ro
 
Duminică, 19. Ianuarie 2025.

Programe pentru îmbunătățirea calității educației

19.10.2018

În data de 18 octombrie 2018, domnul primar Antal Árpád András și doamna viceprimar Sztakics Éva-Judit au prezentat rezultatele programelor pentru modernizarea și dezvoltarea instituțiilor educaționale din oraș, în cadrul unei conferințe de presă.

Domnul primar Antal Árpád András a evidențiat faptul că una dintre prioritățile sale pe mandatul actual este dezvoltarea educației. Din acest motiv, Primăria a lansat multiple programe care au ca scop îmbunătățirea calității educației și renovarea instituțiilor educaționale.

Două dintre programe contribuie la îmbunătățirea dotărilor grădinițelor și școlilor, un alt program contribuie la facilitarea educației competitivă prin intermediul unor table interactive. Adițional față de programul Inițiere în sport, și terenurile și sălile de sport renovate contribuie la dezvoltarea unui stil de viață sănătos. Programul de creșă se orientează spre copiii mici, în timp ce copiii din familii dezavantajate primesc educație de după-amiază.

Foto: Vargyasi Levente

Conferința de presă a fost ținută la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, unde și în acest moment se desfășoară lucrări pentru renovarea aripii vechi a clădirii. În trecutul apropiat a fost finalizată renovarea fațadei clădirii, dar vor fi renovate și sălile de clasă, camera profesorilor, precum și sala de ceremonii. Data estimativă pentru finalizarea lucrărilor este luna mai a anului 2019.

Educație digitală din taxe de parcare

Între anii 2014 și 2017, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a sprijinit școlile prin finanțare parțială pentru achiziționarea unor instrumente digitale - table interactive, printre altele. Începând cu anul acesta, Primăria va sprijini digitizarea instituțiilor educaționale din jumătatea sumelor încasate din taxele de parcare.

Utilizarea tablelor interactive este din ce în ce mai populară. Între 2014 și 2017, școlile au cumpărat în total 43 table. Valoarea instrumentelor achiziționate în cursul celor patru ani a fost de 169.270 lei. În acest an, valoarea fondului înființat din taxele de parcare va fi de 400 mii lei, din care Primăria a facilitat digitizarea școlilor cu mai mult de 300 mii lei.

Anul acesta, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” și Liceul Teologic Reformat au achiziționat câte 4, iar Școala Generală „Nicolae Colan” a achiziționat 1 tablă smart. Instituțiile de învățământ au cumpărat diverse programe și pachete pentru calculatoare, proiectoare, calculatoare laptop și desktop, imprimante, ecrane, monitoare și difuzoare.

În ceea ce privește articolele achiziționate în numere mai mari, Școala Generală „Ady Endre” a cumpărat 28 tablete, pentru unitățile educaționale sub incinta instituției. Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” a achiziționat 25 calculatoare desktop.

Foto: Vargyasi Levente

În același timp, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, dotările școlilor orașului s-au îmbogățit în ultimii ani cu 640 scaune, 320 bănci și 250 pătuțuri. În instituții s-au renovat toaletele, precum și terenurile de sport din Școala Generală „Nicolae Colan”, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și Liceul de Artă „Plugor Sándor”. Pentru Colegiul Național „Székely Mikó” și Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” au fost construite noi săli de sport.

Educație și sport sub formă de joacă

Primăria, în plus față de modernizarea educației și echipamentelor digitale, sprijină încă trei programe, care servesc la îmbunătățirea calității educației, și anume: Inițiere în sport, Școala după școală, precum și programul de creșă.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe suportă programul educațional de după-amiază lansat de Fundația Creștină Diakónia din anul 2015, a cărui scop este ajutarea copiilor din Sfântu Gheorghe, proveniți din familii aflate în situații dezavantajoase.  Elevii care participă la program sunt în clasele elementare, și primesc un prânz cald și rezolvă temele de casă cu ajutorul educatorilor, dar participă și la jocuri și activități comune patru zile pe săptămână.

Fotó: Vargyasi Levente

Față de 2015, când au participat doar 24 elevi din Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”, anul acesta, numărul participanților a crescut la 195, alăturându-se programului și elevii din clasele I-IV ale Școlii Generale „Ady Endre” și Școlii Generale „Nicolae Colan”. Primăria sprijină acest program cu o contribuție anuală de 221 mii lei. Începând cu acest an, este necesară o contribuție din partea părinților, în valoare de 35 lei pe lună.

În Sfântu Gheorghe, două creșe aparțin instituțiilor educaționale. Prima aparține Grădiniței cu Program Prelungit „Árvácska”, iar cealaltă Grădiniței cu Program Prelungit „Napsugár”. Cele două instituții îngrijesc în total 200 copii. Contribuția zilnică de 5,5 lei a părinților acoperă mesele celor mici, iar cheltuielile rămase în valoare de 1,2 milioane lei, sunt suportate în totalitate de Primărie.

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

Vineri, 17 ianuarie, se deschide pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal