ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

La Sfântu Gheorghe scopul este marcarea pistelor continue pentru biciclete

03.10.2017

Consiliul Local al Municipiului  Sfântu Gheorghe și-a propus ca, chiar și până când este întocmit ghidul privind proiectarea pistelor pentru biciclete, care este în prezent în dezbatere publică în România, să asigure pentru bicicliști circulabilitatea și continuitatea pistelor de biciclete din oraș, prin marcarea, vopsirea pistelor și trotuarelor, în mod corespunzător regulilor curente de trafic rutier.

Foto: Henning János

Este de știut că Ministerul Dezvoltării din România de abia acum a dat spre dezbatere publică ghidul privind realizarea pistelor pentru biciclete. Astfel, în lipsa unei directive de specialitate, până în prezent proiectanții au structurat porțiunile pistelor pentru biciclete pe baza propriei lor experiențe. Aceasta a însemnat că, deși firma de construcții a modernizat pistele pentru biciclete simultan cu reparația drumurilor din oraș, pistele pentru biciclete demarcate pe trotuar, aceasta a fost doar o soluție parțială, întrucât nu a asigurat continuitatea traseelor pentru biciclete în Sfântu Gheorghe.
Consiliul local ar dori să modifice  această situație și a discutat deja cu două firme în privința întocmirii unui manual de vopsire a drumurilor și trotuarelor din Sfântu Gheorghe. Pe baza ofertelor primite se poate întocmi caietul de sarcini, un ghid propriu de vopsire a pistelor pentru biciclete din Sfântu Gheorghe, după care se poate publica printr-o procedură de achiziție publică lucrarea de vopsire. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba este convins că până în următoarea primăvară va fi deja planificat unde și care străzi să fie vopsite.

Chestiunea pistelor pentru biciclete nu este simplă fiindcă în legile actuale din România privind regulile traficului rutier sunt puține părți referitoare la mersul cu bicicleta, iar cu puțină exagerare și cele care există se referă la purtarea vestei reflectorizante și la echipamentul obligatoriu, dar nu există nicio directivă despre cum ar trebui să arate pistele pentru biciclete. Pentru a aminti doar un singur exemplu de dirijare a traficului, aproape peste tot în Europa este permis ca pe străzile cu sens unic bicicliștii să se deplaseze în sens invers traficului, în timp ce în România aceasta este pedepsită de lege. Asemenea modificări radicale sau altele similare nu pot fi implementate pe plan local până ce nu se modifică legislația  pe plan național.

Așadar, procesul va fi unul progresiv, în prima fază bazându-ne pe conținutul actual al regulilor traficului rutier și al ghidului elaborat de minister, iar atunci când legea se va modifica în sens pozitiv, vor putea fi implementate și modificări mai radicale. Din această cauză Consiliul Local a decis ca, deși în prezent nu poate revoluționa proiectarea pistelor pentru biciclete,  să le facă mai circulabile și mai continue prin vopsirea, marcarea corespunzătoare a drumurilor.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.