ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Întâlnire profesională la Sfântu Gheorghe în cadrul proiectul YOUMIG

31.05.2017

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, partener din România împreună cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (Cluj-Napoca) al proiectului „YOUMIG – Îmbunătăţirea capacităţilor instituţionale şi facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migraţiei transnaţionale a tinerilor”, a organizat două zile de conferință. În cadrul evenimentului a avut loc un forum și un brainstorming privind migrația, o conferință de presă, dar și un program de training destinat angajaților primăriei.

Proiectului YOUMIG este realizat în cadrul Programului Transnațional Dunărea sub conducerea Institutului Național de Statistică din Ungaria (KSH). În proiect participă primării, birouri de statistică, institute de cercetare și universități din 8 țări europene (Austria, Bulgaria, Ungaria, Germania, România, Serbia, Slovacia, Slovenia). Obiectivul lor comun este atât acela de a dezvălui și a înțelege motivele și impactul migrației internaționale a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani, cât și elaborarea unui set de instrumente cu ajutorul căruia acest trend al migrației care atrage după sine indicatori demografice negative poate fi oprit sau întors într-o direcție mai pozitivă.

Evenimentul de la Sfântu Gheorghe a început la data de 29 mai, ora 11 cu un forum profesional privind migrația, unde Kiss Tamás, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (Cluj-Napoca) și coordonatorul proiectului YOUMIG a adresat întrebări participanților privind fenomenul general al migrației, dezvoltarea economică-culturală locală a municipiului Sfântu Gheorghe, precum despre motivele și amploarea migrației pe plan local.
La conferință s-au întâlnit lideri ai instituțiilor locale sau regionale, specialiști și angajați ai primăriei municipiului, care prin meseria și munca lor de zi cu zi se întâlnesc cu fenomenul migrației. Acești oameni au participat atât dealungul conferinței, cât vor participa și pe parcursul proiectului YOUMIG la interviuri care se vor realiza sub conducerea sociologului Dr. Sólyom Andrea, directorul adjunct al Universității Sapientia EMTE.
Opiniile au fost identice din mai multe puncte de vedere, iar posibilitatea gestionării problemelor migrației-atât la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, cât și la nivelul împrejurimilor acestuia și la nivelul întregului Ținut Secuiesc,- participanții la forum au identificat-o prin asigurarea programelor de formare profesională mai eficiente și prin crearea locurilor de muncă mai favorabile.
În legătură cu problematica deficitului forței de muncă a fost discutată și problema complexă și deosebit de semnificativă a integrării sociale și pe piața muncii a romilor. Obiectivul principal al proiectului european Roma As Resource (RARE) ce se derulează simultan cu programul YOUMIG este acela de a ajuta încadrarea pe piața muncii a romilor din regiunile țărilor partenere (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rare). Primăria municipiului Sfântu Gheorghe participă și la proiectul RARE în calitate de partener, astfel caută legăturile, posibilitățile de complementare între cele două programe (RARE, YOUMIG).

În a doua zi a conferinței, Buja Gergely, managerul proiectului YOUMIG din partea Municipiului Sfântu Gheorghe a prezentat proiectul în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit celor prezentate aici, țările partenere au la dispoziție 30 de luni pentru executarea proiectului (1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2019), bugetul total al acestuia fiind de 2,718,853.10 euro, din care 89.397,50 euro reprezintă valoarea bugetului local, din care 1.787,95 euro reprezintă aportul propriu. Buja Gergely a mai adăugat că programul YOUMIG asigură instrumente și strategii importante și îmbunătățite în ceea ce privește gestionarea eficientă locală a problemei migrației a tineretului.

Sociologul și cercetătorul Kiss Tamás a schițat consecințele de natură demografică a migrației. Ca una dintre cele mai importante rezultate ale cercetărilor efectuate a amintit corelația evidentă care se arată între indicatorii macroeconomici ai României și migrația internațională liberă apărută în urma schimbării regimului politic, respectiv după aderarea la UE din anul 2007.

În opinia primarului Antal Árpád, trendurile demografice descrescătoare ale României în momentul de față periclitează atât securitatea națională, cât și economia națională. Conform datelor statistice, astăzi 3 milioane și jumătate de cetățeni români trăiesc și lucrează în străinătate, iar acest minus în domeniul forței de muncă se simte serios în țară. Acestui fenomen se asociează și politicile guvernului prin care sunt ajutate cei care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, politici care însă deocamdată nu ajută la rezolvarea problemei deficitului forței de muncă. În opinia primarului, acești oameni trebuie scăpați din această formă de viață lipsită de perspective, iar resursele existente, în locul ajutoarelor, ar trebui folosite pentru elaborarea unei metode care să faciliteze atragerea, integrarea lor pe piața muncii.
Cu scopul de a obține unele date în privința migrației tinerilor, primăria a efectuat sondaje în 1995, 2000 și 2005 atât la Sfântu Gheorghe, cât și la Miercurea-Ciuc. În urma rezultatelor Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a propus parteneriate strategice companiilor care pot oferi salarii mai atractive (2500-3000 lei net), cărora la rândul său oferă ajutor în recrutarea angajaților potriviți. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe transmite informațiile privind posibilitățile de angajare și tinerilor stabiliți în străinătate, sperând ca salariile mai mari să se contribuie la revenirea forței de muncă tinere și păstrarea acesteia în țară.

Foto: Henning János

Conferința a fost încheiată cu programul de formare profesională dedicată angajaților primăriei în cadrul căruia s-a discutat despre sursele de date existente în privința migrației și managementul acestora. Au avut posibilitatea de a cunoaște baze de date on-line ale migrației pe care până în momentul de față nu au mai folosit pe parcursul muncii de zi cu zi.
Următoarea întâlnire a partenerilor proiectului YOUMIG va avea loc în Belgrad în perioada 7-8 iunie 2017, unde participanții vor discuta etapele și realizările de până acum ale proiectului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.