ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Șansă la integrare pe piața forței de muncă

15.10.2018

Se lansează o serie de instruiri pentru locuitorii cartierului Őrkő

În 2017 s-a lansat programul care studiază romii ca resursă umană şi care îşi propune integrarea acestora pe piața forței de muncă. La acest program s-a alăturat din România și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. În cadrul programului, la data de 11 octombrie 2018, locuitorii cartierului Őrkő, care sunt deschiși în căutarea locurilor de muncă, au participat la o întrunire comună, împreună cu organizațiile civile care sunt implicate în desfășurarea programului, precum și reprezentanții Primăriei.

În cadrul acestei întruniri, colegii organizațiilor civile, împreună cu reprezentanții Primăriei, au prezentat participanților posibilitățile de instruire pentru adulți și instruire profesională care vor fi lansate în curând, și absolvirea cărora le-ar asigura participanților câte o diplomă profesională și i-ar putea ajuta în integrarea pe piața forței de muncă. Programul oferă posibilități de instruire pentru 30 persoane, acesta fiind realizat în principal de Departamentul de Asistență Socială al Organizației Caritas Alba Iulia.

Cu ocazia instruirilor, participanții vor putea învăța să scrie și să citească, își vor putea dezvolta abilitățile de comunicare, și vor avea ocazia să învețe bazele limbii române. Pe lângă toate acestea, vor avea ocazia să își cunoască sinele, deoarece fiecare participant va avea câte un mentor individual, care va oferi sprijin în proces și ajutor pentru rezolvarea diferitelor probleme și situații.

Instruirile vor avea loc de patru ori pe săptămână, și vor dura câte două ore pe zi. Pentru ca și părinții copiilor mici să poată participa la instruiri, colegii organizației vor asigura îngrijire celor mici pe timpul instruirilor. Instruirile profesionale vor fi organizate într-o manieră ca acestea să corespundă atât nevoilor locuitorilor din cartierul Őrkő, cât și nevoilor pieței forței de muncă locale.

Seria instruirilor va ține până la sfârșitul lunii februarie, și împreună cu Organizație Caritas Alba Iulia, desfășurarea programului va fi ajutat și de colegii Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe și ai Asociației de Promovare a Sănătăţii Mintale „Esély”.

După cum am mai prezentat, proiectul intitulat „Schimbarea discursului, schimbarea practicilor: romii ca resursă umană – RARE” (RARE - Changing Discources, Changing Practices: The Roma As Human Resources), creat în cadrul programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (Program nou pentru cooperarea transnațională), a fost înființat prin cooperarea a opt țări și 21 organizații partenere.
Partenerul principal al proiectului este Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria, cu trei organizații alăturându-se programului din România: Agenția Împreună, Departamentul pentru Relatii Interetnice și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.