milioane de vizualizări, iar „Weekend” cu Delia, care a fost prezentă anul trecut aici, a câștigat titlul de „Cel mai bun cântec al anului 2017” în România. 

Duminică, programul pe Scena Principală va începe la ora 17:00 cu concertul Mano & Gregor. Ráduly Botond "Mano" este o figură consacrată a scenei muzicale transilvănene, iar Petri Gergő poate fi cunoscut din trupa Selfish Murphy, cu care a făcut turnee în 14 țări și este în mare parte responsabil pentru alegerea stilului proiectului muzical Mano & Gregor.

De la ora 18:30, trei trupe locale vor susține un concert de două ore în cadrul proiectului Made in Sepsi Retro. Prima este Free Connection, formată în 2001, care nu întâmplător și-a ales numele, fiind liberă să se acordeze și să „interacționeze” cu melodiile scrise de giganții muzicii jazz-blues. De la ora 19:15, scena va fi ocupată de un adevărat proiect de Sfântu Gheorghe, PressTones, care s-a format în cadrul Zilelor Orașului din 2016, din constatarea că mai mulți jurnaliști din judeţ făceau muzică în timpul liber și că ar putea să o facă împreună, într-o trupă de „selecție de presă” - și o fac de atunci, cu perseverență și succes. De la ora 20:00, în numele nostalgiei, trupa Semaphore, care a cântat la cel puțin cinci ediții ale Zilelor Sfântu Gheorghe, va rememora zilele orașului de la sfârșitul anilor '90. 

De la ora 21:00, laureatul premiilor Kossuth, EMeRTon și Fonogram, Földes László va încheia ediţia aniversară a Zilelor Sfântu Gheorghe. Muzicianul, compozitorul și interpretul, cunoscut sub numele său de scenă HOBO, este una dintre cele mai cunoscute și respectate figuri ale blues-ului maghiar. De-a lungul carierei sale, a pus pe muzică poezii de József Attila, Pilinszky János sau Jim Morrison, și a lansat aproximativ 50 de albume în Ungaria și în străinătate, a apărut în 14 filme, a publicat nouă cărți, are în spate numeroase spectacole de teatru și este membru al Teatrului Național din Budapesta de zece ani. Stilul său inimitabil, interpretarea sa unică și vocea sa inconfundabilă garantează succesul concertului de închidere a celei de-a 30-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe.

Made in Sepsi ArtBrunch – Degustare de artă! 

Directoarea Centrului de Artă din Transilvania, Bordás Beáta, a prezentat programele de artă Made in Sepsi ArtBrunch, un proiect unic la nivel local care este o noutate în programul Zilelor Orașului. Acesta își propune să ofere un „gust” al scenei de artă contemporană din Sfântu Gheorghe prin vizitarea atelierelor artiștilor. Vizitele în grupuri mici vor oferi ocazia de a-i întâlni pe artiști într-un mod mai informal, de a intra în dialog cu aceștia și de a înțelege cum, cu ce materiale și cu ce metode creează artiștii proeminenți ai orașului.

„De obicei, publicul este expus la lucrările artiștilor plastici doar prin intermediul expozițiilor și, în multe cazuri, poate rămâne cu întrebări fără răspuns cu privire la ceea ce a intenționat artistul, la ceea ce a avut de spus sau la modul în care și-a realizat ideile. Vizitarea unui atelier este o modalitate excelentă de a pune aceste întrebări artiștilor, dar poate fi, de asemenea, o experiență extraordinară de a intra în „sanctuarul” unui artist, acolo unde se întâmplă magia, unde are loc creația”, a declarat Bordás Beáta. 

Conceptul nu este nou, întâlniri similare au fost deja organizate în mai multe locuri din străinătate, unde artiștii îi întâmpină pe vizitatori cu o gustare, un ceai și mâncare, iar în acest fel pot purta o conversație mai informală.

Luni, 24 aprilie, de la ora 11:00, îl puteți întâlni pe sculptorul Vargha Mihály (strada Ciucului), de la ora 17:00, pe sculptorul Petrovits István (strada Dealului), marți, de la ora 11:00, pe artista textilă Simó Enikő, iar de la ora 17:00, pe pictorul Nicu Barb (blocul 105). Miercuri, 25 aprilie, de la ora 11:00, vor primi musafiri Miklóssy Mária, Albert Levente și Éltes Barna (strada Cimitirului), iar de la ora 18:00, Izsák Előd, Koter Vilmos și Vetró Bodoni Barnabás (Baji) vor întâmpina vizitatorii la Spaţiul expoziţional MAGMA. 

Joi, 27 aprilie, de la ora 19:00, în sala de expoziții de la parterul Centrului de Artă din Transilvania (str. Oltului nr. 2) va avea loc evenimentul de închidere ArtBrunch, o expoziție pop-up a lucrărilor artiștilor participanți la seria de evenimente.

Participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea, locurile fiind limitate. Pentru fiecare vizită la atelier se pot înscrie maximum 10 persoane, cu excepția întâlnirii de la Magma, unde pot fi găzduite maximum 20 de persoane. În cadrul evenimentului final al vizitei de atelier a artiștilor din Sfântu Gheorghe va fi expusă câte o lucrare a fiecărui artist. Pentru acest eveniment, nu este necesară înscrierea prealabilă.

Programe variate pe Scena comunităţii

Unul dintre organizatorii programelor de la Scena Comunităţii, Lázár Prezsmer Endre, a declarat că 25 de grupuri au răspuns la apelul lor pentru spectacole și prezentări ale școlilor și grupurilor de tineret locale și regionale. Pe scena din Parcul Memorial ’56 vor fi prezentate, printre altele, spectacole de dans contemporan și modern, zumba, dansuri de societate și dansuri populare, poezii, cântece populare, cântece pentru copii și fanfara de tineret din Reci.

Seara, același loc va găzdui o grădină de vinuri, unde vinotecile şi cramele de vinuri sunt în continuare aşteptate să se înscrie, iar pe scenă vor fi concerte de jazz, blues și world music. Printre artiști se numără Ana Maria Gâlea Quartet, Luiza Zan & Jazzpar Trio, Marcian Petrescu și Trenul de Noapte, Borbély Workshop Jazz Orchestra, Cimbaliband (HU) și Mohamad Zatari, născut în Siria și stabilit la București.

De asemenea, duminică, de la ora 20:30, câștigătorii tombolei vor fi extrași pe Scena Principală, iar Zilele Sfântu Gheorghe se vor încheia cu un foc de artificii, de la ora 22:50, după concertul Hobo.

Termenul limită pentru voluntariat a fost 2 aprilie: 75 de persoane au aplicat și vor fi selectate pentru a ajuta organizatorii.

Organizatorii aşteaptă în continuare oferte de premii pentru tombolă, care, la fel ca în trecut, va fi alcătuită din produse şi servicii oferite de firmele locale. Firmele care doresc să ofere premii la „Tombola nostalgiei” îşi pot anunţa intenţia printr-un mail la zilelesfantugheorghe@sepsi.ro. Mai multe detalii despre tombolă sunt AICI.

Mai sunt disponibile bilete pentru concertul de deschidere, „Requiemul” de Verdi, spectacolul Recirquel cu piesa „My Land”, stand-up muzical, concertul de lansare a discului Mozsikácska, dar şi spectacolul etnofolcloric Plăieşii din Republica Moldova.

Organizatorii au reamintit că biletele pot fi cumpărate online de pe www.eventim.ro sau personal de la Casa Municipală de bilete (Piața Libertății nr. 1), care se deschide în fiecare zi a săptămânii la ora 8:00 și este deschisă până la ora 16:00 în zilele de luni și miercuri, până la ora 18:00 în zilele de marți și joi și până la ora 15:00 în zilele de vineri. Studenții, pensionarii și familiile numeroase beneficiază de reduceri la bilete. Aceste din urmă bilete pot fi achiziționate doar personal, pe baza prezentării actului corespunzător.

Site-ul evenimentului va fi actualizat constant, noi fotografii nostalgice vor fi postate pe Facebook, iar detalii pot fi găsite şi pe paginile Instagram şi TikTok ale evenimentului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.