ro
 
Sâmbătă, 18. Ianuarie 2025.

Elevii din Sfântu Gheorghe în lumina reflectoarelor

03.10.2019

Anul 2019 este Anul Elevilor în municipiul Sfântu Gheorghe, care nu este doar una dintre tematicile anuale obișnuite, ci totodată are drept scop asumarea responsabilității pe termen lung care vizează tinerii între 14 şi 18 ani, în vederea construirii unei relații de încredere cu aceştia la nivel local. Festivalul de Arte Contemporane pulzArt din acest an, care a avut loc în perioada 19-22 septembrie, a fost piatra de hotar a acestei asumări de responsabilitate, deoarece oferta a inclus mai multe programe realizate în cadrul Anului Elevilor și care au fost destinate în mod expres elevilor, în plus, tinerii și-au putut realiza și unul dintre proiectele lor proprii.


Genţi reciclate din materiale publicitare vechi
Unul dintre programele de acest fel a fost workshopul de confecționare genți al Medence Csoport din Ungaria, intitulat Re+Concept, o activitate construită în jurul unei concepții cu totul speciale. Asta deoarece pentru conștientizarea aspectelor de protecţie a mediului, inițiatorilor proiectului le-a venit ideea de a recicla materiale publicitare uzate prin crearea din acestea a unor genți cu stil, de concepție proprie. Acest lucru realizează de fapt mentalitatea de reciclare în scopul creșterii valorilor, în cursul căreia se reciclează materialul devenit inutil păstrând cel puțin calitatea anterioară a acestuia. Soluțiile rentabile noi, care protejează mediul înconjurător sunt deosebit de populare în primul rând în cadrul tinerilor generații, fiind mult mai mulți cei care depun eforturi în scopul aplicării în practică a acestora, ca urmare a fost binevenită organizarea unui program în Sfântu Gheorghe care, în afară de faptul că este simpatic atât în privința ideologiei și a rezultatului obținut, nu poate fi realizat de toată lumea din contribuție proprie. Workshopul nu ne-a dezamăgit, pentru că a atras mulți participanți la Casa Keresztes, unde activitatea dinamică, selectarea materialelor, croitul, cusutul, tivuirea, găurirea au fost dominate de o atmosferă veselă. Echipa coordonatoare a atelierului abia a reușit să finalizeze toate gențile reciclate din cele mai importante afișe ale participanților (care de fapt au fost afișele evenimentelor anterioare din Sfântu Gheorghe), deoarece multora dintre participanți nu le-a ajuns numai un accesoriu, ca urmare au plecat acasă şi cu un rucsac la modă , dar și cu o geantă cu design atractiv.


Graffiti pe peretele Liceului de Arte
O formă foarte răspândită și populară de manifestare artistică în rândul tinerilor este cea de graffiti, vopsirea pereților, care în jargonul tehnic internațional are denumirea de „mural painting”. În secolul al 21-lea, vopsirea pereților este corolarul necesar al mediului urban, acesta fiind un fel de reflectare al modului cum tinerii își reinterpretează mediul lor înconjurător. În acest context, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a venit cu inițiativa ca unul dintre pereţii exteriori ai Liceului de Arte „Plugor Sándor” să primească un aspect nou, vesel. Anterior a existat deja o acțiune similară: în anul 2016, în cadrul proiectului de înfrumusețare și de artă plastică intitulată „Gang Rehab” s-a efectuat renovarea şi vopsirea în felul acesta a trei ganguri lăsate în paragină de mulți ani, considerate ca fiind teritoriul nimănui. În Anul Elevilor a fost oarceum normal ca pictura să fie expusă pe peretele Liceului de Arte din oraș, lucrarea fiind realizată de doi artiști din Ungaria, TransOne și mr.zero pe baza planurilor proprii. TransOne pictează de la vârsta de 13 ani, stilul său înclinând spre deconstructivismul abstract. Mr.zero și-a început cariera artistică la vârsta de 12 ani şi de-a lungul anilor a creat un limbaj unic de imagini și de caractere, care i-a adus recunoaștere atât pe plan național, cât și european, iar în prezent creează din ce în ce mai multe lucrări cu inspirație din lumea animației și a benzilor desenate.


Pictura uriașă născută sub numele celor doi artiști se integrează în mod excepțional în mentalitatea unei școli cu toate trăsăturile sale tinere, puțin jucăușe, mai ales că artiștii au integrat de asemenea și elemente potrivite domeniilor de specialitate în procesul de creație. Fiindcă elevii nu au participat la procesul de vopsire, elevii secțiunii de arte plastice au urmărit procesul de creație, iar faptul că au putut viziona în mediul școlar know-how-ul creării de graffiti le-a oferit probabil o viziune palpitantă de ansamblu.


Silent poetry – ideea adolescenţilor
Evenimentul intitulat Silent Poetry a fost ideea adolescenților, mai exact unul dintre proiectele depuse în cadrul preselecției pentru Zilele Elevilor Covăsneni de anul acesta, „inventat” de Echipa Sooners alcătuită din elevii din clasa a XI-a ai Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”. În procesul de organizare, cei cinci membri ai echipei – Baconi Botond, Gergely Dorottya, Müller Ingrid, Rápolti Eszter și Sánta Máté – au participat activ la procesul aglomerat al punerii în practică a acestui program. Evenimentul a avut ca rezultat intrarea directă a echipei întregi, fără preselecție, la cea de-a 16-a ediție a Zilelor Elevilor Covăsneni de anul viitor, iar acest lucru ar putea încuraja și ceilalți tineri pentru a-și realiza concepțiile în cadrul Anului Elevilor, care va continua și anul viitor.


Sintagma în limba engleză care a dat titlul evenimentului înseamnă „Poezie calmă”. Ceea ce și-au imaginat elevii, a fost un fel de antologie în format audio, o colecție eclectică a poeziilor considerate de aceștia ca fiind importante. Cu ajutorul lui Vetró Barnabás s-a născut și fața serioasă a concepției de Silent Poetry, bazată pe logoul planificat de elevi, adică pe portretul stilizat al lui Petőfi Sándor cu cască audio. Gama aleasă conține multe poezii scrise de Petőfi Sándor, multe dintre ele mai puțin cunoscute, care dintr-un motiv anume au fost excluse din cultul lui Petőfi. Prezsmer Boglárka a ajutat la selecția poeziilor, care apoi au fost recitate de actori și elevi la nivel local și înregistrate în format audio. Poeziile au fost combinate de Kónya Ütő Bence cu muzică modernă, electronică, asigurând rimelor un fel de bază muzicală. Locația evenimentului a fost Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, unde au amenajat pentru această ocazie un spația separat, iar persoanele care au intrat înăuntru au primit a primit o cască audio, având astfel ocazia de a asculta operele selectate, în timp ce efectele vizuale create cu colaborarea lui Kádár Zakariás și Rancz András duceau cu gândul la o atmosferă tinerească, cu gust. Evenimentul de o oră jumătate a atras foarte mulți tineri interesați, ceea ce oferă totodată o imagine liniștitoare despre faptul că în ciuda tuturor clișeelor, digitalizarea nu a extins poetica din sufletul persoanelor deja deschise la artă.


Anul Elevilor este programul anual al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, derulat în colaborare cu Casa de Cultură „Kónya Ádám”.
 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

Vineri, 17 ianuarie, se deschide pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal