Noua poartă a Muzeului Național Secuiesc a fost construită pe baza planurilor originale ale lui Kós Károly
111 ani au trecut de la proiectare până la realizare.
Clădirea monument istoric a muzeului proiectată de Kós Károly, care găzduiește Muzeul Național Secuiesc din 1912, a fost complet renovată în ultimii ani. Modernizarea complexului de clădiri și a grădinilor a inclus elemente care atrag atenția, cum ar fi fântâna de băut ornamentată, sculptată manual de sculptorul Éltes Barna, în conformitate cu viziunea lui Kós, și poarta de intrare recent instalată, bazată pe proiectele originale ale lui Kós.
Meșterul tâmplar al Muzeului, Ferencz László, a avut grijă ca materialele și manopera să fie în concordanță cu perioada, pe baza proiectului lui Kós din 1912. El a sculptat manual lemnul de stejar din Calnic și a tratat lucrarea finită cu ulei de in și, cel mai important, cu dragoste și devotament.
El a spus despre lucrarea sa, care ar putea fi considerată o bijuterie, că este un bun exemplu al muncii în echipă a comunității de muncitori. Éltes Barna, Gecse György, Albert István şi Zavicsa József au contribuit cu toții cu cunoștințele și dedicarea lor la această lucrare, care a dus la dezvăluirea clădirii principale în toată splendoarea sa celor care trec prin ea.
Accesoriile din fier forjat au fost realizate în atelierul maestrului fierar Nagy György din Tălişoara.
(Sursa: Muzeul Național Secuiesc)