ro
 
Duminică, 25. Februarie 2024.

O operă de o viață fascinantă: Viziunile în alb-negru ale lui VASS Tamás (1942–1988) în Centrul de Artă din Transilvania

13.02.2024

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania în data de 16 februarie 2024, vineri de la ora 18 va fi vernisată expoziția comemorativă a graficianului VASS Tamás (1942–1988). Directorul Centrului de Artă din Transilvania, Bordás Beáta, va ura bun venit publicului, iar curatorii dr. Ágota Portik Blénessy și dr. Csaba Salat vor ține discursuri de deschidere.

Graficianul Tamás Vass decedat în mod tragic în 1988, a lăsat în urma sa o operă grafică impresionantă, bogată și variată pentru arta din Transilvania, ca rod al unei perioade de creație de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, ultima sa expoziție postumă a avut loc în 2009, la Sala Bocskai din Târgu Mureș. Prin prezenta expoziție, curatorii Ágota Portik Blénessy și Csaba Salat și Centrul de Artă din Transilvania s-au angajat să creeze o expoziție care să prezinte cele mai impresionante lucrări ale lui Vass Tamás în cea mai mare amploare și acuratețe de până acum. Cu acest scop, am împrumutat cele mai importante piese din opera sa – multe dintre ele necunoscute până acum publicului și chiar specialiștilor – de la aproximativ 14 persoane fizice și de la o colecție publică.

Vass Tamás s-a născut în Târgu Mureș și a frecventat Liceul de Arte Plastice și Muzică din acest oraș, avându-i ca mentori pe pictorii Barabás István și Nagy Pál. Influența majoră asupra alegerii carierei și a operei ulterioare ale artistului a exercitat-o mai ales maestrul din urmă. Între 1963 și 1969, Vass a studiat grafică la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca sub îndrumarea lui Feszt László, grație căruia a însușit, la nivel academic, diverse tehnici grafice. Talentul său a fost remarcat încă din primul an de facultate, când a început să colaboreze, ca grafician extern, cu redacția revistei pentru copii Napsugár, apoi cu cea a periodicelor Új Élet, Igaz Szó, și Vatra, iar ulterior și cu editurile Kriterion, Dacia și Editura Tineretului. Abilitățile sale excepționale de desen și viziunea artistică aparte au fost evidențiate în toate jurnalele de expoziții județene și naționale, premiile obținute atestând, negreșit, talentul său, însă succesul major și recunoașterea au întârziat să apară. În perioada tot mai întunecată a dictaturii comuniste, lucrările sale reprezentative au fost excluse din concurs de juriu și interzise din expozițiile de grup. Acest eșec, precum și stilul de viață autodistrugător, au dus treptat la agravarea stării sale de sănătate. Opera realizată în doar două decenii de către Vass – decedat mult prea timpuriu, la vârsta de 45 de ani, în urma unei căderi banale – dă dovadă, chiar și astfel, de o bogăție și varietate remarcabile, și poate fi considerată de-a dreptul unică în contextul artei plastice din Transilvania.

Singurătatea, înstrăinarea și lipsa de apartenență și de conexiuni umane cu adevărat profunde sunt evidente atât în jurnalele, cât și în desenele sale. Începând cu a doua jumătate a anilor 1970, compozițiile multifigurale și dramatice au dominat opera sa, alături de peisajele cu străzi pustii, dezolante și nuduri cu un caracter mai liric. Expoziția care se deschide la Centrul de Artă din Transilvania va prezenta o selecție din toate acestea, dar va cuprinde și lucrări de inspirație autobiografică ale lui Vass Tamás, precum și câteva plăci de gravură realizate de artist. Expoziția este însoțită, ca de obicei, de un catalog trilingv cu un design sofisticat, publicat de Editura EMŰK.

Expoziția va fi deschisă până în 5 aprilie 2024, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbătă, conform noului program, de la ora 10 până la ora 14.

Vă așteptăm cu drag la vernisaj și la expoziție!

„A fi antrenor este o vocație”
22.02.2024

Interviu cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota din cadrul programului „Iniţiere în sport”

Facilităţi pentru înfrumuseţarea zonelor verzi din jurul blocurilor
19.02.2024

Puteţi solicita de la Primăria Sfântu Gheorghe bunuri în valoare de până la 3.000 de lei, 80% din costuri fiind acoperite de municipalitate

Locuitorii din Sfântu Gheorghe sunt rugați să sesizeze cazurile de vandalism la Poliția Locală
19.02.2024

Poliția Locală Sfântu Gheorghe primește rar sesizări din partea populației referitor la cazurile de vandalism, astfel încât cu greu poate lua măsuri față de cei care deteriorează punctele de colectare a deșeurilor, spre exemplu.

Zilele Sfântu Gheorghe – o sărbătoare a tuturor
14.02.2024

Cu un târg al meşteşugarilor și un oraș al copiilor, baza tinerilor și un festival de muzică stradală, o varietate bogată de mâncare și gastronomie stradală, concerte, o tombolă și focuri de artificii și aproximativ 150 de evenimente, organizatorii se pregătesc pentru cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, care va avea loc între 23 și 28 aprilie.

Covor asfaltic nou pe strada Nicolae Iorga
13.02.2024

Lucrăm constant la modernizarea rețelei de drumuri și trotuare din Sfântu Gheorghe