Stilul de viață calitativ are un rol-cheie în reorganizarea traficului rutier al orașului Sfântu Gheorghe
Este bine cunoscut faptul că lucrările de amenajare a Pieței Centrale din Sfântu Gheorghe au fost însoțite de reorganizarea traficului urban.
Această reorganizare a fost adoptată de municipalitate în urma consultărilor avute cu profesioniști în domeniu, însă se poate observa că este nevoie de timp până când locuitorii orașului se obișnuiesc cu reorganizarea traficului rutier.
Foto: Vargyasi Levente
Totuși, noul sistem al traficului rutier nu este „bătut în cuie” și atâta timp cât specialiștii vor considera necesară reorganizarea acestuia, municipalitatea va accepta fără întârziere propunerea lor.
În ceea ce privește blocajele din trafic, trebuie să avem în vedere faptul că și lucrările de asfaltare de pe strada Lăcrimioarei, precum și lucrările de amplasare a fundației de pe strada Kós Károly contribuie la îngreunarea traficului rutier. Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a celor două străzi menționate se va atenua și aglomerația.
Un factor important al atenuării aglomerației este utilizarea excesivă a autovehiculelor. Așa cum primarul orașului a menționat într-o conferință de presă anterioară, traficul auto a depășit deja capacitățile orașului, iar cifrele înregistrărilor auto (în perioada ianuarie - februarie 2017 la nivelul orașului au fost înregistrare 729 de autovehicule, în timp ce în tot anul 2016 au fost înregistrare 1423, iar în 2015 au fost 430 de autovehicule) arată o tendință de creștere.
În acest sens, primarul Antal Árpád a subliniat faptul că obiectivul municipalității este reducerea utilizării în oraș a autovehiculelor, dar și încurajarea locuitorilor să utilizeze în traficul urban și alte mijloace în afara autovehiculelor. Orașul Sfântu Gheorghe nu odată a primit calificativul orașului locuibil, însă acest calificativ presupune reducerea traficului auto, existența aleilor liniștite destinate pietonilor și prezența din ce în ce mai mare a bicicliștilor în circulație.