ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

S-a elaborat registrul spațiilor verzi din Sfântu Gheorghe

05.07.2018

S-a realizat registrul spațiilor verzi din Sfântu Gheorghe  care conține, printre altele, datele celor 20.006 de arbori din oraș și facilitează respectarea legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi.

S-a realizat recent registrul  verzi din Sfântu Gheorghe atât sub formă digitală, cât și tipărită. Registrul spațiilor verzi este o bază de date, prin care se ține evidența spațiilor verzi din intravilanul localităților. Inventarierea se realizează sub aspectul descrierii și stabilirii caracteristicilor cantitative și calitative, precum și al stării de viabilitate ale vegetației de pe aceste terenuri. Identificarea stării de viabilitate în cazul arborilor, de exemplu, este deosebit de important din perspectiva avizelor de tăiere a arborilor.
Registrul cuprinde domeniul  public de 279,6 hectare al orașului Sfântu Gheorghe, din care 80,1 hectare sunt definite caspații verzi, iar pe aceste terenuri se regăsesc în total 20.006 arbori.

Foto: Vargyasi Levente

Registrul cuprinde, deci, toate terenurile definite ca spații verzi și a celor degradate din oraș,. În cazul în care un teren spațiu verde degradat va fi reabilitată, , legea prevede că suprafața cumulată a oricăror obiective amplasată pe terenul respectiv (alei pietonale, amenajări pentru joc, mobilier urban etc.) să nu depășească 10% din suprafata totala a spatiului verde. iar Nouăzeci la sută a terenului trebuie să fie acoperită de grupuri de flori de iarbă. Astfel, Registrul, pe lângă ținerea evidenței, ajută și la respectarea legii.

Existența registrului spațiilor verzi este un criteriu de eligibilitate în cazul cererilor de finanțare referitoare la amenajarea spațiilor verzi. Prin Registru sunt identificate terenurile neutilizate, pentra care pot fi depuse proiecte de finanțare, în timp ce amenajarea zonelor verzi cu destinație definită nu este eligibilă pentru finanțare.  Astfel, registrul facilitează și proiectarea strategică.

În timp ce întreținerea vegetației din parcul Elisabeta și a spațiilor verzi amenajate de-a lungul străzilor este sarcina colegilor  Gospodăriei comunalecompania TEGA S.A. se ocupă de îngrijirea terenurilor de joacă și zonelor verzi din jurul acestora. Întreținerea zonelor verzi din jurul blocurilor rezidențiale este responsabilitatea asociațiilor de proprietari. Datorită registrului spațiilor verzi, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a putut identifica fiecare parcelă, și în urma acestuia, a încheiat noi contracte cu asociațiile de proprietari în privința întreținerii acestora. Lucrările de întreținere pot fi executate de către locuitori, sau pot delega această sarcină unei companii de salubritate, în baza unor contracte.  În concluzie, toate spațiile verzi din oraș își au responsabilii lor, care le îngrijesc, iar monitorizarea / controlul întreținerii zonelor verzi din jurul blocurilor este sarcina Poliției Locale.
      Foto: Vargyasi Levente

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.