ro
 
Joi, 25. Aprilie 2024.

PNRR la Sfântu Gheorghe: zeci de proiecte de dezvoltare în mai multe domenii

18.01.2023

Municipiul Sfântu Gheorghe a depus 44 de cereri de finanțare în valoare de peste 523 de milioane de lei în cadrul Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din care se estimează că în perioada următoare vor fi alocate aproape 470 de milioane de lei. Proiectele se referă la termoizolarea blocurilor de locuințe, a grădinițelor și școlilor, la construcția de locuințe de serviciu, la achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare, la achiziționarea de insule de colectare a deșeurilor și la construcția Muzeului Comunismului. Proiectele au fost prezentate într-o conferinţă de presă de către primarul Antal Árpád, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba și directorul Direcției Generale de Dezvoltare Proiecte din cadrul Primăriei, Buja Gergely.

România va primi fonduri de la Uniunea Europeană pentru proiectele incluse în PNRR, a căror alocare va fi decisă în cea mai mare parte de Ministerul Dezvoltării condus de Cseke Attila (UDMR). Până în prezent, Municipiul Sfântu Gheorghe a semnat 14 contracte de finanțare nerambursabilă în valoare de 238 milioane de lei, dar semnarea contractelor este în curs. Investițiile trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026.

"Pentru a înțelege ce înseamnă aceste 468 de milioane de lei, care vor fi cheltuite din PNRR în aproximativ 3 ani la Sfântu Gheorghe, suma ar putea fi ilustrată în felul următor: în 2022, locuitorii de la noi din oraş au plătit la bugetul local 9.130.555 lei drept impozite pe autovehicule, locuințe și terenuri. Din suma atrasă din PNRR, în medie 156 de milioane de lei vor fi cheltuiţi în fiecare din următorii 3 ani. Convertit, asta înseamnă că pentru fiecare 1 leu plătit de oameni ca impozit local, noi mai adăugăm 17 lei din PNRR. Acest lucru ilustrează cât de importante sunt aceste sume", a declarat primarul Antal Árpád.

Creșterea eficienței energetice: termoizolarea blocurilor de locuințe și a clădirilor publice

"Am depus 26 de cereri pentru izolarea termică a 28 de blocuri de locuințe în cadrul PNRR, ceea ce reprezintă 81 de scări și 1.660 de apartamente, adică în următorii 3 ani vor fi termoizolate mai multe locuinţe decât în ultimii 15 ani la un loc. În selectarea blocurilor de locuințe, am ținut cont de aspectul urbanistic, motiv pentru care am ales blocuri de locuințe în centrul orașului și de-a lungul drumurilor principale, precum și de aspectul social, motiv pentru care au fost incluse în program blocurile din cartierul Ciucului și de pe strada Váradi József", a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Blocurile de locuinţe pentru care au fost deja semnate contractele de finanţare sunt: Strada Váradi József, Nr. 90A, Bl.2, Sc. A,B,C,D; Strada Váradi József, Nr. 72A, Bl.1, Sc. A,B,C,D; Strada Grof Miko Imre, Nr. 4, Bl. 1, Sc. A,B,C,D,E,F; Strada Elevilor, Nr. 2, Bl.2, Sc. A,B; Strada Romulus Cioflec, Bl. 4, Sc. A,B; Strada Romulus Cioflec, Nr. 6, Bl. 5, Sc. A, B; Strada Gödri Ferenc, Nr.1, Bl.1; Strada Kossuth Lajos, Nr. 1, Bl.2, Sc. A,B,C,D,E; Strada Kossuth Lajos, Nr. 10, Bl.13, Sc. A,B,C,D. La aceste blocuri se vor adăuga şi altele în perioada următoare, pe măsură ce contractele de finanţare vor fi semnate la Ministerul Dezvoltării.

Primarul Antal Árpád a subliniat că creșterea eficienței energetice și izolarea termică au un triplu scop: reducerea costurilor de încălzire pentru locuitori, creșterea valorii locuințelor și îmbunătățirea imaginii urbane. 

Tot din PNRR au fost depuse cereri de finanţare pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru alte 8 școli. "Izolarea și renovarea clădirilor construite în urmă cu mai mult de 50 de ani nu numai că va îmbunătăți confortul copiilor și al profesorilor, dar va reduce semnificativ valoarea facturilor acestor instituţii. Printre clădirile care urmează să fie renovate se numără Liceul Tehnologic “Berde Áron”, Școala Gimnazială “Váradi József”, internatul Colegiului “Székely Mikó”, Școala Gimnazială “Ady Endre”, Creşa care aparţine de Grădinița Napsugár, Liceul Mikes Kelemen (internatul + clădirile C și D), Școala Gimnazială “Nicolae Colan” și Grădinița Hófehérke", a explicat Buja Gergely.

Oraș curat, transport ecologic

La categoria management al deșeurilor, Sfântu Gheorghe a aplicat pentru achiziționarea a 100 de ecoinsule digitale de colectare a deșeurilor, similare celor deja folosite și testate de locuitorii de pe strada Stadionului. Fiecare ecoinsulă e capabilă să colecteze cinci tipuri de deșeuri, astfel putând fi introdusă plata diferenţiată şi în cartierele de blocuri. 

De asemenea, municipalitatea a depus 2 proiecte pentru achiziția a 32 de autobuze electrice, dintre care primul contract pentru 12 autobuze a fost deja semnat. În plus, alte 12 autobuze electrice sunt deja în producție ca parte a Programului Operațional Regional. 

Proiectele PNRR mai includ şi 74 de stații de încărcare pentru vehicule electrice și hibride, precum și 12 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice. Identificarea locației adecvate a stațiilor de încărcare din oraș va fi finalizată în perioada următoare, iar modernizarea rețelei electrice va fi necesară în anii următori pentru a asigura o funcționare corespunzătoare. 

Locuințe pentru specialişti și Muzeul Comunismului

"În 2020, am promis că în anii următori construcția de locuințe va fi o prioritate pentru municipalitate. Vom construi apartamente de serviciu pentru profesioniștii din sănătate și educație, dar vom construi și apartamente ANL, locuințe sociale și case înşiruite, ajutând toate categoriile sociale", a subliniat Antal Árpád. Apartamentele pentru specialişti vor fi construite pe terenul fostei ferme de pui din strada Jókai Mór, dar şi pe str. Nicolae Iorga (lângă Jandarmerie), în fiecare locaţie urmând să fie construite 96 de apartamente cu consum de energie aproape zero.

Muzeul Comunismului va fi construit în clădirea depozitului de tutun din fosta fabrică de ţigarete, găzduind o expoziție interactivă care va folosi tehnici expoziționale de ultimă generație, prezentând dictatura comunistă în diferitele sale perioade și va fi un element viu al vieții turistice a orașului.

Pentru PNRR, este încă în elaborare o cerere de finanțare pentru îmbunătățirea dotărilor din unităţile de învăţământ, care va oferi posibilitatea de a achiziționa mobilier, materiale didactice și echipamente digitale pentru toate unitățile de învățământ din oraș, de la grădinițe la licee. În prezent, în școli se efectuează o evaluare a nevoilor reale.

În ceea ce privește calendarul de realizare a investițiilor, în acest an se va urmări obținerea documentației necesare, urmând ca lucrările să se desfășoare între 2024 și 2026. 

"Sunt convins că până în august 2026, datorită acestor îmbunătățiri, Sfântu Gheorghe va fi un oraș şi mai ordonat, şi mai frumos, și mai locuibil", a conchis primarul Antal Árpád. 

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie