Protocol de cooperare pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în şedinţa ordinară de joi, 28 mai, încheierea unui protocol de cooperare pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe, între Municipiul Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS şi Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna „ASIMCOV”.
Primarul Antal Árpád şi liderii celor trei entităţi – Bagoly Miklós (ASIMCOV), Bihari Béla (IT Plus) şi Édler András (CCI Covasna) – au prezentat într-o conferinţă de presă necesitatea şi utilitatea acestui protocol.
„Practic vorbim despre un protocol de colaborare strategică între Consiliul Local şi cele trei entităţi, cu scopul de a lucra împreună pentru dezvoltarea economică a oraşului şi a regiunii. Totul a pornit în luna februarie, când am fost contactat de cei trei preşedinţi şi am discutat despre această idee. Vreau să vă spun că practic ideile şi scopurile fiind aceleaşi, a fost foarte uşor să ajungem la un numitor comun, pentru că şi dorinţa noastră este să comunicăm cât mai mult cu reprezentanţii oamenilor de afaceri. Dorim ca în procedura de luare a deciziilor să fie implicaţi şi dânşii, tocmai pentru a evita unele discuţii ulterioare, vizavi de anumite decizii”, a declarat primarul Antal Árpád.
Protocolul de cooperare strategică încheiat între Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS şi ASIMCOV vizează întreg teritoriul judeţului Covasna, dar Primăria Sfântu Gheorghe a fost prima autoritate locală care a reacţionat pozitiv la această propunere, astfel că acest protocol a fost adoptat astăzi de Consiliul Local.
În următoarea săptămână va fi creat un Consiliu Economic Consultativ, format din oameni de afaceri de top din Sfântu Gheorghe, acesta urmând să ofere la cerere, sau din proprie iniţiativă, avize consultative Primăriei Sfântu Gheorghe pe anumite proiecte ale Consiliului Local.
„Este o inovaţie în materie de cooperare interinstituţională şi sunt convins că va aduce beneficii locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe”, a mai spus primarul Antal Árpád.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Édler András, a prezentat cele două direcţii principale prin care mediul de afaceri poate sprijini dezvoltarea economică din judeţ. Prima direcţie a fost înfiinţarea pe lângă fiecare unitate administrativ teritorială importantă a unor Consilii Consultative ale Oamenilor de Afaceri. A doua direcţie prevăzută în protocol va fi în continuare necesitatea ca pe lângă întâlnirile la nivel politic dintre autorităţile locale şi partenerii lor instituţionali din ţară sau străinătate, să existe întotdeauna şi o întâlnire la nivel economic.
Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri va fi format din 23 de persoane, oameni de afaceri care vor fi selectaţi printr-un mecanism transparent, pentru a fi eliminate orice discuţii despre componenţa acestuia.
„După cunoştinţele noastre, acest gen de colaborare, care nu este obligatorie prin lege, este o iniţiativă în premieră la nivel naţional, n-am mai auzit de aşa ceva, şi este un lucru bun pentru că acest lucru arată că numai o cooperare bună poate ajuta la o dezvoltare reală”, a mai spus Édler András.
În completare, preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, a declarat că acest protocol este o necesitate. „Vrem să evităm acele situaţii în care o anumită decizie a Consiliului Local intră în sfera economică şi are efecte asupra mediului de afaceri. Sper că această colaborare va fi un model şi vom putea lărgi acest protocol şi în alte localităţi ale judeţului, dar şi cu Consiliul Judeţean Covasna”, a spus Bagoly Miklós.
Nu în ultimul rând, preşedintele Asociației IT PLUS, Bihari Béla, a declarat că asociaţia pe care o conduce va sprijini digitalizarea şi în cadrul firmelor, şi în cadrul mediului de afaceri.
„În cadrul acestei cooperări, noi propunem soluţii moderne, inovative, pentru a reduce birocraţia şi pentru a eficientiza procesul şi metodologia de lucru a Consiliului Consultativ”, a spus Bihari Béla.
În final, primarul Antal Árpád a punctat faptul că se doreşte o construcţie instituţională care să depăşească mandatele de preşedinte sau de primar ale celor care participă la înfiinţarea acestui protocol.
Regulile noului protocol de cooperare economică, dar şi despre procesul de selecţie a Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri vor fi disponibile pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie a Județului Covasna, la adresa www.ccicv.ro.