ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Interviu în legătură cu programul Inițiere în sport – partea IV: Kernászt Huba, antrenor hochei

30.01.2018

Kernászt Huba, antrenor hochei

– Educație sportivă sub formă de joacă –

Programul pentru copii Inițiere în sport din Arena Sepsi Sfântu Gheorghe a început la 2 octombrie 2017, și este extrem de popular și astăzi. În seria noastră dorim să prezentăm antrenorii care se ocupă cu acest program. În prima parte a seriei am discutat cu antrenorul de baschet Dombi Szabolcs; în cea de a doua parte am vorbit cu un alt antrenor de baschet, Kovasch Norbert, iar apoi a urmat Farkas Zsuzsa, și în cea de a patra parte, l-am întrebat pe Kernászt Huba, președintele Clubului de Hochei Pinguinii Regali despre acest program. 


Fotografii: Vargyasi Levente

De când ai această meserie, cum ai devenit antrenor?

-     Sunt antrenor de aproapte opt ani, din aspectul educației mele sunt pedagog, „domnul profesor”, deci eu lucrez cu copii de la început, și îmi place foarte mult acest lucru. Facem educație de patinaj de mult timp, cu grupe mici, chiar și cu grădinițe. Sigur o să fie altfel acum, cu 2000 de copii, dar suntem dornici să începem.

Ne poți spune o poveste haioasă, la care te gândești cu drag, o experiență cu copii, de când a început acest program?

-    În fiecare zi se întâmplă ceva. Eu mă ocup mult de copii cu tulburări mintale, malformații congenitale sau cu nevoi educaționale speciale, pur și simplu îi iubesc. Ei trebuie tratați complet diferit, trebuie să i le dau exerciții diferite, dar în așa fel încât să nu-i excludem din comunitate. Iubesc să lucrez cu ei. 

Ce fel de experiențe ai de când a pornit programul?

-    Mă bucur foarte mult că nu am ieșit pe gheață din prima, deoarece un număr surprinzător de mare de copii are probleme cu echilibrul și coordinația. Am fost șocat cât de sedentari și inactivi sunt acești copilași, sunt într-o stare mai rea decât generația dinaintea lor. Acum încercăm să corectăm aceste probleme la antrenamentele pe uscat, și am constatat o îmbunătățire semnificativă și în cele cinci săptămâni trecute.

Ce îți place cel mai mult, ce scop ai cu acest lucru?

-    Pur și simplu iubesc să fac asta. Mă ocup cu copii de douăzeci de ani și încă iubesc această chestie. Sunt obosit la sfârșitul zilei, bineînțeles, dar această muncă îmi dă și energie. Mi-aș dori foarte mult ca mișcarea să facă parte din viața copiilor și sperăm cu echipa noastră de antrenori că prin acest program cu cei mici, putem să-i convingem și pe părinți să se miște, și să vină și ei mai des să facă antrenament sau să vizualizeze evenimente sportive. 

Cum este echipa cu care lucrezi împreună?

-    Mă bucur foarte mult că s-a adunat o astfel de echipă mixtă, cu antrenori din mai multe domenii sportive, deoarece astfel și copii pot experimenta cu mai multe sporturi. Putem face recrutări deja la vârste mici, dacă vedem că un copil este bun la un anumit sport, sau arată tendințe mai mari față de vreun sport, atunci îl chemăm și la antrenamentele de după amiază. De cele mai multe ori se întorc, și ne bucurăm foarte mult de acest fapt. Înreținem relații bune și cu pedagogii. Am avut ședințe cu peste 50 de directori, și toți ne-au întrebat cu ce ne pot ajuta, și noi am răspuns să implementeze cât mai multă mișcare în program, deoarece există nevoi imense pentru mișcare.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.