ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Ghid de deszăpezire

30.01.2018

Ghid de deszăpezire

– să nu ne mai surprindă iarna –

Probabil nu mai există o iarnă la începutul căreia să nu fie exclamat din partea locatarilor orașului acoperit brusc cu zăpadă, că autoritatea competentă „iarăși a fost surprinsă de iarnă”.

Din acest motiv am contactat firma Tega SA să aflăm cât de adevărată este această acuzare, precum și să obținem o perspectivă asupra procesului și celor mai mari provocări ale deszăpezirii.

Am discutat cu Máthé László, directorul Tega SA, și cu Zöldi István, persoana responsabilă de lucrările de deszăpezire, și prima surpriză pe care am aflat-o este că nu doar firma Tega SA este responsabilă de deszăpezire, nu ei sunt singurii care au mandat, care „primesc bani pentru acest lucru”, cum mulți asumă, ci în anumite cazuri și alte firme primesc mandate, dar și locatarii au responsabilități de deszăpezire.

Tega SA răspunde de curățenia tuturor drumurilor publice din oraș, deci până la data de 1 octombrie a fiecărui an, trebuie să-și prezinte planul de deszăpezire consiliului județean Covasna și consiliului local, ceea ce înseamnă că ei trebuie să fie pregătiți încă dinaintea primei ninsori. La Sfântu Gheorghe costurile deszăpezirii sunt asigurate din buget de către administrația locală, fără a introduce vreun impozit special, spre deosebire de multe alte orașe. Taxa lunară plătită către Tega SA acoperă doar costurile de transport de deșeuri, nu și costurile de curățenie. Articolul 484 al Codului fiscal permite administrațiilor locale să introducă impozite speciale, cum este de exemplu taxa de habitat. Acest tip de impozit nu a fost introduse de către administrația locală din Sfântu Gheorghe.

Însă este evident că tipul, cantitatea zăpezii, sau durata ninsorii nu sunt întotdeauna identice cu planul prezentat, și datorită acestui fapt se întâmplă ca numărul echipamentelor și oamenilor nu este suficient pentru îndeplinirea pe deplin a nevoilor.
La Tega lucrează circa 60 oameni care răspund de curățenia orașului, precum și de deszăpezire, iar această situație presupune un timp scurt de adaptare între cele două tipuri de lucrări. Aceste 60 de persoane se mai completează cu 12 conducători auto, care în afara salariilor mai primesc „bani de urgență” pentru a sta la dispoziția cetățenilor orașului douăzeci și patru de ore pe zi. Ei primesc acești bani suplimentari de obicei pe perioada 15. noiembrie – 28. februarie, dar perioada se poate modifica în funcție de vreme. De obicei, programul de lucru a celor 60 de persoana începe la 4 dimineața, șoferii de urgență lucrează în schimburi, intră în serviciu de la orele 5 și 7 seara. În cazul ninsorilor de seară sau de noapte, își notifică superiorii înainte de miezul nopții, deci în aceste cazuri schimbul începe de la ora două noaptea.

Personalul se mai completează cu echipamentele, cu 8 bucăți de mașini de măturat mici, și 8 bucăți de mașini de deszăpezit de mărimi diferite. Drumul către Băile Șugaș – în special dacă trebuie parcurs de mai multe ori pe zi – ocupă de obicei un plug pentru zăpadă și un conducător auto.

Prioritizarea străzilor face parte din planul de deszăpezire. Acest lucru înseamnă că există rute principale și secundare în oraș, iar lucrările de deszăpezire se execută conform acestora. Rutele principale sunt secțiile mai mari de drum din oraș, cele care se suprapun cu cele mai populare rute ale vehiculelor speciale. Deci rutele ambulanțelor și pompierilor sunt în avantaj. Puteți vizualiza harta de deszăpezire a străzilor aici.

