ro
 

Fenomenul migrației, analizat în conferinţa de închidere a proiectului internațional YOUMIG

04.07.2019

La sfârşitul lunii iunie a avut loc conferința de închidere a proiectului internațional YOUMIG intitulată „Efectele migrației internaționale ale tinerilor – dezvoltarea instrumentelor instituționale și a canalelor de cooperare”, la care au participat 18 parteneri din 8 state riverane Dunării, printre care și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. În cadrul conferinței de închidere a proiectului s-au prezentat și rezultatele sondajului efectuat în luna mai în rândul absolvenților de liceu, promoția 2018.

„Începând cu anii ’90 și până în prezent, Municipiul Sfântu Gheorghe a pierdut 20% din întreaga populație, migrația din interiorul țării având de asemenea un efect negativ asupra populației orașului” – a explicat managerul proiectului, Buja Gergely. La momentul actual există un număr nedeterminat de cetățeni români care trăiesc în afara hotarelor țării, iar în România înregistrarea migrației se confruntă cu dificultăți, concluziile privind dinamica migrației cetățenilor români putând fi deduse mai degrabă din statisticile țărilor gazdă.

Proiectul a avut drept scop pregătirea municipalităților pentru măsurarea și înțelegerea aspectelor emigrării și reîntoarcerii tinerilor în țara natală. Astfel, în țările partenere au fost puse în practică activități cu caracter experimental, iar acest lucru s-a manifestat în cazul municipiului Sfântu Gheorghe prin operarea unui sistem de ghișeu unic pentru facilitarea proceselor administrative, respectiv prin lansarea site-ului www.sepsinet.ro, care conține relatările tinerilor întorși în țară din străinătate, știri, oportunități locale, interviuri efectuate cu lideri de instituții publice. Municipiul Sfântu Gheorghe susține rămânerea în țară a tinerilor și prin programul „Vino acasă!”, respectiv prin implementarea cardurilor de facilități acordate familiilor cu cel puțin trei copii.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului a avut loc și prezentarea rezultatelor sondajului efectuat în luna mai în rândul absolvenților de liceu, promoția 2014-2018. Prezentarea a fost făcută de sociologul Kiss Tamás din partea Institutului Național de Cercetare a Minorităților. Din interogarea celor 600 de tineri prin telefon a ieșit la iveală faptul că există diferențe semnificative între migrația tinerilor de etnie română și cea maghiară. Tinerii de etnie maghiară preferă în primul rând ca punct de destinație Europa de Vest, respectiv Statele Unite ale Americii, 30% din aceștia revenind în orașul natal, în timp ce abia 9% din tinerii români aleg să se întoarcă acasă.

Foto: Mihály László

 

Cupru-nțeles - Vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI la Centrul de Artă din Transilvania
10.07.2025

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, în data de 11 iulie 2025 de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI. Expoziția va fi vernisată de Katalin Nagy T., istoric de artă, curatorul expoziției, și de Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.