ro
 
Luni, 20. Ianuarie 2025.

Anul 2017 în cifre la Sfântu Gheorghe

12.01.2018

Am făcut o sumarizare a anului 2017 în cifre, și – deși sunt multe planuri și vise de realizat – putem fi mândri de anul trecut, dacă ne gândim la Arena Sepsi finalizată în 2017, sau la cinematograful deschis la începutul anului trecut, sau la finalizarea lucrărilor de reabilitare a străzii Lăcrămioarei. Pe lângă realizările anului trecut, municipiul este ținut în mișcare de: instituțiile culturale care ne asigură spectacole și evenimente, bazele sportive care ne oferă programe sportive și antrenamente, gospodăria comunală care asigură lucrările de mentenanță, ca să menționăm doar câteva dintre serviciile furnizate de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și instituțiile subordonate acestuia.



Primarul Antal Árpád András a încheiat anul 2017 cu o evaluare a realizărilor municipale în reședința județului Covasna. Primarul ne-a atras atenția asupra faptului că Primăria Sfântu Gheorghe furnizează un șir de servicii care – în mod normal – nu ar intra sub jurisdicția unei unități administrativ-teritoriale, dar în lipsa actorilor de pe piață, Primăria este nevoită să le furnizeze. Tocmai din această cauză, în momentul bugetării planurilor pentru următorul an, aceste servicii trebuie luate în considerare chiar dacă acest demers conduce la reducerea fondurilor pentru alte sarcini, prioritare pentru o astfel de unitate.

Câteva exemple de servicii furnizate de Primărie în lipsa actorilor pieței de capital sunt cinematograful, ștrandul municipal, centrul de recreare Șugaș Băi sau parcul fotovoltaic.

  

În același timp, Municipiul Sfântu Gheorghe are 5 instituții culturale subordonate: Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul de Mișcare Studio M, Teatrul de Păpuși „Cimborák” și Teatrul „Andrei Mureșanu”. Pe lângă acestea, cu câțiva ani în urmă Primăria a achiziționat Casa Bene în care funcționează acum Muzeul Cinegetic. În mod evident, asigurarea acestor oferte culturale la un nivel înalt de calitate înseamnă o alocare financiară și de resurse umane semnificativă.



În urma modificării Codului Fiscal, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va avea un buget anual mai mic cu 7 milioane de lei, dar numeroase cereri de finanțare pentru anul acesta se află în curs de pregătire pentru predare. Aceste finanțări vor însemna o completare importantă la bugetul local. Primăria tinde spre asigurarea contribuției proprii necesare acestor fonduri de finanțare.

Să vedem atunci realizările anului 2017 în cifre

Una dintre cele mai importante realizări ale anului trecut a fost lansarea cinematografului Cinema Arta by Cityplex. Pe parcursul celor 11 luni de funcționare, cinematograful a difuzat 220 de filme în cadrul unui număr de 2.097 de proiecții pentru 36.570 de spectatori.

  

Administrarea unui ștrand municipal nu este neapărat o sarcină obligatorie a unei primării, dar la Sfântu Gheorghe această facilitate este întreținută de către municipalitate. Pe parcursul anului 2017 au fost vândute 26.000 de bilete dintre care o jumătate au fost bilete cu reducere pentru cei sub 18 ani și încă 1.600 de bilete cu reducere pentru cei peste 60 de ani.

  

În centrul de recreere de la Șugaș Băi s-au vândut 6.769 de abonamente în anul trecut. Parcul fotovoltaic funcționează din data de 23 august și de atunci a produs 800.000 de kilowați de energie în valoare de 120.000 de lei.



Muzeul Cinegetic, înființat într-o clădire de patrimoniu pe care l-a obținut Municipiul, a atras în jur de 9.000 de vizitatori în 2017 și a servit ca locație pentru numeroase evenimente și programe pentru copii.

  

O altă realizare deosebit de importantă a anului 2017 este Arena Sepsi, a cărei construcție s-a finalizat anul trecut și și-a început activitatea în toamna acelui an. De atunci, s-au organizat în Arenă mai multe evenimente culturale, un program ecleziastic și numeroase evenimente sportive. S-a lansat programul pentru copii intitulat „Inițiere în sport”, în cadrul căruia cca. 20.000 de vizitatori mici au vizitat Arena, în jur de 1.800 de copii săptămânal cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani. La spectacolele Operei Maghiare de Stat din Ungaria au participat 5.000 de spectatori, iar numărul mediu al fanilor Sepsi-SIC care vin la meciurile echipei este de 1.500 de spectatori, singura excepție fiind întrecerea echipei locale cu campioana Greciei, Olympiacos Pireu cu 2.700 de spectatori. În urma deciziei conducerii orașului, copiii pot viziona meciurile din Arenă cu bilete gratuite, aceasta fiind una dintre acțiunile întreprinse de către Primărie în scopul susținerii unui mod de viață mai sănătos în rândul copiilor. Arena Sepsi poate fi închiriată, astfel că această activitate a adus 600 de vizitatori în baza sportivă. 



