Parlament al Tinerilor și Consiliu de Tineret la Sfântu Gheorghe
2022 este Anul European al Tineretului, iar Primăria Sfântu Gheorghe sprijină tinerii prin programe speciale
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a organizat luni o conferință dedicată tinerilor, intitulată iSEPSI Launchpad, în cadrul căreia viceprimarul Vargha Fruzsina, împreună cu secretarii de stat din domeniul tineretului din Ungaria și România, Rácz Zsófia, respectiv Kacsó-Doboly Izabella Mária, și cu directorul strategic al Grupului PONT din Cluj-Napoca, Farkas András, au susținut o conferință de presă comună în care au prezentat programele planificate pentru Anul European al Tineretului.
„Am trecut peste 2 ani dificili, în urma cărora va trebui să reconstruim și să reorganizăm comunitatea noastră. Orașul Sfântu Gheorghe este un oraș deschis față de inovare, de unde pornesc multe programe care sunt preluate cu succes de localitățile din jur. Pe lângă programul de subvenționare a chiriei, programul Hai acasă și programul pentru familii numeroase, luna viitoare va fi lansat și un program de învățare a limbilor română și maghiară pentru a-i ajuta pe tineri să se descurce în viață. În acest an, va fi înființat Parlamentul Tinerilor, finanțat prin programul Erasmus+, la fel și un Consiliu de Tineret. De asemenea, sunt luate în considerare mai multe soluții inovatoare pentru a transforma orașul Sfântu Gheorghe într-un centru de dezvoltare, un loc de dialog între români și maghiari” - a subliniat viceprimarul Vargha Fruzsina.
„Orașul Sfântu Gheorghe nu pornește de la zero, se fac pași importanți de trei-patru ani încoace prin programul Com'ON Sepsi și prin programul de bugetare participativă dedicat tinerilor. În urmă cu aproape doi ani am început să lucrăm la a îmbunătăți programele de tineret din orașul Sfântu Gheorghe, iar iSEPSI este povestea cadru pentru acest lucru” - a precizat directorul strategic al Grupului PONT, Farkas András.
În cadrul anului tematic al tineretului, a început deja o gândire comună și o cooperare între Ungaria și România, iar prin evenimentele și schimburile de experiență care vor avea loc se vor deschide noi uși pentru tineri.
Secretarul de stat din domeniul tineretului din România, Kacsó-Doboly Izabella Mária, a explicat că există planuri pe termen lung și că este important să se coopereze cu autoritățile locale. În acest an, România va avea o nouă lege a tineretului, care va face lucrurile mult mai ușoare pentru tineri, cu un accent special pe tinerii din mediul rural, fiind planificate și o serie de proiecte europene.
Secretarul de stat din domeniul tineretului din Ungaria, Rácz Zsófia, a declarat că ultimii doi ani au fost o provocare pentru tânăra generație și din punct de vedere al sănătății mintale, iar anul tematic este o ocazie excelentă pentru tineri de a înțelege mai bine funcționarea Uniunii Europene, pentru a învăța de la alți tineri ai statelor membre despre bune practici și pentru a cunoaște politicile de tineret ale statelor membre. Anul tematic al tineretului în Ungaria va fi coordonat de un Consiliu Național de Tineret și va include facilitarea participării active a tinerilor la evenimente și conferințe, sprijin pentru editarea de cărți și publicații dedicate tinerilor, lansarea unei formări acreditate a lucrătorilor de tineret și eficientizarea programului Erasmus+ la nivel local pe întreg teritoriul Ungariei.