ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Primarul Antal Árpád despre problema urşilor: „Pentru mine pe primul loc este viaţa oamenilor, iar când viaţa oamenilor este în pericol, statul trebuie să intervină”

01.07.2021

Primarul Antal Árpád a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că decizia în problema urşilor trebuie să fie luată la nivel de Guvern şi nu poate exista niciun punct de vedere care să pună orice altceva deasupra interesului vieţii oamenilor.

„Este evident că nu putem să punem deasupra vieţii omeneşti, interesul nimănui din această ţară. În momentul în care am ajuns în situaţia în care viaţa oamenilor e pusă în pericol, eu cred că toate dezbaterile despre câţi urşi sunt şi cum trebuie estimat numărul urşilor ajung pe locul doi. Pentru mine pe primul loc este viaţa oamenilor, iar când viaţa oamenilor este în pericol, statul trebuie să intervină. Asta este logica bunului simţ şi nu am ce să negociez pe acest palier”, a spus primarul Antal Árpád.

Edilul a explicat că tot ce se întâmplă într-o ţară, de la atacurile urşilor şi până la câţi sportivi participă la Olimpiadă, sunt consecinţa unor politici publice, iar dacă politicile publice sunt defectuoase, „atunci nu avem medalii la Olimpiadă şi ne mănâncă urşii”.

În ceea ce priveşte numărul de urşi din România, Antal Árpád consideră că dezbaterea este un dezastru pentru imaginea publică a ţării.

„Eu cred că această dezbatere despre numărul urşilor, că sunt 6.000 sau 16.000 este un dezastru pentru imaginea publică a României. Ce mesaj transmite clasa politică pentru  populaţie când avem aşa diferenţe între estimarea populaţiei de urşi? Probabil că realitatea este undeva între, poate sunt 10.000 de urşi. Ca sociolog, pot accepta o marjă de eroare de +/-10% în acest caz, dar atunci când diferenţa este de peste 200%, e o chestiune care depăşeşte orice limită a bunului simţ. Faptul că nu putem să estimăm numărul de urşi cu o marjă cât de cât acceptabilă este un dezastru al politicilor publice din această ţară”, a mai declarat Antal Árpád.

Primarul din Sfântu Gheorghe consideră că ursul este o valoare şi trebuie protejat, însă atunci când vorbim de protecţia unei specii, trebuie să ţinem cont de trendul numărului populaţiei respective. Dacă numărul este în creştere de la un an la altul, nu poate fi vorba despre o specie pe cale de dispariţie. Iar din toate datele pe care le avem, numărul urşilor este în creştere.

„Scopul nostru ar trebui să fie unul clar: să evităm conflictul dintre urs şi oameni. Ursul să trăiască liniştit în pădure, iar oamenii să trăiască liniştiţi în localităţi. Este evident că densitatea urşilor a crescut în ultima perioadă, iar acest lucru generează atât de multe probleme: de la urşi loviţi de tren sau de maşină, până la urşi atacând animale sau oameni”, spune Antal Árpád.

Primarul vorbeşte şi despre o manipulare în ceea ce priveşte mediatizarea problemei urşilor.

„Nefiind de specialitate, încerc să am o abordare sociologică, aşa că mi-am pus întrebarea cum îl chema pe ursul care a atacat şi omorât un om care alerga în Braşov? Sau pe acest urs care a atacat un bărbat între Sfântu Gheorghe şi Şugaş Băi? Nu avem răspunsuri la aceste întrebări. Atunci când atacă, ursul nu are nici nume, nici sex, nici greutate, nici vârstă. Însă atunci când ursul este omorât, ştim şi numele lui, şi sexul şi greutatea şi toate detaliile. Asta pentru mine se traduce în manipulare”, a declarat Antal Árpád.

În opinia primarului, la fel ca în 2016, şi acum trebuie luată o decizie politică, iar decizia nu trebuie luată de ministrul Mediului, ci de Guvern şi trebuie asumată de partidele din coaliţie şi de primul ministru. Decizia poate fi pregătită de ministru, dar decizia trebuie luată de Guvern, de coaliţie.

„Şi în acest caz, decizia trebuie luată ţinând cont de interesele acelor oameni care trăiesc împreună cu ursul. Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el”, a explicat primarul Antal Árpád.

Conform estimărilor oficiale, în judeţul Covasna în acest an trăiesc 1.931 de urşi, faţă de 1.281 în anul 2016, adică o creştere de aproximativ 50% a efectivului în ultimii 5 ani.

Iar în ceea ce priveşte atacurile urşilor, numai în acest an au fost înregistrate 94 de atacuri ale urşilor în localităţile din judeţul Covasna.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.