Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc: curiozități și închiderea traficului rutier
Jurnaliștii au avut ocazia să facă fotografii cu Novák Ede după conferința de presă ținută luni despre Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc în care s-au oferit informații legate de istoria, noutățile și nu în ultimul rând curiozitățile concursului.
Foto: Vargyasi Levente
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, cel care găzduiește deschiderea și prologul competiției, a povestit despre turul ciclist salutând rolul mai accentuat pe care orașul nostru l-a avut în cadrul organizării circuitului.
Novák Károly Eduárd, campion paraolimpic cu medalie de aur și totodată președintele a Tușnad Cycling Team și a Federației Române de Ciclism a declarat că importanța concursului poate fi explicată pe baza a trei abordări diferite: din punctul de vedere al rezultatelor, sponsorilor și al tinerilor, deoarece scopul lor asumat este promovarea ciclismului în rândul unor sectoare mai largi.
A subliniat în același timp faptul că Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc capătă o importanță deosebită, deoarece ca și în alte domenii ale sportului, aici diferențele culturale nu au nicio influență, căci principiul de fair play depășește aceste diferențe.
Ráduly Róbert-Kálmán, primarul municipiului Miercurea-Ciuc și totodată unul dintre inițiatorii concursului a vorbit despre importanța și unicitatea concursului, dar a împărtășit și unele curiozități legate de una dintre cele mai importante curse de ciclism a țării.
- Tușnad Cycling Team este singura echipă de ciclism continental al României.
- La conferința de presă au participat câțiva concurenți argentinieni ai echipei, dar și un concurent crescut de echipă.
- Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc este concursul internațional al cicliștilor profesioniști, la cursa din acest an vor participa echipe din 8 țări: România, Ungaria, Elveția, Serbia, Italia, Austria, Ucraina și Moldova.
- Unele etape ale concursului pot fi urmărite în timp real: prologul de la Sfântu Gheorghe și cursa contra contratimp individual montan de la Băile Harghita sunt difuzate de postul de televiziune M4, iar despre celelalte etape ale competiției se fac rezumate, care vor fi difuzate de canalul Erdély TV.
- Bugetul total al competiției din acest an este de 270.000 lei, din care o treime provine din partea sponsorilor privați, o treime din partea primăriei municipiului Miercurea-Ciuc și o treime din partea administrațiilor locale din Ținutul Secuiesc: Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc.
Informații relevante orașului Sfântu Gheorghe și a județului Covasna:
- În acest an, pentru prima oară și județul Covasna primește un rol mai accentuat în organizarea și desfășurarea competiției.
- Deschiderea oficială a evenimentului, prezentarea echipelor și prologul de 5,3 km vor avea loc miercuri, pe data de 9 august, începând cu orele 18:00, la Sfântu Gheorghe.
- Traseul etapei I a competiției trece prin județul Covasna, pornind de la Covasna, ajungând la Zăbala, prin Târgu Secuiesc ajunge la Sfântu Gheorghe, de unde traseul continuă în direcția Hăghig, spre Baraolt, ajungând la Micloșoara, Tălișoara și Vârghiș, de unde ajunge în județul Harghita. Un rol important în definirea traseului a fost ca acesta să parcurgă ținutul conacelor, din acest motiv, denumirea neoficială a evenimentului este: Epata Castel.
- Prologul de 5,3 km se desfășoară pe străzile orașului Sfântu Gheorghe, din acest motiv mâine, adică miercuri, între orele 18:00 și 21:00 traficul rutier va fi oprit pe zece străzi. Informații suplimentare găsiți aici.
Concurenții contează pe susținerea venit din partea suporterilor, în timp ce organizatorii contează pe înțelegerea și sprijinul acordat din partea locuitorilor.