A început familiarizarea copiilor cu gheața în cadrul programului „Inițiere în sport”
Săptămâna trecută, pe 12 februarie, a început cursul de patinaj în cadrul programului „Inițiere în sport”. Activitățile în sală timp de șase luni înaintea intrării pe gheață s-au dovedit utile, astfel că toți copiii au părăsit patinoarul cu o senzație de succes. Echipa de antrenori s-a îmbogățit cu un antrenor de patinaj artistic din Croația. Cu această ocazie, am vorbit cu Miklós Ervin, vicepreședintele Clubului de Hochei „Pinguinii Regali” din Sfântu Gheorghe, despre experiențele celor șase luni, dar mai ales cele din săptămâna trecută.
Programul „Inițiere în sport” a fost lansat în octombrie 2017, iar scopul acestuia era ca toți copiii de la grădiniță, clasele pregătitoare și clasa I, în total 2000 de copii, să se familiarizeze cu sportul în Arena Sepsi.
Patinoarul acoperit de lângă Arenă a fost inaugurat la data de 11 februarie, iar antrenamentele au început în ziua următoare. Suntem la începutul celei de a doua săptămâni de familiarizare cu gheața și Miklós Ervin ne povestește despre experiențele sale și recomandările sale către părinți și învățători.
În prima săptămână, toţi copiii de la grădiniță, clasele pregătitoare și clasa I au intrat pe gheață, iar prima întâlnire cu suprafaţa alunecoasă a fost mergând în patru lăbuțe și numai după aceasta s-au ridicat pe două picioare și au început să patineze. Miklós Ervin ne-a spus că antrenamentele anterioare au fost eficiente, deoarece toți cei 2000 de copii au reușit să se ridice și să facă câţiva pași pe gheață. Antrenorii participanți la program au fost de acord cu faptul că performanța copiilor poate fi măsurată numai individual, iar în cazul fiecărui copil a fost realizat un progres semnificativ de la început până în prezent.
Răspunsul lui Miklós Ervin la întrebarea noastră legată de echipament ne-a confirmat că Clubul de Hochei este echipat cu patine și căști de bună calitate, iar în timpul activității toți copiii au primit echipamentele necesare. În același timp, patinele aduse de acasă sunt binevenite în cazul în care calitatea lor este bună, fixează gleznele în poziția corectă și au lame potrivite. Se poate folosi orice tip de cască care protejează ceafa copilului, iar lipsa unei căști potrivite nu înseamnă o problemă deoarece organizatorii se asigură ca toți copiii să aibă echipament potrivit.
În ceea ce privește vestimentația lor, este foarte important ca toți copiii să aibă pantaloni de schi sau impermeabili, mănuși și căciuli fără pompoane ca să-și poată pune casca pe cap.
În concluzie, Miklós Ervin consideră cele șase luni petrecute în cadrul programului „Inițiere în sport” o inițiativă necesară și extraordinară, punând în evidență faptul că acesta nu era un antrenament ci o familiarizare ludică cu sportul, cu speranța că pe termen lung mișcarea să reprezinte o parte normală a vieții copiilor. În timpul activităților sportive, copiii nu sunt recrutați pentru antrenamente, astfel că cine dorește să participe are posibilitatea să se înscrie separat. Fetele sunt, de asemenea, binevenite în echipa de hochei. Clubul de Hochei „Pinguinii Regali” a înființat şi un departament pentru patinaj artistic în cadrul căruia antrenoarea Petra Knežević Kolarevic ajută copiii să practice acest sport. Fosta antrenoare-adjunctă a echipei naționale de patinaj artistic din Serbia va participa la cursurile de patinaj în cadrul programului „Inițiere în sport”.
În final, Miklós Ervin ne-a spus că programul lansat împreună cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va continua, iar grupul țintă va fi extins cu o altă categorie de vârstă, deoarece acum copiii din clasa I pot beneficia de efectele pozitive ale programului numai pentru un scurt timp, așadar începând de anul viitor, inițiativa va fi extinsă și la cei din clasa a II-a. Miklós Ervin crede că Sfântu Gheorghe va deveni un oraș sportiv în 10-15 ani dacă programul va progresa cu acest ritm.