Programe de sprijin în valoare de 15 milioane de lei pentru IMM-urile din Sfântu Gheorghe afectate de pandemie
Primarul Antal Árpád și preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Édler András, au prezentat programele de redresare economică pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Sfântu Gheorghe.
Cele două scheme de minimis asigură un buget de 10, respectiv 5 milioane de lei întreprinderilor mici și mijlocii din Sfântu Gheorghe, cu scopul de a sprijini societăţile afectate de criza economică cauzată de pandemia COVID-19.
„Programele de tip Minimis sunt în prezent în dezbatere publică, dar bugetul municipalității include deja un fond alocat de 5 milioane de lei pentru acest semestru. Ne propunem în total la trei semestre de sprijin, semestrul 2 din acest an plus anul 2021. Sprijinul poate fi un impuls pentru dezvoltarea antreprenorilor, dar îi poate ajuta pe aceștia şi să supraviețuiască acestei perioade dificile. În același timp, cele două scheme de sprijin împreună cu contribuţia proprie a beneficiarilor reprezintă o investiție totală de 40 de milioane de lei pentru oraș” – a declarat primarul Antal Árpád în conferința de presă.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András, a prezentat detaliile celor două pachete de sprijin. Programul de 10 milioane de lei vizează hoteluri, pensiuni, unități de alimentaţie publică (restaurante, baruri etc.), dar și societăţi care în primul semestru din acest an au avut pierderi în cifra de afaceri și profituri de cel puțin 15% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea finanţării este de 500 de euro / cameră pentru hoteluri și pensiuni, 50 de euro / mp pentru restaurante și baruri, inclusiv zona terasei, și 500 de euro / salariat local pentru firmele cu pierderi de minim 15%. Sumele pot fi dublate dacă solicitanții cheltuiesc ajutorul exclusiv cu furnizori locali.
Valoarea maximă a ajutorului poate fi de 50.000 de euro pentru hoteluri și pensiuni, 10.000 de euro pentru restaurante și baruri, și maximum 50.000 de euro pentru întreprinderile cu pierderi.
Este important de subliniat că pentru a primi ajutorul, companiile trebuie să contribuie în mod egal la suma primită, şi se pot deconta doar sume achitate în prealabil de către întreprinzător. Întrucât scopul este de a încuraja şi genera investiții locale, ajutorul, împreună cu contribuția proprie, pot fi utilizate doar pentru investiții în oraș. Pe parcursul evaluării, cererile depuse vor fi clasificate în funcție de salariul mediu din cadrul firmei pe anul 2018.
Sprijin pentru companiile care investesc în Parcul Industrial
A doua schemă de minimis se referă la companiile care investesc în Parcul Industrial din Câmpul Frumos, mai precis la toate întreprinderile mici și mijlocii care intenționează să investească în Parc și au concesionat teren de construcție în acest scop. Suma maximă a subvenției este de 50.000 de euro dacă dacă achizițiile din finanțare nu vor fi realizate de la furnizori locali, şi de maxim 100.000 de euro dacă dacă achizițiile din finanțare vor fi realizate de la furnizori locali.
În acest caz aportul propriu trebuie să aibă o valoare minimă egală cu triplul finanțării subvenţionate de la bugetul local. Ajutorul, împreună cu cofinanțarea, pot fi utilizate numai pentru investiții în Parcul Industrial, iar solicitările de finanțare se vor putea depune continuu.
În conformitate cu legislația actuală, niciunul dintre pachetele de ajutor nu este disponibil pentru întreprinderile din sectorul pescuitului și acvaculturii, din domeniul producției primare, respectiv a prelucrării și comercializării produselor agricole, întreprinderi cu activități legate de export, sau întreprinderi care efectuează transport rutier de mărfuri, în vederea achiziției de vehicule de transport.
Pachetele de asistență vor fi în vigoare până la finalul anului viitor, dar cererile pot fi depuse încă din acest an. În ambele cazuri, programele sunt derulate în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie.
Măsuri de sprijin şi din partea Consiliului Local
Consiliul Local Sfântu Gheorghe se pregătește să adopte un proiect de hotărâre prin care să ajute companiile din oraș. În consecință, municipalitatea oferă o reducere de 50% la impozitul pe clădirile persoanelor juridice pentru perioada stării de urgenţă din acest an, dacă pot dovedi că au fost afectaţi de pandemia COVID-19.
De asemenea, vor fi reduse cu 50% majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale ale persoanelor juridice către bugetul local al Municipiului Sfântu Gheorghe, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv.