ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Primăria Sfântu Gheorghe susține programe culturale și de promovare a sănătății fizice și mintale

05.05.2022

Pe lângă programele culturale, sportive și de tineret, care sunt active de mai mulți ani, anul acesta Consiliul Local Sfântu Gheorghe a lansat în premieră un apel de proiecte pentru susținerea programelor de promovare a sănătății fizice și mintale. Primarul Antal Árpád, viceprimarul Vargha Fruzsina, consilierul local Kondor Ágota, Kispál Ágnes-Evelin de la Asociația Medium Contemporan MAGMA, Péter Ilyés Kinga de la Asociația Ispilang, Szőcs Enikő de la Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Paltán Enikő de la Fundația Colegiului „Székely Mikó” au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă comune, câteva dintre proiectele culturale câștigătoare din acest an și programele de promovare a sănătății fizice și mintale. 

Pe lângă sprijinirea medicilor de familie, a cabinetelor stomatologice școlare și a spitalului, în acest an ne concentrăm și pe activitățile de promovare a sănătății fizice și mintale, deoarece considerăm importantă prevenția. Cei mai mulți oameni acordă mai multă atenție mașinilor lor decât propriei sănătăți. Ne-am dori ca în acest mandat să punem mai mult accent pe programele de prevenție, deoarece prevenția costă mai puțin decât vindecarea unei boli”, a declarat primarul Antal Árpád.

Consilierul local Kondor Ágota a prezentat datele referitoare la cererile pentru menținerea sănătății fizice și psihice: asociațiile, ONG-urile și organizațiile bisericești au depus 45 de cereri, valoarea totală a finanțării fiind de 500.000 de lei, din care 489.897 de lei au fost distribuiţi de municipalitate între cele 37 de cereri aprobate. Printre temele principale ale proiectelor câștigătoare se numără promovarea unui stil de viață sănătos, tabere pentru copiii defavorizați, conferințe profesionale, cursuri de formare, programe de sprijinire a familiilor, programe de prevenire pentru persoanele cu dependențe și programe pentru persoanele cu handicap. 

Suntem încântați că atât de multe inițiative bune au venit din partea asociațiilor, ONG-urilor și bisericilor, ceea ce înseamnă că există mulți profesioniști excelenți în oraș care consideră aceste activități importante. Sperăm că această oportunitate va continua și în viitor și că vor fi prezentate mai multe idei și programe bune”, a declarat Kondor Ágota.

Începând cu anul 2011, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe contribuie la implementarea programelor culturale prin acordarea de finanțări nerambursabile asociațiilor și fundațiilor. Viceprimarul Vargha Fruzsina a prezentat cererile depuse în acest an. Până la termenul limită au fost primite 87 de cereri, dintre care 66 au fost acceptate, iar municipalitatea a alocat 450.000 de lei pentru proiectele câștigătoare. 

Cererile câștigătoare includ patrimoniul tradițional, artele populare, folclorul, zilele grădinițelor și ale școlilor, concerte, conferințe, cursuri de formare, meșteșuguri, conservarea naturii și diferite concursuri. 

Mă bucur că perioada de doi ani de pandemie nu a împiedicat lansarea aplicațiilor culturale și că aceste activități au putut avea loc. Cred că este o oportunitate importantă, deoarece programele implementate prin aceste apeluri acoperă un gol în nevoia de a aduce cultura mai aproape de întreaga comunitate. Este important să subliniem că majoritatea propunerilor de programe se adresează copiilor, deoarece este esențial ca aceștia să se implice cât mai devreme în evenimentele culturale”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina. 

Kispál Ágnes-Evelin a prezentat proiectul câștigător al Asociației Medium Contemporan MAGMA intitulat Artă pentru toți”. Scopul programului este de a promova înțelegerea artei contemporane pentru toate vârstele, dezvoltând creativitatea și gândirea critică prin intermediul unor tururi ghidate și ateliere creative. Publicul țintă este format în principal din preșcolari și elevi din oraş și din împrejurimi, precum și adulți interesați de arta contemporană. Programul permanent include tururi ghidate interactive și ateliere de creație, un program de dezvoltare a talentelor și o expoziție. Rezultatele așteptate includ o mai bună cunoaștere a artei contemporane, o interpretare mai ușoară a operelor de artă și dezvoltarea creativității. 

Péter Ilyés Kinga, de la Asociația Ispilang, a prezentat programul Atelierului de experiență. Evenimentul, organizat pentru copii și părinții lor, oferă o oportunitate de a crea experiențe fizice și spirituale prin renașterea meșteșugurilor și a experiențelor tehnice. Grupul țintă sunt copiii din clasele 0-4 și părinții acestora. În timpul activității, ei se întâlnesc de mai multe ori, încearcă diferite tehnici cu diferite materiale, se joacă împreună și fac meșteșuguri. În timpul întâlnirii, copiii învață de la cadrele didactice modele pozitive de rezolvare a conflictelor și îşi fac noi prieteni.

Szőcs Enikő de la Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin a prezentat Academia Stilului de Viață Sănătos, o competiție care are ca scop reconversia completă a tinerilor cu probleme de sănătate pentru a-și îmbunătăți obiceiurile de viață. Grupul țintă sunt locuitorii din Sfântu Gheorghe cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, care au deja unele probleme de sănătate stabilite (malnutriție, obezitate, hipertensiune, diabet, artrită și probleme cardiace, probleme de echilibru, dificultăți de reproducere, tulburări metabolice etc.). Activitățile includ prelegeri, analize individuale ale stilului de viață, evaluări ale stării de sănătate, activitate fizică, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare, îngrijire a sănătății mintale, elaborarea de planuri personalizate. Programul se va desfășura pe o perioadă de 5 luni, iar înscrierile sunt deschise până pe 22 mai. 

Paltán Enikő a prezentat detaliile proiectului câștigător al Fundației Colegiului Székely Mikó”, programul de prevenire a hărțuirii pe internet în școli (cyberbullying). Aceasta a subliniat că bullying-ul în școli devine din ce în ce mai îngrijorător în rândul tinerilor și elevilor, iar profesorii se confruntă aproape săptămânal cu acest fenomen complex cu consecințe grave. Hărțuirea cibernetică poate afecta sănătatea mintală, relațiile sociale și rezultatele la învăţătură. 

Programul își propune să ofere profesorilor, educatorilor și, prin intermediul acestora, elevilor, metode eficiente de tratament și prevenire. Cele 40 de ore de formare vor fi susținute de experți din Ungaria, care au cercetat subiectul timp de mulți ani și au o cunoaștere excelentă a fenomenului de hărțuire și abuz. 

Învățând despre metodele și procedurile de intervenție eficiente, profesorii vor putea planifica activități preventive, ținând cont de vârsta grupului țintă și de obiceiurile de utilizare a internetului, deoarece este mai ușor să previi decât să tratezi problemele cauzate de acest fenomen. 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.