Deszăpezirea se face cu pluguri pentru zăpadă, care au diferite dimensiuni și echipamente dacă este nevoie de ele în oraș. În cazul drumurilor din oraș, lamele plugurilor nu sunt dotate cu margini de oțel, ci de cauciuc, să nu se ciocnească cu capacele canalelor, însă acest echipament nu este potrivit pentru drumurile care nu sunt asfaltate. În aceste locuri se deplasează cu tractoare. Totodată, merită știut că plugurile au o viteză minimă de deplasare, și nu se poate deplasa mai încet decât această viteză pentru a rămâne eficiente, însă această viteză – în special în cazul zăpezii ăpoase – poate cauza ca zăpada înlăturată de pe drumuri să țâșnească pe trotuar, în unele cazuri chiar până la porțile caselor.  În cazul secțiilor de drum cu mai multe benzi sau mai late, lucrează două pluguri în același timp, dar sunt unele străzi înguste sau fundături unde aceste mașini nu pot intra. Unul dintre cele mai mari obstacole – create de om – ale deszăpezirii drumurilor este reprezentat de către mașinile parcate la marginea drumurilor, care împiedică plugurile să deszăpezească în totalitate secția de drum.

Ne-au mai adus atenția la faptul că Tega are asigurare împotriva daunelor cauzate în timpul deszăpezirii, deci dacă locatarii constată că vreo mașină deszăpezitoare a cauzat daune în mașina lor de exemplu, pot să reclame acest fapt liniștit, și dacă afirmația lor obține asigurare, problema va fi remediată instant.

Cum se desfășoară deszăpezirea?
Intervenția preventivă este întotdeauna primul pas înaintea fiecărei ninsori. Practic, acest lucru înseamnă împrăștierea sării pe drumuri. Tega SA folosește pietriș amestecat cu sare, și împrăștie acest amestec, ca măsură preventivă. Acest lucru este urmărit de deszăpezirea cu pluguri, iar apoi urmează din nou împrăștierea. Pe lângă amestecul cu pietriș, compania mai picură clorură de calciu de 30% pe drumuri, însă aceasta nu are efect în cazul zăpezii foarte ăpoase/cantității mari de ploaie.

Și care este situația cu trotuarele?
Tega SA are contract pentru deszăpezirea câtorva secții de trotuar. Acest lucru înseamnă că în timp ce contractul lor cu Administrația Locală acoperă toate drumurile din oraș, acest acord nu acoperă toate trotuarele, doar unele secțiuni. Puteți vizualiza harta trotuarelor acoperite de către lucrările de deszăpezire ale Tega aici. În afara acestui fapt, compania mai are contracte cu trei clienți, celelalte secții de trotuar, inclusiv secțiile din fața celor mai multe instituții de învățământ, nu fac parte din aria lor de responsabilitate. Există regulament separat pentru deszăpezirea trotuarelor, ce prevede că fiecare institut, locatarii caselor și blocurilor au obligația de a deszăpezi secția de trotuar din fața clădirii în care locuiesc. Într-adevăr, mai demult, secțiile din fața blocurilor a făcut parte dintr-un contract între Tega și aproximativ 86 de asociații rezidențiale, însă acest contract nu mai există de câțiva ani încoace, sarcina fiind preluată de mai multe firme de curățenie. Deci merită ca fiecare locatar să-și întrebe asociația rezidențială, cine este responsabil de deszăpezire în cazul lor, și să contacteze părțile responsabile pentru acest serviciu. Cealaltă regulă aferentă deszăpezirii trotuarelor, de care locatarii uită de multe ori, este că zăpada adunată de pe trotuar nu se poate arunca pe drum, ci trebuie adunată la marginea trotuarului în grămezi, deoarece acolo se va topi.

Colegii firmei Tega SA ne-au amintit că firma nu poate da amenzi nimănui, deci în cazul în care constatăm neregularități în relație cu deszăpezirea, trebuie să anunțăm poliția locală, deoarece acestea se află în jurisdicția lor.
Cum ne putem ajuta reciproc, ca circulația pe timp de iarnă să ne fie mai ușor?

Cel mai important este să respectăm regulile, și să deszăpezim secțiile de trotuar care ne aparțin, și să nu împrăștiem zăpada pe drum. Trebuie să fim puțin mai atenți unde ne parcăm mașinile. Dacă se poate, să găsim locuri unde mașinile nu sunt parțial pe drum, să nu împiedicăm lucrările plugurilor de zăpadă.

Pe lângă acesta, colegii firmei Tega SA cer răbdarea locuitorilor, și în același timp asigură faptul că stau la dispoziția locuitorilor 24 de ore pe zi pentru deszăpezirea drumurilor și păstrarea salubrității publice.


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.