ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc: curiozități și închiderea traficului rutier

09.08.2017

Jurnaliștii au avut ocazia să facă fotografii cu Novák Ede după conferința de presă ținută luni despre Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc  în care s-au oferit informații legate de istoria, noutățile și nu în ultimul rând curiozitățile concursului.

Foto: Vargyasi Levente

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, cel care găzduiește deschiderea și prologul  competiției, a povestit despre turul ciclist salutând rolul mai accentuat pe care orașul nostru l-a avut în cadrul organizării circuitului. 

Novák Károly Eduárd, campion paraolimpic cu medalie de aur și totodată președintele a Tușnad Cycling Team și a Federației Române de Ciclism a declarat că importanța concursului poate fi explicată pe baza a trei abordări diferite:  din punctul de vedere al rezultatelor, sponsorilor și al tinerilor, deoarece scopul lor asumat  este promovarea ciclismului în rândul unor sectoare mai largi.
A subliniat în același timp faptul că Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc capătă o importanță deosebită, deoarece ca și în alte domenii ale sportului, aici diferențele culturale nu au nicio influență, căci principiul de fair play depășește aceste diferențe.

Ráduly Róbert-Kálmán, primarul municipiului Miercurea-Ciuc și totodată unul dintre inițiatorii concursului a vorbit despre importanța și unicitatea concursului, dar a împărtășit și unele curiozități legate de  una dintre cele mai importante curse de ciclism a țării.

  • Tușnad Cycling Team este singura echipă de ciclism continental al României.
  • La conferința de presă au participat câțiva concurenți argentinieni ai echipei, dar și un concurent crescut de echipă.
  • Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc este concursul internațional al cicliștilor profesioniști, la cursa din acest an vor participa echipe din 8 țări: România, Ungaria, Elveția, Serbia, Italia, Austria, Ucraina și Moldova.
  • Unele etape ale concursului pot fi urmărite în timp real: prologul de la Sfântu Gheorghe și cursa contra contratimp individual montan de la Băile Harghita sunt difuzate de postul de televiziune M4, iar despre celelalte etape ale competiției se fac rezumate, care vor fi difuzate de canalul Erdély TV.
  • Bugetul total al competiției din acest an este de 270.000 lei, din care o treime provine din partea sponsorilor privați, o treime din partea primăriei municipiului Miercurea-Ciuc și o treime din partea administrațiilor locale din Ținutul Secuiesc: Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc.
     

Informații relevante orașului  Sfântu Gheorghe și a județului Covasna:

  • În acest an, pentru prima oară și județul Covasna primește un rol mai accentuat în organizarea și desfășurarea competiției.
  • Deschiderea oficială a evenimentului, prezentarea echipelor și prologul de 5,3 km vor avea loc miercuri, pe data de 9 august, începând cu orele 18:00, la Sfântu Gheorghe.
  • Traseul  etapei I a competiției trece prin județul Covasna, pornind de la Covasna, ajungând la Zăbala, prin Târgu Secuiesc ajunge la Sfântu Gheorghe, de unde traseul continuă  în direcția Hăghig, spre Baraolt, ajungând la Micloșoara, Tălișoara și Vârghiș, de unde ajunge în județul Harghita. Un rol important în  definirea traseului a fost ca acesta să parcurgă  ținutul conacelor, din acest motiv, denumirea neoficială a evenimentului este:  Epata Castel.
  • Prologul de 5,3 km se desfășoară pe străzile orașului Sfântu Gheorghe, din acest motiv mâine, adică miercuri, între orele 18:00 și 21:00 traficul rutier va fi oprit pe zece străzi. Informații suplimentare găsiți aici.

Concurenții contează pe susținerea  venit din partea suporterilor, în timp ce organizatorii contează pe înțelegerea și sprijinul acordat din partea locuitorilor.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.