ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Strategia de Dezvoltare Locală a fost selectată pentru finanțare

17.01.2018

Pe data de 11 ianuarie primarul Antal Árpád András a ținut prima conferință de presă a anului 2018, împreună cu viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, președintele Asociației ”Grupul de Acțiune Locală – SEPSI” și cu Veres-Nagy Timea, managerul de proiect al Asociației.

Primarul a început anul cu o știre foarte bună, prin anunțarea reprezentanții presei că Strategia de Dezvoltare Locală, predată de către Asociație la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene   Strategia de Dezvoltare Locală a fost selectată pentru finanțare.

Asociația Grup de Acțiune Locală – SEPSI a fost înființată în luna octombrie 2017 cu scopul îmbunătățirii calității de viață a persoanelor care trăiesc în zone marginalizate pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe. Asociația are șase membri fondatori, după cum urmează: Municipiul Sfântu Gheorghe, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe, Asociația de Promovare a Sănătății Mentale “Esély” Lelki Egészségvédő Egyesület, Asociația Rromilor ”Amenkha”, Asociația Caritas – Asistență Socială Filiala Organizației Caritas Alba Iulia, Femild Bauinvest Srl. și două persoane fizice, reprezentând cartierul Ciucului și Câmpul Frumos.

Strategia de Dezvoltare Locală a identificat trei zone urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe: cartierul Őrkő, o parte din cartierul Ciucului și Câmpul Frumos. Procesul de elaborare a strategiei a fost coordonată de o echipă de experți din Târgu Mureș cu ajutorul membrilor fondatori ai Asociației. Strategia a fost depusă la Minister pe data de 28 noiembrie, Asociația fiind prima din țară care a depus cererea de finanțare. Pe data de 20 decembrie a apărut prima listă cu GAL-urile selectate pentru finanțare, iar pe această listă, asociația din Sfântu Gheorghe ocupă locul 7.

Primarul Antal Árpád a început prezentarea proiectului prin a spune că demolarea zidurilor între comunitatea romă și comunitatea majoritară a început, primul pas fiind demolarea zidului fizic de 200 de metri la capătul străzii Váradi József, iar prin acest proiect se angajează la demolarea zidurilor psihice, mentale care separă comunitățile din oraș.

  

Tóth-Birtan Csaba, președintele asociației a prezentat cele mai importante componente ale planului de dezvoltare pentru 6 ani. Strategia de Dezvoltare Locală definește două arii de intervenție, dezvoltarea infrastructurii și dezvoltarea capacității umane. Strategia conține indicatori concrete ce trebuie atinse până la sfârșitul anului 2023. Astfel de indicatori sunt: construirea de locuințe sociale, reabilitare de locuințe, construirea infrastructurii rețelei de apă-canalizare, construirea infrastructurii stradale, amenajarea spații urbane de recreere, amenajarea zonelor verzi. În mod egal este important și creșterea accesului la servicii sociale și medicale, respectiv creșterea ratei de ocupare și nivelul educației.

Veres-Nagy Tímea, managerul de proiect al asociației a continuat prezentarea strategiei cu atragerea atenției asupra componentei de comunicare a proiectului, ceea ce este deosebit de importantă în combaterea prejudecăților și stereotipurilor. Incluziunea socială a comunităților marginalizate s-a realizat cu succes numai în acele localități unde comunitatea majoritară a avut încredere în proiect și l-a susținut.

Bugetul total permis de către Autoritatea de Management pentru acest proiect a fost 7 milioane de euro, dar această sumă nu intră în gestiunea asociației, deoarece organizația va funcționa ca un organ de mediere al proiectelor de dezvoltare în această perioadă. Acest lucru înseamnă că Asociația va fi responsabilă pentru întocmirea documentației de aplicare și desfășurarea procesului de depunere a cererilor de finanțare, precum și de evaluarea lor, dar finanțările vor ajunge direct de la Minister pentru proiectele câștigătoare.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.