ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Plombarea gropilor din străzile orașului. Soluții pentru problema găurilor

10.04.2018

Iarna și vremea rece afectează nu doar natura, ci și mediul nostru înconjurător. Așa este și în cazul străzilor orașului nostru. Odată cu sosirea vremii calde, apar nu doar primii muguri ai plantelor, ci și gropile mai mici și mai mari pe stradă. Locuitorii orașului au întâmpinat și ei probabil această problemă, însă primăria face tot posibilul să remedieze această situație. Gropile din străzile orașului sunt plombate chiar și în acest moment.

Deși Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe dorește ca pe termen lung să poată realiza aceste lucrări cu firmă proprie, între timp angajează o companie de specialitate pentru executarea lucrărilor, deoarece acest procedeu necesită mașini speciale și asfalt cald, ceea ce pot fi asigurate doar de aceste companii. În momentul de față contractarea firmei de specialitate se află în faza de achiziții publice. În prezent se realizează evaluarea întreprinderilor concurente, a cărei rezultat va fi contractul încheiat cu firma câștigătoare, care va executa lucrările de plombare a găurilor. Conform planului primăriei, începerea lucrărilor de către firma de specialitate va fi inițiată la începutul lunii mai.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procesul plombării găurilor

Din punct de vedere tehnologic, prima fază a plombării găurilor este erodarea gropii. Această fază este necesară pe de o parte deoarece adâncitura este inegală, iar pe de altă parte pentru că marginea sa trebuie să fie abruptă ca asfaltul să poată rămâne în ea. Pe urmă, gropile erodate sunt tratate cu un material special contra prafului, iar în ultima fază se introduce asfaltul cald în adâncitură sub formă compactă – ne-a explicat Bíró László, conducătorul Direcției de Gospodărire Comunală.

În timpul procedurii de achiziție publică, primăria încearcă să repare temporar găurile periculoase de pe străzile orașului, și din acest motiv instituția încearcă să amelioreze problema cu personalul propriu, folosind tehnologiile și materialele disponibile.

– Putem executa două tipuri de operațiuni: primul este umplerea găurilor cu pietriș sau dărâmături de asfalt erodat. Dezavantajul acestei operațiuni este că în timp acestea vor fi scoase din gropi, însă între timp nu vor fi gropi mari pe stradă, ci doar niște impedimente mai mici. Cealaltă procedură este cea cu asfalt la rece. Dezavantajul acestea este că în cazul unor străzi cu trafic intens, acest material ține doar 2-3 săptămâni, iar celălalt dezavantaj este că pe vreme ploioasă, între marginea gropii, adică între marginea asfaltului vechi și asfaltul la rece turnat se va forma o crăpătură, unde apa poate pătrunde ușor și poate scoate materialul turnat. Din acest motiv putem observa fenomenul că umplăm o gaură de mai multe ori, și totuși nu dispare de pe stradă – a explicat procedeele dl. Bíró László.

Printre avantajele asfaltului la rece se poate enumera că este ușor de depozitat și că poate fi utilizat și iarna.  Din acest motiv în cazul străzilor cu trafic mai scăzut, utilizarea asfaltului la rece poate fi o soluție adecvată. 

Asfaltul cald se poate produce doar în condițiile potrivite, iar pornirea mașinilor de specialitate necesită o preîncălzire de 48-72 ore, și din acest motiv acest procedeu mai îndelungat este puțin folosit pe timpul iernii.
 



– De exemplu, în cazul străzii Kós Károly, am folosit dărâmături de asfalt pentru a umpla gropile foarte adânci. Astfel am  încercat să prevenim ca mașinile să întâlnească impedimente mari și ca pneurile sau jantele vehiculelor să se spargă. Compactarea dărâmăturilor de asfalt folosite și în cazul acestei străzi nu este necesară, deoarece această operațiune nu ajută la consistența sa. Însă soarele poate ajuta, deoarece pe vreme caldă dărâmăturile se încălzesc, se leagă și umplutura se întărește, astfel ține mai mult timp. Din acest motiv folosim mai des această soluție.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.