Licitație în valoare de un milion de euro, pentru ajutorarea copiilor nevoiași din Sfântu Gheorghe
Direcția de Asistență Socială a municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu Fundația Creștină Diakónia și Serviciul de Ajutor Maltez, au depus un dosar de cerere de finanțare pentru obținerea unui grant de un milion de euro, la Ministerul Fondurilor Europene. Finanțarea este destinată să sprijine copiii părinților care locuiesc în străinătate și familiile lor din Sfântu Gheorghe.
Proiectul „Viitorul meu contează!” a fost creat în parteneriat, între Fundația Creștină Diakónia, Serviciul de Ajutor Maltez și Direcția de Asistență Socială a municipiului Sfântu Gheorghe.
Grupurile țintă ale proiectului sunt copiii ai căror părinți se află în străinătate, la lucru, precum și membrii familiei copiilor și persoanele cărora le-a fost încredințată temporar custodia acestora.
Obiectivele generale ale cererii de finanțare includ sprijinirea, facilitarea și asistența educației și recuperării copiilor, în cazul în care aceștia sunt sau vor fi educați într-o instituție de învățământ aflată în Sfântu Gheorghe.
Conform dosarului de cerere de finanțare, un număr de 210 copii preșcolari și de vârstă școlară sunt eligibili, conform defalcării următoare:
- Recuperarea a 40 de copii preșcolari (3-5 ani), facilitând și susținând integrarea lor în instituțiile de învățământ.
- Asigurarea unei intervenții complexe pentru 170 de copii, al cărei scop este recuperarea lor școlară respectiv prevenirea abandonului școlar, conform următoarei distribuții pe grupe de vârstă: 50 de copii între 6 și 10 ani; 80 de copii între 11 și 14 ani; 40 de copii între 14 și 16 ani.
Alte obiective cuprinse în cererea de finanțare includ:
- Introducerea fenomenului menționat mai sus și a efectelor sale asupra familiilor și copiilor profesioniștilor și comunității, prin organizarea de ateliere și evenimente comunitare.
- Stabilirea de parteneriate cu instituții de învățământ și alte instituții și organizații implicate în acest subiect, în vederea prevenirii și gestionării cazurilor.
- Conștientizarea obligației legale a părinților, în cazul în care pleacă la muncă în străinătate și copilul este plasat sub supravegherea celuilalt părinte sau a altui membru al familiei.
- Furnizarea de servicii complexe acestor copii și familii, prin activități individuale și de grup, și anume:
- învățământ de tip after school, organizarea de tabere;
- organizarea unui grup de sprijin pentru părinți, asigurarea reprezentării legale, educația părinților;
- organizarea de activități și ateliere pentru copii pe diverse teme;
- consultare și consiliere/dezvoltare individuală psihologică și de educația specială pentru copii.
Informații suplimentare despre cererea de finanțare pot fi solicitate la Compartimentul de servicii sociale și programe din cadrul Direcției de Asistență Socială, la numărul de telefon 0267 312 111.