ro
 
Marți, 21. Ianuarie 2025.

Prelegerea lui Albert-László Barabási la Sfântu Gheorghe – Expoziția de grup netWorks

26.05.2017

Renumitul fizician Albert-László Barabási, expert în teoria rețelelor, va ține o prelegere pe data de 4 iunie 2017 de la ora 17 la Sfântu Gheorghe, purtând titlul REȚELE: De la World Wide Web la rețelele artistice. Evenimentul va avea loc la Sala de Dans Háromszék în cadrul proiectului artistic netWorks și va fi urmat la ora 19 de vernisajul expoziției de grup cu același nume, în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.
 
Cunoscutul cercetător de rețele Albert-László Barabási și-a câștigat faima internațională pentru descoperirea rețelelor fără scară.  În prezent lucrează la Boston și este liderul Centrului de Cercetare a Rețelelor Complexe, Universitatea Northeastern  (Center for Complex Network Research) și profesor la Departamentul de Medicină al Universității Harvard. În prelegerea sa de la Sfântu Gheorghe va vorbi publicului larg despre sistemele de rețele complexe și legătura lor cu arta. Prelegerea în limba maghiară va fi tradusă simultan în limba română.


 
Expoziția intitulată netWorks este o selecție din lucrările unor artiști din România, Ungaria și Slovenia, bazate pe conceptul de rețea. Expoziția își propune să prezinte într-un cadru de interpretare mai larg operele și proiectele care au la bază diferite tipuri de rețele sau sisteme de relații. Cei mai mulți ne gândim la internet și mai ales la rețelele de socializare – într-adevăr, unele lucrări folosesc ca sursă internetul (Domokos Váncsa, Tweet Clock) –, dar majoritatea lucrărilor se bazează pe altfel de rețele. În lucrarea Liei Perjovschi vom vedea arhiva de informație a unor istorii moderne organizate în diferite diagrame, care poate fi concepută ca o rețea a cunoașterii. Seria de desene a lui Bálint Szombathy care urmărește traseul unei mingi de fotbal, intitulată Futbalogram, ilustrează o rețea mai laxă, dar în plan vizual conturează o compoziție marcantă. Lucrarea grupului sloven IRWIN, East Art Map este o abordare sui generis a tematicii rețelelor, întrucât interpretează arta contemporană  de la 1945 până în 2000. La prima vedere videoul lui  Szabolcs KissPál intitulat Edging nu are nici o legătură cu tema rețelelor, dar dincolo de fenomenul creat în mod artificial cu ajutorul tehnologiei video care apare pe ecran, spectatorul atent poate observa rețeaua complexă a  mișcărilor. În documentația video a instalației lui Rudolf Pacsika intitulată Competență, mișcările sincrone ale scaunelor cu rotile pot fi interpretate ca metafore ale adaptabilității și vulnerabilității. László Horváth în videoul Urban Confuse instalează mai multe sisteme de navigație pe parbrizul mașinii, care rulând simultan încearcă să conducă privitorul la o destinație din Budapesta. Harta cu titlul Travel Guide a lui Matei Bejenaru ne arată ruta exactă a muncitorilor ilegali care doresc să ajungă la Londra și ne dă o explicație detaliată despre rețelele prin care pot să ajungă acolo.



Din expoziție fac parte proiectul de cercetare Artiști sub supraveghere: Urme ale rețelei artistice Oradea – Târgu-Mureș – Sfântu-Gheorghe în arhiva fostei Securități al Mădălinei Brașoveanu, interviul lui Angel Judit cu fizicianul, cercetător de rețele Albert-László Barabási, precum și proiectul website al lui Ray Johnson Grădina artei relațiilor din arhiva ARTPOOL Art Research Center, Budapesta.
 
Expoziția va fi deschisă de Albert-László Barabási. Curatori:  Ágnes-Evelin Kispál, József Bartha și Attila Kispál. Trebuie menționat că netWorks este o expoziție itinerantă. După perioada de 5 iunie – 20 august în care poate fi vizitată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, expoziția va fi vernisată la Târgu Mureș pe data de 9 noiembrie 2017, într-o formă mai extinsă.
 
Organizatorii proiectului sunt: Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Muzeul Național Secuiesc. Sponsori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Fondul Cultural Național din Ungaria, Fondul Bethlen Gábor. Parteneri: Consiliul Județean Covasna, B5 Studio, Asociația K’Arte. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Informații mai detaliate despre evenimentele proiectului pot fi accesate pe pagina web de mai jos:
https://magma.maybe.ro/archive.php?id=255#ro.
 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal