ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Primăria sprijină sterilizarea câinilor la Sfântu Gheorghe

29.06.2017

În scopul controlului reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat, respectiv în scopul preîntâmpinării răspândirii bolilor zoonotice în municipiu, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a adoptat Hotărârea 98/2017, pe baza căruia se va derula programul  de numărare și sterilizare la preț promoțional a câinilor. Aceste reglementări nu se referă la câini de rasă cu pedigree.

Personalul adăpostului de câini de la Câmpul Frumos al TEGA SA, împreună cu colegii poliției locale va derula acțiunea de numărare a câinilor la locuințele particulare ale municipiului Sfântu Gheorghe în perioada 1-30 iulie, în zilele lucrătoare între orele 15 și 20. Despre câinii numărați în cadrul acestui program se va elabora o bază de date centrală, conținând date de identificare atât a proprietarilor de câini, cât și a animalelor de companie. Această bază de date va fi predată Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Covasna care este autoritate de reglementare şi control în domeniul sanitar-veterinar în județul Covasna. Pe parcursul acțiunii de numărare a câinilor, cei responsabili vor verifica dacă potrivit reglementărilor în vigoare, stăpânii raselor periculoase de câini au înștiințat poliția sau dacă au fost efectuate intervenții chirurgicale ilegale destinate modificării aspectului animalului.

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Cu ocazia luării în evidență a câinilor se lansează și programul de sterilizare la preț promoțional. Pentru efectuarea sterilizării câinilor, primăria a semnat contracte cu două cabinete veterinare. Prin intermediul primăriei, persoanele cu domiciliul stabil în Sfântu Gheorghe, care își sterilizează câinii la una dintre cele două cabinete veterinare vor beneficia de prețuri reduse aproape la jumătate, adică 65 lei pentru sterilizarea unui mascul, respectiv 100 lei pentru sterilizarea unei femele (prețul standard fiind în cazul unui mascul 130 lei, iar în cazul unei femele 225 lei).

Persoanele care nu se află la adresele lor în timpul acțiunii de numărare a câinilor desfășurate pe teren, dar doresc să beneficieze de reducere, trebuie să-și exprime dorința lor de participare în program la Registratura Primăriei. De aici vor primi un bilet de trimitere pe care îl pot folosi la cele două cabinete veterinare pentru efectuarea sterilizării la preț redus. Deținătorii de câini care au fost înștiințați personal în cadrul acțiunii de numărare pot să se programeze prealabil prin intermediul unui apel telefonic la una dintre cabinetele veterinare de mai jos: Cabinetul Veterinar Anima (Dr. Bölöni Sándor), str. Váradi József nr. 30, tel.: 0745 980 138 și CMVI DR. DAN ANDRAS (Dán András), str. Gödri Ferenc nr. 23, tel.: 0745 015 327.
 

Regulamentul adoptat prin Hotărârea nr. 98/2017 conține și obligațiile deținătorilor de animale și sancțiunile în cazul nerespectării obligațiilor prevăzute de Regulament. Descrierea detaliată și exactă a obligațiilor și a sancțiunilor se găsește pe pagina primăriei, sub meniul Consiliul Local/Hotărâri. Aceste obligații se referă, printre altele, la prezența câinilor pe domeniul public fără lesă, ham sau botniță, ori la hrănirea pe spațiul public a câinilor fără stăpân, sau la neprezentarea situației referitoare la reproducerea animalului. Sancțiunile se referă și la situația în care deținătorul de câine refuză cooperarea cu Comisia de recensământ.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.