ro
 
Luni, 25. Ianuarie 2021.

Prima lună în funcţia de viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe

25.11.2020

Vargha Fruzsina a prezentat într-o conferință de presă proiectele şi temele pe care le-a dezvoltat în această perioadă

Noul viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a prezentat un scurt bilanţ al primei luni în această funcţie.

Primul subiect discutat a fost programul de internship anunțat în vară de municipalitate, pentru care şi-au depus candidatura în total 35 de studenți, iar 19 dintre ei sunt încă interesați de oportunitate. Toți sunt studenți de licență sau de masterat, în principal specializați în comunicare, drept și administrație publică, iar o echipă lucrează acum pentru a plasa tinerii în birouri ale Primăriei, dar și la antreprenori din oraş.

„Voi fi unul dintre mentorii acestui program, alături de președintele Comisiei pentru tineret din Consiliul Local, Sipos Dóra. Sarcina noastră va fi, printre altele, să colectăm și să rezumăm informații și feedback atât de la departamentele de stagii, cât și de la tineri, și pe de altă parte dorim păstrarea legăturii cu tinerii din program, ca să le facem reintegrarea în viața orașului un proces mai scurt și mai ușor”, a declarat Vargha Fruzsina.

În ultima perioadă, viceprimarul Vargha Fruzsina a avut şi întâlniri cu tinerii din oraş.

„Din păcate, tinerii sunt un strat foarte greu de abordat, întrucât este foarte dificil să îi punem în acțiune, deoarece reintegrarea postuniversitară este un proces complex. Din cauza faptului că sunt plecaţi din oraş, la studii sau la muncă, nu prea sunt în vizorul nostru. De asemenea, trebuie să vorbesc cu elevii într-o altă „limbă” și pe un ton diferit, mă străduiesc să pot construi o relație de încredere, astfel încât să simtă că sunt unul dintre ei și să lucrez pentru ei”, a explicat Vargha Fruzsina.

Cu toate acestea, după întâlnirile pe care le-a avut cu reprezentanţii a patru consilii ale elevilor din oraş, viceprimarul a ajuns la concluzia că și instituțiile care nu au o astfel de organizație au nevoie de una. În același timp, dorește să ofere elevilor mai multe de spus în îmbunătățirea mediului școlar, deoarece aici își petrec cea mai mare parte a zilei, iar bunăstarea intelectuală a copiilor este primordială. „Dezvoltarea unei comunicări mai fluide ar facilita rezolvarea problemelor din instituții”, a spus Vargha Fruzsina.

În acest sens, în luna decembrie va fi lansată o consultare pentru tineri pentru a evalua opiniile lor asupra orașului, utilizând interfețe online și oportunitățile oferite de social media. Consultarea caută răspunsuri la două subiecte: modul în care tinerii privesc orașul și viitorul și cum să modeleze orașul pentru a-i ajuta să rămână și să se stabileaască aici. În urma consultării, va fi posibil să acționăm pe baza unor date concrete și să formulăm politici publice.

De asemenea, s-a vorbit despre un acord de cooperare încheiat luna aceasta cu municipalitatea Veszprém pentru a dezvolta și implementa programul Veszprém-Balaton 2023 Capitala Europeană a Culturii. Vargha Fruzsina va fi coordonatorul local al programului, formarea echipei care implementează programele a început deja, iar noile idei vor fi completate cu altele noi.

Ultimul subiect a fost despre Universitatea de Arte, care va începe în 2021 și va fi lansată în comun de Universitatea Sapientia, Universitatea de Arte din Pécs și autorităţile locale. În prima fază, aceasta va avea două specializări: pictură și sculptură. S-au făcut deja propuneri pentru cadrele didactice și o clădire temporară, iar universitatea va fi găzduită ulterior în campusul nou construit vizavi de Arena Sepsi.

În cele din urmă, viceprimarul a spus că, pe lângă programele culturale și pentru tineret, ar dori să lucreze în viitor și în domeniul proiectelor sociale și al educației.

Program zilnic 9:00-21:00 pe pârtiile de schi de la Şugaş Băi
23.01.2021

Astfel, începând de luni, 25 ianuarie, iubitorii sporturilor de iarnă vor avea la dispoziţie zilnic 12 ore pentru schi sau snowboard pe ambele pârtii din staţiune, acestea fiind deschise între orele 9:00-21:00.

Lucrările de modernizare a clădirii Colegiului Székely Mikó sunt în curs de desfășurare
22.01.2021

Lucrările interioare sunt deja în plină desfășurare în aripa clădirii Colegiului Székely Mikó cu vedere la Parcul Elisabeta, unde vor fi renovate sălile de clasă, coridoarele și toaletele.

Cererile pentru eliberarea cărţilor de identitate vor fi soluţionate în 30 de zile
21.01.2021

Din cauza stocurilor reduse de materiale, deocamdată cărţile de identitate nu mai pot fi eliberate mai repede de 30 de zile

Creşte numărul curselor de autobuz către Şugaş Băi
21.01.2021

Acum puteți ajunge cu autobuzul în staţiune în fiecare oră şi în timpul săptămânii, nu doar în weekend

Program prelungit la Finanţele Publice Locale în zilele de marţi şi joi
18.01.2021

În plus, taxa pentru eliberarea cărţilor de identitate poate fi achitată la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor