Ce trebuie să respectăm în perioadele caniculare?
Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben și Portocaliu pentru următoarele zile. Având în vedere semnalele de gradul unu și doi, Inspectoratul pentru Situații de Urgența „Mihai Viteazul” al județului Covasna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a României atrage atenția locuitorilor să respecte următoarele reguli pentru perioadele caniculare:
Măsuri preventive în perioade caniculare
- Conform posibilităților să ieșim din casă în orele de dimineață sau după amiază târziu, iar în timp ce ne aflăm pe stradă să alegem locurile umbrite.
- Să evităm între orele 11 și 18 locurile aglomerate, lumina solară puternică și activitățile fizice obositoare.
- Să purtăm îmbrăcăminte de culoare deschisă, subțire și ușoară, pălărie și ochelari de soare.
- Să consumăm zilnic 1,5-2 litri de lichide nu prea reci, sucuri naturale din fructe și ceai cald.
- Să consumăm fructe și legume (pepene, prune, roșii), iaurt, alimentația noastră să fie echilibrată și variată, acordând prioritate alimentelor cu un conținut mai scăzut de calorii.
- Să evităm băuturile cu conținut ridicat de zahăr și cofeină (ceai, cafea, Coca Cola, băuturi răcoritoare carbogazoase)
- Să evităm consumul de alimente bogate în grăsimi de origine animală.
- Să nu consumăm alcool, deoarece acesta deshidratează.
- Să acordăm atenție persoanelor în vârstă și bolnavilor, interesându-ne de starea lor de sănătate și să îi ajutăm dacă acest lucru este necesar.
- Să nu lăsăm copiii sau animalele de companie nesupravegheați în mașini.
- În caz de orice stare de rău să vizităm medicul nostru de familie.
- Având în vedere condițiile meteorologice extreme, persoanele supuse tratamentelor să consulte în orice caz medicul în privința continuării, eventual modificării tratamentului.
- Cei care efectuează muncă fizică trebuie să reducă efortul fizic, să includă mai multe pauze în programul de lucru și conform posibilităților să muncească și să se odihnească în locuri umbrite și aerisite.
Prevenirea incendiilor
În perioadele caniculare sau secetoase, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituțiilor trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:
- Identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate în care riscul de incendiu este mai ridicat.
- Verificarea instalațiilor de stingere.
- Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.
- Verificarea utilajelor agricole (munca agricolă trebuie efectuată în zilele mai răcoroase).
- Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt.
- Utilizarea focului deschis în păduri, pe câmp sau în apropierea terenurilor agricole se face numai în locuri special amenajate.
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.), fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.
- Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii în mod accidental.
Prevenirea incendiilor de vegetaţie şi de mirişti
- Arderea miriștii se face numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt, prin parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate.
- Zonele de ardere trebuie izolate față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate.
- Arderea este posibilă doar dacă personalul de supraveghere permanentă, cisterna cu apă și mijloacele de stingere sunt asigurate.
Textul complet cuprinzând măsurile ce trebuie luate la nivelul CLSU se poate citi aici.