Expoziţie „Natură contemporană” în Parcul Central din Sfântu Gheorghe
Miercuri, 11 decembrie, de la ora 16:00, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe va avea loc vernisajul expoziţiei „Natură contemporană”.
Una dintre sarcinile principale ale secolului trecut a fost rezolvarea problemelor sociale, însă ființa umană din prezent are de evaluat zi de zi relația sa cu natura care include și mediul ambiant al acesteia.
Chestiunile catastrofei climatice sau eforturile depuse în domeniul protecției mediului sunt „doar” simptomele acestei dileme permanente. Întrebarea principală este, ce reprezintă pentru noi spațiul natural? O sursă de energie fizică, care poate fi încă exploatată, sau un organism viu cu care/cu cine putem colabora? Până unde se întinde conștiința noastră de cămin, doar până la hotarele mediului nostru urban sau dincolo de acesta, până la infinitatea spațiului natural? În ce măsură poate face natura parte integrantă a culturii noastre contemporane?
Este inevitabil să oferim un răspuns la aceste întrebări și nu putem rămâne cu acesta la nivelul filozofiei. Consecințele au un impact și asupra existenței cotidiene a omului de rând, asupra identității rutinei noastre.
Arta plastică contemporană caută de zeci de ani răspunsul la întrebările de mai sus, prin mișcările și evenimentele artistice cunoscute sub termenul colectiv de „Nature art”, facilitând cu mijloacele artei contemporane – atât la nivel teoretic, cât și practic – rezolvarea și deblocarea problemei. Punctul său de vedere este clar. Natura este o unitate viabilă, organică, un proces discursiv mereu „actual și contemporan”, din care facem și noi parte integrantă.
Proiectul „Natură contemporană” are drept scop prezentarea unor opere de artă create la evenimente artistice, care au fost realizate departe de mediul urban, în spațiul natural și caută punctele de întâlnire dintre natură și cultura contemporană, reevaluând relația celor doi.
„Tankwa Artscape” este un program internațional de rezidenţiat de artă contemporană care se realizează anual pe terenul arid al Parcului Național Tankwa Karoo din Africa de Sud. Curatorul acestuia, Leli Hoch, consideră că una dintre esențele evenimentului constă în reconstituirea comuniunii natură-artă-om, care poate fi perfect realizată în mediul natural, neatins, care încurajează reflecția internă. Expoziția în aer liber selectează din materialul documentar fascinant al operelor de artă create în anii 2018 și 2019.
Festivitate de deschidere: 11 decembrie 2019 ora 16:00
Locaţie: Sfântu Gheorghe, Parcul Elisabeta
Cuvânt de deschidere: Viceprimarul Sztakics Éva-Judit
Expoziția va fi deschisă de istoricul de artă Várallyay Réka
Pe data de 14 decembrie de la ora 10:00 va avea loc un atelier de lucru de artă naturală pentru tineri și adulți sub îndrumarea artistului plastic Alpár Péter.
Curatorul expoziției: Leli Hoch, Africa de Sud
Organizatori principali: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația de Artă și Moștenire din Transilvania, Atelierul Artistic Contemporan SOARE
Sponsori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Kobak Design
Expoziția poate fi vizionată până la data de 26 ianuarie 2020.