ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

În majoritatea cazurilor, propunerile locuitorilor coincide cu planurile primăriei

19.02.2018

Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András a ținut o conferință de presă pe data de 12 februarie, despre rezultatele chestionarului bugetar în care a solicitat opinia orășenilor.
În total au fost completate 1327 de chestionare. Primarul Antal Árpád le-a mulțumit orășenilor că atât de mulți dintre ei și-au exprimat opiniile.

Prima concluzie a rezultatelor chestionarului este că administrația orașului nu are o sarcină ușoară, deoarece răspunsurile și sugestiile primite la întrebările deschise exprimă de multe ori mesaje contradictorii. Gama răspunsurilor este extrem de largă, ceea ce întărește convingerea că trăim într-o societate foarte stratificată și că administrația locală ar avea nevoie de un miracol ca să poată satisface așteptările tuturor.



Mulți oameni cer să fie mai puține locuri de parcare și mai multe zone verzi în oraș, în timp ce aproximativ același număr de oameni cere să fie construite noi locuri de parcare. Cu referire la această problemă, primarul a pus accent și la spulberarea opiniei false conform căreia impunerea sau ridicarea taxelor de parcare ar servi la generarea veniturilor adiționale. Primarul afirmă că impunerea sau ridicarea taxelor de parcare servește buna funcționare a parcării, deoarece rezultatul introducerii parcărilor gratuite este că nu se poate găsi loc de parcare liber în oraș, dar aceeași problemă apare și în cazul taxei de parcare prea ieftine.

Susținerea culturii și a sportului s-a confruntat în mod repetat cu investițiile infrastructurale. Răspunzând la această problemă primarul consideră că fiecare domeniu ar trebui să fie susținut în mod proporțional, trebuie să existe un echilibru între dezvoltarea infrastructurii și investiții în cultură.

Și în cadrul unor categorii au existat așteptări și sugestii contradictorii. Mulți au lăudat echipa de baschet, alții au spus că nu ar trebui cheltuiți atât de mulți bani pe baschet și că ar trebui create mai multe posibilități pentru practicarea altor sporturi. Primarul a clarificat că administrația orașului nu acordă prioritate doar baschetului, deoarece tocmai duminica a fost inaugurat noul patinoar acoperit al Academiei de Hochei din Ținutul Secuiesc. Pe lângă acesta, administrația locală susține și fotbalul, funcționează și piscina municipală, iar Arena Sepsi oferă posibilități pentru practicarea nenumăratelor tipuri de sport.

Printre propunerile primite s-au găsit și multe concrete, iar primarul și-a exprimat gratitudinea pentru acestea, evidențiind faptul că majoritatea acestor propuneri corespunde viziunilor și planurilor administrației locale. El a mai atras atenția orășenilor asupra faptului că multe dintre sarcinile nerezolvate nu au rămas în urmă din cauza lipsei de atenție, ci datorită lipsei unui cadru financiar suficient sau din cauza complexității procedurilor de achiziții publice. Acestea au rămas pe agenda administrației locale. Primarul va iniția un dialog cu comisiile de specialitate ale Consiliului Local și ci birourile de specialitate ale Primăriei în scopul rezolvării acestor probleme.

Între propunerile primite însă, multe au formulat doar propuneri în general sau care nu aparțin jurisdicției consiliului local. Printre acestea se enumeră venitul jandarmeriei sau a politicienilor, renovarea sau aprovizionarea instituțiilor medicale, construirea sălilor de fitness, renovarea unor clădiri și spații publice care nu fac parte din proprietatea administrației locale. Primarul a considerat un mesaj foarte important faptul că locuitorii orașului nu au informații exacte cu privire la domeniile de dezvoltare care intră sub jurisdicția administrației locale și care sunt cele asupra cărora nu au niciun fel de influență. Prin urmare, în viitorul apropiat vor organiza o campanie de conștientizare, prin care vor oferi locuitorilor o imagine transparentă asupra funcționării și responsabilităților administrației locale și a consiliului local.
Pe baza rezultatelor cuantificate a clasificării temelor concrete s-a realizat o listă cu cele zece teme pe care respondenții le-au considerat a fi cele mai importante, precum și și o altă listă cu cele zece subiectele cele mai puțin importante.

Cele mai importante teme sunt: repararea și întreținerea trotuarelor, întreținerea și repararea rețelei de drumuri, asigurarea aprovizionării apei potabile, transportul și tratarea apelor reziduale, dezvoltarea, întreținerea și menținerea parcurilor, zonelor verzi și a unor facilități de recreație (terenuri de joacă), protecția mediului și salubritatea publică, dezvoltarea noilor locuri de parcare, repararea și aprovizionarea clădirilor instituțiilor de învățământ, operarea creșelor, renovarea lacului de lângă gară.

Lista celor mai puțin importante teme cuprinde următoarele: sprijinirea bisericilor istorice, construirea unei noi facilități de înot, construirea unei piețe noi, susținerea Poliției Locale, construirea locuințelor sociale, clubul SEPSI SIC, recuperarea decalajului persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă, susținerea M-Studio, operarea adăpostului pentru câini, sprijinirea Teatrului Andrei Mureșanu.

Una dintre cele mai importante sarcini de informare constă în consultațiile cu tinerii, deoarece mulți au semnalat faptul că orașul are nevoie de o imagine tinerească, și că ar trebui să ofere mai multe posibilități tinerilor. Antal Árpád a declarat că anul acesta se vor împlini 10 de ani de când a fost ales primar. Adolescenții din prezent erau la grădinița sau școală primară în timpul mandatării sale, și acum au planuri, viziuni pe care ar dori să le cunoască.

Prioritatea pentru acest an al primăriei în domeniul investițiilor este pe de o parte executarea lucrărilor începute și pregătirea documentației tehnice necesare pentru accesarea fondurilor Uniunii Europene. Primarul a declarat că prioritatea cea mai urgentă este să fie introduse cât mai multe resurse nerambursabile în dezvoltările locale.

În final le-a cerut orășenilor să contribuie la menținerea dezvoltărilor urbane. Din acest motiv le cere locuitorilor să acorde mai multă atenție și grijă mediului lor direct de viață, deoarece aceasta este sarcina noastră comună.

  
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.