Nu trebuie să uităm ororile trecutului
Primarul Antal Árpád s-a întâlnit la Sfântu Gheorghe cu preşedintele Asociației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.
Săptămâna aceasta, președintele Asociației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, a vizitat Parcul Memorial al Holocaustului din Sfântu Gheorghe, unde a fost primit de primarul Antal Árpád şi de liderul obştii evreieşti din oraş, Herman Rosner. Parcul Memorial, care cuprinde şi un cimitir evreiesc, a fost inaugurat în 2014 pe strada Voican, pentru a marca 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţul Trei Scaune (actualul judeţ Covasna).
Liderii municipalității și ai comunității evreiești consideră că este important să fie menținută relația strânsă de până acum și să lucreze împreună pentru a se asigura că membrii comunității evreiești care au fost expulzați nu sunt uitați.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 52 de copii evrei din judeţul Trei Scaune, cu vârsta de sub 14 ani, au fost ucişi în lagărele de concentrare de la Auschwitz.
„Copiii erau vorbitori nativi de limba maghiară și făceau parte din comunitate. Avem datoria să le păstrăm memoria, de aceea ar fi important să transformăm grădina Parcului Memorial într-un spațiu comunitar pe harta orașului. Nu trebuie să uităm trecutul și atrocitățile sale, iar acest lucru poate fi realizat numai prin implicarea copiilor și tinerilor” – a subliniat primarul Antal Árpád.
În Parcul Memorial al Holocaustului au fost plantați 52 de copaci tuia în memoria copiilor. Pe lângă aceşti copaci au fost ridicate şi 52 de pietre funerare, purtând numele victimelor.