ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Amenajarea unui teren de alergare pentru câini la Sfântu Gheorghe

18.12.2017

Între limitele zonelor cuprinse între strada Crângului și bulevardul Nicolae Iorga se află în desfășurare amenajarea primului teren de alergare pentru câini la Sfântu Gheorghe, realizat în cadrul campaniei Pedalează pentru un scop bun - inițiată de  Fundația Comunitară Covasna. Obiectivul creează un cadru civilizat pentru a satisface nevoia de mișcare a animalelor de companie, ținute și crescute în mediul urban, ajutând, în același timp și stăpânii, să-și crească câinii conform cerințelor de reglementare.

Ideea amenajării unui teren de alergare pentru câini stă de mult în centrul atenției stăpânilor de patrupezi. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația Pentru Protecția Animalelor- Székely Kutya Klub, considerată a fi expert în realizarea terenului de alergare pentru câini au analizat spațiile propuse de Fundația Comunitară Covasna, ajungând la concluzia că cea mai potrivită zonă este  limita zonelor cuprinse între strada Crângului și bulevardul Nicolae Iorga. Creșterea civilizată a câinilor constituie un factor important al nivelului de civilizație unei localități. Amenajarea spațiilor destinate alergării câinilor este un obicei bine stabilit în întreaga lume, iar scopul acestora este să se transforme într-un loc delimitat și bine organizat, unde stăpânii își pot lăsa liber animalele de companie, căci pe străzile orașului câinii nu pot fi plimbați fără lesă.
Terenul de alergare pentru câine nu este doar o zonă împrejmuită unde animalele pot alerga liber fără responsabilitatea stăpânilor. Pentru dotarea minimă a  terenului destinat alergării câinilor este nevoie de câteva elemente care facilitează antrenarea câinilor, un spațiu separat unde aceștia își pot face nevoile și cel puțin o bancă. Spațiul destinat alergării câinilor se utilizează prin respectarea regulamentului prevăzut în acest sens, o serie de sfaturi bune ajută stăpânii să evite perturbarea liniștii celor care locuiesc în zona terenului și să-și lase, în același timp liber animalele.
Despre avantajele unui astfel de obiectiv am stat de vorbă cu Forró Béla, reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor - Székely Kutya Klub, asociație responsabilă pentru înființarea spațiului destinat alergării câinilor. Conform spuselor sale, înființarea unui spațiu destinat alergării câinilor a dus la rezultate pozitive în scurt timp peste tot, unde au realizat deja astfel de spații. La Sfântu Gheorghe vor împrejmui un teren de aproximativ 10x10 metri pătrați, unde angajații Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public au pregătit deja  pământul. În cele ce urmează, terenul va fi amenajat prin muncă voluntară, iar elementele și mobilierul stradal al spațiului vor fi potrivite mediului înconjurător, căci este la fel de important ca acest spațiu să fie atât frumos, cât și util.

În cadrul conversației noastre, am clarificat două dintre opiniile cele mai greșite cu privire la spațiul destinat alergării câinilor: pe de o parte, faptul că acest spațiu nu este un azil pentru câini, iar pe de altă parte că acesta nu va deveni locul de întâlnire al tuturor câinilor orașului. Deci, nu este un spațiu unde se strâng toți câinii fără stăpâni, ci „terenul de sport” destinat pentru a satisface nevoia de mișcare al animalelor de companie, crescute în blocuri de locuințe. În privința supraaglomerării nu trebuie să ne facem griji, căci stăpânii patrupezilor au un program bine stabilit și un loc anume, când și unde îți plimbă animalele de companie, iar pe baza experiențelor acumulate până în prezent, nu vor exista în același timp mai mult de 3-4 câini pe terenul destinat alergării acestora.

Forró Béla a menționat în mod special și formarea culturii creșterii câinilor, deoarece astfel de obiective funcționează prin respectarea unor reguli interne care servesc atât interesele animalelor și a stăpânilor, cât și cele ale locuitorilor din zonele vecine. Este important, de asemenea, faptul că se va amenaja o grămadă de nisip, împrejmuită, unde animalele își vor putea face nevoile, iar experiența de până acum arată că și stăpânii neglijenți sunt mai atenți în timpul plimbării în spațiul special amenajat, căci le este rușine față de restul stăpânilor să lase locul necurat după animalele lor de companie.

După finalizarea lucrărilor de amenajare, obiectivul urmează să intre sub autoritatea Primăriei municipiului.


Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.