Ediția a XII-a a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc ia startul din Sfântu Gheorghe
Cu ocazia ediției a XII-a a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc, în anul acesta 13 de echipe iau startul din Sfântu Gheorghe, iar aproape jumătate din concurs se desfășoară în județul Covasna. Evenimentul așteaptă cicliștii cu multe noutăți față de anul trecut, sportivii au de parcurs mai mult de 700 de kilometri în cinci zile.
Programul ediției a XII-a a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc a fost prezentat de către Ráduly Róbert-Kálmán, primarul Municipiului Miercurea-Ciuc, Antal Árpád-András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.
În anul acesta șapte primării oferă sprijin financiar pentru organizarea evenimentului desfășurat între 7 și 11 august. Concursul se organizează anual începând din 2007, iar în acești 12 ani, municipiul Miercurea Ciuc juca rolul principal în organizare, dar începând din anul trecut, aproape jumătate din concurs se desfășoară în județul Covasna.
În anul 2018, în afara orașului Cristuru Secuiesc, toate orașele importante din regiune vor fi atinse de către cicliști. Concursul este singurul eveniment care poartă denumirea de ”Ținutul Secuiesc”. Acest fapt este important din punct de vedere regional, politic și al promovării regiunii deoarece promovează Ținutul Secuiesc în așa fel cum puține evenimente o fac – a declarat edilul din Miercurea Ciuc.
Față de anii trecuți există mai multe noutăți: anul acesta concursul de 4 zile va ține 5 zile, cele 13 echipe vor parcurge mai mult de 700 de kilometri pe teritoriul Ținutului Secuiesc, aceasta fiind cea mai mare distanță din istoria concursului. Din cele 13 echipe 4 sunt din România, 3 din Ungaria, 2 din Austria, și câte una din Kazahstan, Olanda, Italia și Republica Moldova. Valoarea premiilor este de 14 000 euro. În acest an, pentru prima oară, un arbitru de cetățenie maghiară va fi trimis de către Federația Internațională de Ciclism pentru supravegherea concursului.
Foto: Henning János
Deschiderea oficială a evenimentului, prologul de 5,4 kilometri, startul și finishul primei etape se va desfășura pe străzile orașului Sfântu Gheorghe. Pentru prima oară în istoria turului, va avea loc o etapă care nu se desfășoară în județul Harghita și anume etapa Castelelor, care se va desfășura miercuri. Etapa Castelelor are aproape 200 de kilometri și se desfășoară pe traseul următor: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Belin, Sfântu Gheorghe și este traseul cel mai ușor al concursului din punctul de vedere al diferențelor de nivele.
A doua etapă este cea a Râurilor, care leagă județul Covasna cu județul Harghita. Cicliștii pedalează dea-lungul râului Olt, traversează valea Mureșului spre valea Târnavelor și ajung la Odorheiu Secuiesc.
Etapa cea mai grea a concursului este etapa Regală care atinge de trei ori munții Harghita. Ultima zi de concurs se desfășoară în Miercurea Ciuc.
Turul Ținutului Secuiesc nu va mai fi organizat în această formă, anul viitor se va organiza un concurs la care vor participa numai echipe continentale care se află în registrul Federației Internaționale de Ciclism.