ro
 
Duminică, 30. Iunie 2024.

O operă de o viață fascinantă: Viziunile în alb-negru ale lui VASS Tamás (1942–1988) în Centrul de Artă din Transilvania

13.02.2024

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania în data de 16 februarie 2024, vineri de la ora 18 va fi vernisată expoziția comemorativă a graficianului VASS Tamás (1942–1988). Directorul Centrului de Artă din Transilvania, Bordás Beáta, va ura bun venit publicului, iar curatorii dr. Ágota Portik Blénessy și dr. Csaba Salat vor ține discursuri de deschidere.

Graficianul Tamás Vass decedat în mod tragic în 1988, a lăsat în urma sa o operă grafică impresionantă, bogată și variată pentru arta din Transilvania, ca rod al unei perioade de creație de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, ultima sa expoziție postumă a avut loc în 2009, la Sala Bocskai din Târgu Mureș. Prin prezenta expoziție, curatorii Ágota Portik Blénessy și Csaba Salat și Centrul de Artă din Transilvania s-au angajat să creeze o expoziție care să prezinte cele mai impresionante lucrări ale lui Vass Tamás în cea mai mare amploare și acuratețe de până acum. Cu acest scop, am împrumutat cele mai importante piese din opera sa – multe dintre ele necunoscute până acum publicului și chiar specialiștilor – de la aproximativ 14 persoane fizice și de la o colecție publică.

Vass Tamás s-a născut în Târgu Mureș și a frecventat Liceul de Arte Plastice și Muzică din acest oraș, avându-i ca mentori pe pictorii Barabás István și Nagy Pál. Influența majoră asupra alegerii carierei și a operei ulterioare ale artistului a exercitat-o mai ales maestrul din urmă. Între 1963 și 1969, Vass a studiat grafică la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca sub îndrumarea lui Feszt László, grație căruia a însușit, la nivel academic, diverse tehnici grafice. Talentul său a fost remarcat încă din primul an de facultate, când a început să colaboreze, ca grafician extern, cu redacția revistei pentru copii Napsugár, apoi cu cea a periodicelor Új Élet, Igaz Szó, și Vatra, iar ulterior și cu editurile Kriterion, Dacia și Editura Tineretului. Abilitățile sale excepționale de desen și viziunea artistică aparte au fost evidențiate în toate jurnalele de expoziții județene și naționale, premiile obținute atestând, negreșit, talentul său, însă succesul major și recunoașterea au întârziat să apară. În perioada tot mai întunecată a dictaturii comuniste, lucrările sale reprezentative au fost excluse din concurs de juriu și interzise din expozițiile de grup. Acest eșec, precum și stilul de viață autodistrugător, au dus treptat la agravarea stării sale de sănătate. Opera realizată în doar două decenii de către Vass – decedat mult prea timpuriu, la vârsta de 45 de ani, în urma unei căderi banale – dă dovadă, chiar și astfel, de o bogăție și varietate remarcabile, și poate fi considerată de-a dreptul unică în contextul artei plastice din Transilvania.

Singurătatea, înstrăinarea și lipsa de apartenență și de conexiuni umane cu adevărat profunde sunt evidente atât în jurnalele, cât și în desenele sale. Începând cu a doua jumătate a anilor 1970, compozițiile multifigurale și dramatice au dominat opera sa, alături de peisajele cu străzi pustii, dezolante și nuduri cu un caracter mai liric. Expoziția care se deschide la Centrul de Artă din Transilvania va prezenta o selecție din toate acestea, dar va cuprinde și lucrări de inspirație autobiografică ale lui Vass Tamás, precum și câteva plăci de gravură realizate de artist. Expoziția este însoțită, ca de obicei, de un catalog trilingv cu un design sofisticat, publicat de Editura EMŰK.

Expoziția va fi deschisă până în 5 aprilie 2024, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbătă, conform noului program, de la ora 10 până la ora 14.

Vă așteptăm cu drag la vernisaj și la expoziție!

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.