ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Împărtășirea experiențelor pentru programul care ajută la angajarea romilor

09.04.2019

Joi, pe data de 4 aprilie, în prezența reprezentanților din partea Know How Center și Roma Inclusion Office din Serbia, a avut loc o întâlnire comună în zona Őrkő cu angajații organizațiilor care au fost partenere în desfășurarea programului care studiază romii ca resursă umană, și împreună cu persoanele participante la program. În timpul întâlnirii participanții au împărtășit între ei, cu angajații Primăriei, respectiv cu partenerii din Serbia, experiența câștigată în ultimele șase luni.

Așa cum am anunţat deja în trecut, în cadrul programului lansat în 2017, care studiază romii ca resursă umană şi care îşi propune integrarea acestora pe piața forței de muncă, o grupă alcătuită din locuitori din cartierul Őrkő, care au fost deschiși în căutarea locurilor de muncă, au participat la o serie de instruiri pentru adulți și instruire profesională. Prin urmare, în luna martie a acestui an 15 persoane au preluat certificatul de competență profesională, aceste certificate fiind un ajutor în integrarea pe piața forței de muncă.

În cadrul proiectului pilot pentru un grup format din 30 de persoane, specialiștii Asistenței Sociale a Organizației Caritas Alba Iulia, împreună cu partenerii lor, au oferit ajutor în acumularea de cunoştinţe pentru beneficiari, care au participat de mai multe ori pe săptămână la activități organizate în grupe mai mici. Cu ocazia instruirilor, participanții au putut învăța să scrie și să citească, au avut posibilitatea să se cunoască pe ei înşişi, deoarece fiecare participant are câte un mentor individual, care oferă sprijin în proces și ajutor pentru rezolvarea diferitelor probleme și situații.

Foto: Vargyasi Levente

Perioada de instruire, care s-a terminat la începutul lunii martie, este urmată de un program de mentorat, în special pentru acele persoane care reușesc să găsească un loc de muncă. La desfășurarea acestui program participă pe lângă specialiștii Organizației Caritas Alba Iulia și Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe și Asociația de Promovare a Sănătăţii Mintale „Esély”.

La întâlnire, reprezentanţii Organizației Caritas Alba Iulia au prezentat activitățile desfășurate în lunile anterioare, spunând că pentru ei acțiunile desfășurate în cadrul programului au avut un caracter de încercare, deoarece în zona Őrkő au lucrat în trecut numai cu copii. Cu toate acestea, consideră că au obținut rezultate pozitive, și cred că s-au dezvoltat împreună cu persoanele mentorate. Cele mai grele probleme au fost semnalizate la dezvoltarea abilităților, iar cel mai bun rezultat a fost obținut la întreținerea persoanelor participante.

Angajații Asociației de Promovare a Sănătăţii Mintale „Esély”, pe lângă realizările acțiunilor de mentorizare, au asigurat și îngrijirea copiilor, ca și mamele cu copii mici să aibă posibilitatea de a participa la instruire. Personalul Asociației a avut mai degrabă probleme de comunicare, dar au avut și multe momente pozitive cu participanții, practic în fiecare zi la întâlnire.

Specialiștii Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe au avut şi interacţiuni anterioare cu persoanele mentorizate, dar pentru ei cele șase luni au adus multe rezultate noi și pozitive. Ca rezultat negativ a fost amintită situația când câte un participant a părăsit programul desfășurat.

La întâlnire au fost prezenți și unii beneficiari ai programului, care deja au participat la instruiri și au obținut și certificatul de competență. Fiecare vorbește despre o experiență pozitivă la instruire, și-au exprimat recunoștința pentru sprijinul mentorului, și speră să găsească repede un loc de muncă. A fost prezent și reprezentantul Asociației Amenhka, care a declarat că în ultima jumătate de an s-a desfășurat o activitate care trebuie să aibă caracter de model, și dacă în viitorul apropiat vor fi inițiative cu caracter asemănător, atunci o să participe și mai mulți dintre locuitorii din zona Őrkő.

Proiectul intitulat „Schimbarea discursurilor, schimbarea practicilor: romii ca resursă umană – RARE” (RARE - Changing Discources, Changing Practices: The Roma As Human Resources), creat în cadrul Programului Transnațional Interreg Dunărea 2014-2020, este în curs de implementare prin cooperarea a opt țări și 21 de organizații partenere.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.