ro
 

Nu ne preocupăm doar de centrul oraşului

17.09.2020

 

Primăria Sfântu Gheorghe a investit în ultimii ani de aproape patru ori mai mult în asfaltarea străzilor de pământ de la periferia oraşului decât în renovarea Pieței Centrale.

Primăria Sfântu Gheorghe a fost acuzată pe nedrept, în repetate rânduri, că are multe datorii la credite contractate de-a lungul anilor, dar şi că a concentrat lucrările de renovare doar în centrul orașului, acordând mai puțină atenție cartierelor de la periferie. Primarul Antal Árpád și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba au răspuns acestor acuzaţii într-o conferință de presă.

În ceea ce priveşte datoriile oraşului, primarul Antal Árpád a explicat că Municipiul Sfântu Gheorghe nu mai are niciun credit în derulare în acest moment, gradul de îndatorare al oraşului fiind zero.

De asemenea, locuitorii orașului s-au plâns de mai multe ori că municipalitatea se concentrează în principal pe modernizarea centrului orașului, în timp ce cartierele mai îndepărtate sau de la periferie sunt uitate. Primarul Antal Árpád a ilustrat cu exemple și sume că renovarea Pieței Centrale a costat 5,5 milioane de lei, în timp ce asfaltarea străzilor de pământ a costat de aproape patru ori mai mult, adică aproape 20 de milioane de lei. Aceste străzi, unde nu exista asfalt înainte, evident nu sunt situate în centrul orașului, ci la periferie.

De asemenea, Primăria a investit aproape 55 de milioane de lei pentru modernizarea completă a mai multor străzi din zone mai îndepărtate de centrul orașului, sumă care este de zece ori mai mare decât prețul lucrărilor de renovare din Piața Centrală.

„Știm că mai sunt multe de făcut atât în centrul orașului, cât și în zonele rezidențiale sau periferice. Vrem să soluționăm situația fostului hotel Bodoc din centrul orașului și planificăm, de asemenea, o nouă destinație pentru zona de lângă piață. Acestea sunt investiții importante care vor crește vizibilitatea orașului și vor lansa noi beneficii pentru locuitori. Dar este la fel de important să rezolvăm problemele care apar în cartierele de blocuri, în imediata vecinătate a locuitorilor. Pentru aceste lucrări am înfiinţat societatea locală de construcții Sepsi Út” - a subliniat primarul Antal Árpád.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a prezentat bilanţul activităților societăţii Sepsi Út în cei aproape doi ani de la înfiinţare. În această perioadă s-au efectuat lucrări de renovare în 25 de locații din oraș, în unele cazuri în strânsă colaborare cu personalul Grădinăriei oraşului. Cu excepția parcărilor din fața și din spatele fostului hotel Bodoc, în alte 23 de locații personalul companiei a lucrat doar în cartierele orașului.

„Lucrările efectuate însumează un total de 25.000 mp de suprafață asfaltată, modernizarea de parcări, trotuare și drumuri. Valoarea totală a lucrărilor este de 1,8 milioane de lei”, a explicat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Planurile societăţii de construcții Sepsi Út includ amenajarea zonei din spatele blocului 1 de pe strada 1 Decembrie 1918, pentru care în prezent se pregătește proiectul. Există, de asemenea, planuri de renovare a zonei aflată vizavi de Piaţa din Simeria, care este folosită în prezent ca parcare, a zonei din fața Jandarmeriei, unde va fi amenajată de asemenea o parcare, dar o parcare nouă va fi amenajată şi în spatele magazinului Profi de pe strada Sporturilor.

În septembrie, angajații companiei lucrează la renovarea trotuarelor de pe Aleea Hărniciei, dar și la asfaltarea zonei din spatele Căminului de bătrâni „Zathureczky Berta”.

Primăria Sfântu Gheorghe a făcut în ultimii ani şi investiții în zonele aparţinătoare: 4 milioane de lei în Chilieni, 3 milioane de lei în Coşeni și 1 milion de lei în cartierul Câmpul Frumos. Aceste sume au fost folosite pentru construcţia rețelei de apă şi canalizare în cele două sate aparţinătoare, dar şi pentru modernizarea iluminatului public.  Începerea investiţiilor viitoare în satele aparţinătoare depinde de construcția rețelei de gaze, deoarece lucrările de renovare a drumurilor trebuie coordonate cu acestea.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.