Cea mai bogată viață culturală din regiune o are, probabil, municipiul Sfântu Gheorghe, având în subordinea Primăriei cinci instituții culturale. În cadrul teatrului „Tamási Áron” funcționează teatrul de Păpuși „Cimborák” și teatrul de Mișcare Studio M.
În anul 2017 (jumătate de stagiune) Teatrul „Tamási Áron” a avut 5 premiere și 7 spectacole reînnoite, acestea împreună însemnând 87 de reprezentații până la finalul anului 2017. În total, teatrul a atras 11.587 de spectatori la Sfântu Gheorghe și încă 4.374 de spectatori în timpul celor 10 reprezentații prezentate în cadrul turneelor.
 
Teatrul de Păpuși „Cimborák” a avut 84 de reprezentații în anul 2017 pentru 11.840 de spectatori mici și mari, acest număr include și reprezentațiile jucate la 5 festivaluri din țară și din străinătate. Datorită teatrului de păpuși, copiii din Sfântu Gheorghe au avut posibilitatea să vizioneze 17 spectacole invitate, la aceste spectacole au participat în jur de 1.900 de spectatori.

Teatrul de Mișcare Studio M a avut 3 premiere în anul 2017 și 5 spectacole reînnoite, acestea însemnând 45 de reprezentații dintre care 31 au fost jucate la Sfântu Gheorghe și 14 în timpul turneelor din țară și străinătate. Anul trecut, Studio M a organizat a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Mișcare Flow.

Teatrul „Andrei Mureșanu” a avut 6 premiere anul trecut, acestea împreună cu spectacole reînnoite a însemnat 14 spectacole diferite. Trupa teatrului a participat la un turneu de 10 orașe din România respectiv la 10 festivaluri din țară și 2 festivaluri străine. În anul trecut Teatrul „Andrei Mureșanu” a organizat cea de a doua ediție a festivalului DbutanT prezentând regizorii din țară aflați la început de carieră. În cadrul turneelor și al festivalelor în jur de 11.000 de spectatori din afara orașului au auzit despre teatru și de Sfântu Gheorghe.

  

  

Casa de Cultură „Kónya Ádám” este organizatorul principal al tuturor evenimentelor culturale municipale din 2015 încoace. Astfel, împreună cu programele obișnuite înainte de 2015, Casa de Cultură a organizat 44 de evenimente, 351 de programe pentru aproape 60.000 de spectatori, evenimentul cel mai popular fiind Zilele Sfântu Gheorghe.



Din rândul realizărilor anuale nu pot să lipsească nici investițiile infrastructurale. Primarul Antal Árpád a considerat ca fiind o realizare importantă achiziționarea clădirii fostei Romtelecom, la care au cerut opțiune de cumpărare, iar clădirea a intrat în proprietatea Municipiului în 2017.



Investiții de scară mică, dar la fel de importante au fost finalizarea capelei mortuare din Chilieni, iar în 2018 se planifică construirea capelei din Coșeni. Au fost reabilitate trotuare și alei, porțiunea de trotuar din jurul blocului 105, porțiunea de trotuar în jurul Aleii Centralei, respectiv porțiunea de trotuar între aleile Sănătății și Tineretului. Întreținerea domeniului public este o muncă continuă, astfel că aproape în fiecare zi a anului trebuie făcute mici intervenții.

Reabilitarea străzilor Lăcrămioarei, Înfrățirii și a străzii 1 Decembrie 1918 din Sfântu Gheorghe, pe partea cuprinsă între bvd. Gen. Grigore Bălan (intersecţia semaforizată) și podul peste râul Olt din zona gării fost finalizată și străzile au fost redate circulației. În domeniul transportului public firma MultiTrans SA a fost sprijinită: s-au achiziționat autobuze second-hand, dar se pregătește între timp documentația necesară atragerii surselor de finanțare pentru implementarea planului de mobilitate al orașului care are unul dintre scopuri achiziționare de autobuze noi, electrice.

  

La sfârșitul anului 2017 a intrat în funcțiune noul patinoar în centrul orașului, fiind unul mai nou și mai mare decât patinoarele din anii trecuți. În iarna aceasta, locuitorii orașului pot să patineze pe un teren de gheață de 20x40 de metri, fiind foarte popular încă de la primul moment de funcționare. Planurile legate de patinaj nu se termină aici, deoarece se desfășoară lucrările de construcție a patinoarului acoperit de lângă Arena Sepsi, care se va finaliza – conform planurilor – în februarie 2018.

  

Dorim ca anul 2018 să aducă și mai multe realizări și dezvoltări orașului nostru și dorim ca spațiile reabilitate, clădite, înființate să fie folosite de toţi locuitorii orașului Sfântu Gheorghe. Mulțumim tuturor angajaților Primăriei și ai instituțiilor subordonate munca efectuată în anul trecut. Locuitorilor le mulțumim răbdarea și faptul că iubesc și protejează orașul nostru.


Fotografii: Vargyasi Levente

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal