ro
 
Duminică, 07. Iulie 2024.

Prelegerea lui Albert-László Barabási la Sfântu Gheorghe – Expoziția de grup netWorks

26.05.2017

Renumitul fizician Albert-László Barabási, expert în teoria rețelelor, va ține o prelegere pe data de 4 iunie 2017 de la ora 17 la Sfântu Gheorghe, purtând titlul REȚELE: De la World Wide Web la rețelele artistice. Evenimentul va avea loc la Sala de Dans Háromszék în cadrul proiectului artistic netWorks și va fi urmat la ora 19 de vernisajul expoziției de grup cu același nume, în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.
 
Cunoscutul cercetător de rețele Albert-László Barabási și-a câștigat faima internațională pentru descoperirea rețelelor fără scară.  În prezent lucrează la Boston și este liderul Centrului de Cercetare a Rețelelor Complexe, Universitatea Northeastern  (Center for Complex Network Research) și profesor la Departamentul de Medicină al Universității Harvard. În prelegerea sa de la Sfântu Gheorghe va vorbi publicului larg despre sistemele de rețele complexe și legătura lor cu arta. Prelegerea în limba maghiară va fi tradusă simultan în limba română.


 
Expoziția intitulată netWorks este o selecție din lucrările unor artiști din România, Ungaria și Slovenia, bazate pe conceptul de rețea. Expoziția își propune să prezinte într-un cadru de interpretare mai larg operele și proiectele care au la bază diferite tipuri de rețele sau sisteme de relații. Cei mai mulți ne gândim la internet și mai ales la rețelele de socializare – într-adevăr, unele lucrări folosesc ca sursă internetul (Domokos Váncsa, Tweet Clock) –, dar majoritatea lucrărilor se bazează pe altfel de rețele. În lucrarea Liei Perjovschi vom vedea arhiva de informație a unor istorii moderne organizate în diferite diagrame, care poate fi concepută ca o rețea a cunoașterii. Seria de desene a lui Bálint Szombathy care urmărește traseul unei mingi de fotbal, intitulată Futbalogram, ilustrează o rețea mai laxă, dar în plan vizual conturează o compoziție marcantă. Lucrarea grupului sloven IRWIN, East Art Map este o abordare sui generis a tematicii rețelelor, întrucât interpretează arta contemporană  de la 1945 până în 2000. La prima vedere videoul lui  Szabolcs KissPál intitulat Edging nu are nici o legătură cu tema rețelelor, dar dincolo de fenomenul creat în mod artificial cu ajutorul tehnologiei video care apare pe ecran, spectatorul atent poate observa rețeaua complexă a  mișcărilor. În documentația video a instalației lui Rudolf Pacsika intitulată Competență, mișcările sincrone ale scaunelor cu rotile pot fi interpretate ca metafore ale adaptabilității și vulnerabilității. László Horváth în videoul Urban Confuse instalează mai multe sisteme de navigație pe parbrizul mașinii, care rulând simultan încearcă să conducă privitorul la o destinație din Budapesta. Harta cu titlul Travel Guide a lui Matei Bejenaru ne arată ruta exactă a muncitorilor ilegali care doresc să ajungă la Londra și ne dă o explicație detaliată despre rețelele prin care pot să ajungă acolo.



Din expoziție fac parte proiectul de cercetare Artiști sub supraveghere: Urme ale rețelei artistice Oradea – Târgu-Mureș – Sfântu-Gheorghe în arhiva fostei Securități al Mădălinei Brașoveanu, interviul lui Angel Judit cu fizicianul, cercetător de rețele Albert-László Barabási, precum și proiectul website al lui Ray Johnson Grădina artei relațiilor din arhiva ARTPOOL Art Research Center, Budapesta.
 
Expoziția va fi deschisă de Albert-László Barabási. Curatori:  Ágnes-Evelin Kispál, József Bartha și Attila Kispál. Trebuie menționat că netWorks este o expoziție itinerantă. După perioada de 5 iunie – 20 august în care poate fi vizitată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, expoziția va fi vernisată la Târgu Mureș pe data de 9 noiembrie 2017, într-o formă mai extinsă.
 
Organizatorii proiectului sunt: Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Muzeul Național Secuiesc. Sponsori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Fondul Cultural Național din Ungaria, Fondul Bethlen Gábor. Parteneri: Consiliul Județean Covasna, B5 Studio, Asociația K’Arte. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Informații mai detaliate despre evenimentele proiectului pot fi accesate pe pagina web de mai jos:
https://magma.maybe.ro/archive.php?id=255#ro.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.