ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Dezbatere despre angajarea persoanelor de etnie rromă la Sfântu Gheorghe

28.02.2018

Pe data de 15 februarie a avut loc întâlnirea reprezentațiilor Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe cu reprezentanți ai unor societăți comerciale, respectiv ai unor instituții care oferă diferite servicii sociale pentru comunitățile marginalizate. Tema principală a dezbaterii a fost cartografierea posibilităților și a barierelor de angajare a persoanelor de etnie rromă. Întâlnirea a avut loc la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Covasna, unde, alături de doi preoți, un inspector din partea DGSAPC și un redactor al unui post local de radio, buni cunoscători al grupului țintă, la discuții au mai participat reprezentanți ai diferitelor firme din județul Covasna, și o persoană fizică autorizată.

Cei prezenți au discutat despre experiența acumulată vizavi de angajarea persoanelor de etnie rromă și de posibilitatea facilitării accesului pe piața muncii a acestui grup defavorizat. Reprezentanții firmelor au arătat la modul general, dar și exemplificând cu cazuri concerete, că cel mai mare obstacol care stă în calea angajării persoanelor de etnie rromă este lipsa studiilor și analfabetismul sau analfabetismul funcțional. Asta în condiția în care la momentul de față există o cerere accentuată pentru forță de muncă în multe sectoare, inclusiv pentru persoane necalificate, iar angajatorul ar fi dispus să ofere sprijin special, traininguri, respectiv să trateze cu o oarecare flexibilitate criteriile de calificare pentru ocuparea locurilor de muncă libere.

        

Au fost relatări și despre exemple pozitive în care fiecare parte implicată a fost satisfăcută de colaborare, și chiar dacă au fost unele situații de conflict, acestea au fost rezolvate în interiorul companiei. Cazurile de discriminare pozitivă sunt încă puține, dar se întâlnesc din ce în ce mai des cazuri de deschidere către grupuri defavorizate, marginalizate, cu precădere către rromi, dar cu toate acestea obiectivul angajatorilor rămâne ferm: ei doresc să lucreze cu forță de muncă bine pregătită, cu persoane calificate, care nu necesită prea multe eforturi pentru a fi integrate în colectivul de muncă.

Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului internațional „RARE – Schimbarea discursurilor, schimbarea practicilor: Romii ca resursă umană”, în al cărui implementare participă și Municipiul Sfântu Gheorghe împreună cu 20 de parteneri din 8 ţări, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea 2014-2020. Proiectul încearcă să găsească soluții la probleme de încadrare pe piața muncii a persoanelor de etnie rromă în ţările din regiunea Sud-Estul Europei, în situația în care rromii constituie cea mai numeroasă minoritate etnică în Uniunea Europeană și sunt printre cei mai deprivați, care se confruntă cu exclusiune socială, discriminare și acces limitat pe piața muncii, în educație și în sistemul de sănătate.

În cadrul proiectului RARE, Municipiul Sfântu Gheorghe colaborează cu încă trei parteneri din România: Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Împreună, respectiv Serviciul de Ajutor Maltez, filiala Sfântu Gheorghe. Cei patru împreună sunt responsabili pentru elaborarea și implementarea unui program pilot, care are ca obiectiv principal facilitarea accesului persoanelor de etnie rromă pe piața muncii.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.